Obavijesti

Kolumne

Komentari 264

Sva sreća da je bila svastika. Pa se svi mogu javno zgražati

Sva sreća da je bila svastika. Pa se svi mogu javno zgražati
1

Dobro da na Poljudu nije osvanulo ustaško "U". Tada se ne bi svi redom, od Kolinde do Baldasara, zgražali nad huliganima koji ocrnjuju Hrvatsku u svijetu

VIDEO

Sva sreća da su huligani nacrtali kukasti križ.

Prvo zato da cijelom svijetu bude razumljiv taj ispad.

A drugo, zato da se Kolinda Grabar Kitarović, Hrvatska demokratska zajednica, Hrvatski nogometni savez, Davor Šuker i cijelo društvo može bez problema nad time zgražati i javno osuđivati ovaj huliganski i fašistički ispad koji nanosi tako veliku štetu Hrvatskoj i njezinu nogometu.

Jer, da je na travnjaku Poljuda osvanulo ustaško „U“, mnogi bi se našli u problemu. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Fala bogu da nisu ustaše

Predsjednica bi govorila o "veličanstvenoj atmosferi", drugi bi objašnjavali kako je to stari hrvatski simbol i neke srednjevjekovne opere iil nešto na tom tragu, dok bi ostali proganjali nekakvog zlonamjernog doušnika koji bi Uefi prijavio skandiranje "Za dom spremni".

A ni svijetu ne bi bilo baš jasno što su to ustaše. Jesu li to oni koji su služili nacistima? Ovako im je sve puno jasnije.

Tomislavu Karamarku je sada lakše govoriti o "glupim huliganima", umjesto o trideset tisuća "veličanstvenih navijača" koji iz sveg glasa skandiraju "Za dom spremni". U konačnici, ta prekrasna atmosfera na utakmici s Norveškom i prisilila je huligane da na praznom stadionu pribjegnu zadnjoj mogućnosti, šaranju svastike po travnjaku.

A dala je priliku i predsjednici Republike da "najoštrije osudi pojavu svastike", te da upozori da Hrvatska ima "najbolje i najvjernije navijače, ali i vrlo ozbiljan problem s huiliganima kojima je cilj ocrniti ne samo hrvatski nogomet, nego i hrvatsku državu".

Te "najbolje i najvjernije" navijače nije osudila zbog skandiranja "Za dom spremni", niti je napustila prije par mjeseci maksimirski stadion koji se orio od ustaškog navijanja. A kad već spominje ocrnjivanje Hrvatske, neka ne zaboravi da su strani mediji veliku pažnju posvetili i njezinu odlasku na Bleiburg.

To je isto vrlo pozitivno odjeknulo u svijetu.

Debelo licemjerje

Da ne govorimo o Davoru Šukeru i cijeloj ekipi iz HNS-a koji godinama postojano šute na ustaške, dakle fašističke ispade na utakmicama, a sada se zgražaju nad huliganima koji su – zamislite drskosti – na travnjaku ispisali kukasti križ. Odvratni nacisti. Da su barem ustaše.

Uglavnom, svo to zgražanje nad svastikom debelo je licemjerje. 

Najlakše je osuđivati huligane koji su izrasli upravo iz desnog biračkog spektra, hrane se politikom desnice i HDZ-a, barataju simbolima s kojima koketiraju neki iz hadezeovih redova i njegova biračkog spektra.

Zna li, recimo, Kolinda Grabar Kitarović da je i njezin uzvanik na inauguraciji i novinar u čijoj je emisiji rado sudjelovala u predizbornoj kampanji, Velimir Bujanec, početkom devedesetih ponosno pozirao u novinama u nacističkoj uniformi s kukastim križem na ruci? 

Bi li i njega Kolinda danas svrstala među huligane?

Najlakše je brusiti političku korektnost na huliganima, a istovremeno podgrijavati filoustaštvo, koketirati s fašizmom i ulaziti u reviziju povijesti.

Prije nekoliko dana predsjednica Kitarović poručila je da namjerava odvojiti antifašizam od komunizma. Sada je dobra prilika da nam objasni kako misli fašizam odvojiti od onoga što njegovi nositelji u Hrvatskoj poistovjećuju s hrvatstvom?

Kolinda traži "žurnu istragu i odlučnu reakciju svih nadležnih institucija u cilju pronalaženja i procesuiranja počinitelja". I što će se dogoditi kad se oni pronađu i kazne? Misli li ona da će time sav problem biti riješen? 

I kako ona ubuduće misli "procesuirati" desetke tisuća veličanstvenih navijača koji urlaju "Za dom spremni"?

I ne radi se ovdje samo o HDZ-u. 

Šutnja SDP-a

SDP-ov gradonačelnik Ivo Baldasar poziva na sankcioniranje "vandalskog čina" u vidu "oslikavanja nacističkog simbola pod kojim je učinjeno najveće zlo u ljudskoj povijesti". I on je također sretan što se radi o kukastom križu, jer upravo je taj Baldasar nedavno nazočio otkrivanju spomenika bojni HOS-a nazvanoj po ustaškom bojovniku, a s kojeg je policija kasnije skidala natpis "Za dom spremni".

Sva sreća da je on mogao sada progoniti naciste, a ne njihove sluge.

A njegova stranka o ovakvim ispadima koji zapravo samo potvrđuju pravilo, u pravilu šuti. Ministar Ranko Ostojić sinoć se sa svastikom čak sprdao na Facebooku, generirajući općeniti stav vrha njegove stranke kako se njih to ne tiče.

I kako ovakvi ispadi zapravo samo idu na mlin SDP-u u kampanji.

Nimalo ih ne brine činjenica da se upravo pod njegovim mandatom događaju ovakvi nacističko-fašističko-ustaški incidenti. Oni jesu provokacije, ali te provokacije testiraju raspoloženje vlasti.

Pa će tako premijer Zoran Milanović u Jasenovcu javno zamjeriti predsjednici Kitarović što nije reagirala na skandiranje "Za dom spremni" na utakmici s Norveškom, a nitko nije čuo njegovu javnu osudu.

On misli da je nesudjelovanjem u tome već učinio dovoljno. No, ako ljevica šuti, a desnica podgrijava, onda je posve normalno da se već godinama bavimo profašističkim i proustaškim ispadima, od stadiona do visoke politike.

Svastika je bila provokacija. "Za dom spremni" je bilo, onako, iz duše.

Tomislava Klauškog pratite i na Facebooku

Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 264
VIDEO

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!
DAMIR MIŠKOVIĆ ZA 24SATA

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!

Plus+ Naslov iz 2017. nas je financijski unazadio dvije godine, a vjerojatno će i ovaj. Ali ovaj put imamo puno ponuda za sve naše igrače, ali najviše za jednog. Uvjeren sam da će Rijeka biti prvak, kaže Damir Mišković
ANKETA Ove djevojke bore se za titulu Miss Universe Hrvatske: Što mislite, koja će pobijediti?
UPOZNAJTE 15 FINALISTICA

ANKETA Ove djevojke bore se za titulu Miss Universe Hrvatske: Što mislite, koja će pobijediti?

Tek će jedna od nekoliko tisuća djevojaka, koje se godišnje diljem svijeta prijavljuju na najprestižnije natjecanje na svijetu, Miss Universe, ima priliku za svjetski mandat i krunu.