Obavijesti

Kolumne

Komentari 191

To je zajedništvo: Braniteljska ruka davi hrvatskog policajca

To je zajedništvo: Braniteljska ruka davi hrvatskog policajca
1

Počeli su sa šatorom, sad su u Markovoj crkvi, a kako je krenulo, do izbora će Glogoški i Klemm provaliti u Vladu i Hrvatski Sabor i proglasiti pobjedu svoje hunte.

VIDEO

U rujnu 2003. godine, nakon što su specijalni policajci proveli čak 554 dana u Markovoj crkvi prosvjedujući protiv koalicijske vlade Ivice Račana, prijeteći tada čak i kolektivnim samoubojstvom, tadašnja zamjenica predsjednika HDZ-a Jadranka Kosor poslala je prosvjednicima sljedeću poruku: "Znam da nije lako, ali izdržite do 24. studenog".

Do pobjede HDZ-a na parlamentarnim izborima.

Đuro Glogoški i Josip Klemm očito se ne žele strpiti do izbora.

Oni su sinoć, nakon 222 dana provedenih u šatoru u Savskoj, krenuli u pohod na Banske dvore. 

Izazvali su dramu, sukob sa specijalnom policijom, hrvatski branitelj hvatao je hrvatskog policajca za grlo, invalidi su bježali u crkvu, svećenici ih branili od policije, Savska je bila blokirana plinskim bocama, a organizatori prosvjeda poručivali da se ne obaziru na zakone i da se hrvatski zakoni i hrvatske institucije na njih ne primjenjuju.

A zašto?

Navodno zato što ih premijer Zoran Milanović nije želio primiti na razgovor.

Samo su branitelji nasilni

Nije jučer primio ni radnike Imunološkog zavoda, ni radnike RIZ Odašiljača. Kao što proteklih godina nije primio ni brojne druge prosvjednike, radnike, nezaposlene, blokirane, ovršene. 

Ali oni svejedno nisu prekršili zakon, nisu poručili da se zakoni na njih ne odnose, nisu nasrnuli na institucije i nisu hvatali policajce za vrat.

Tko je onda Glogoškom, Klemmu, njihovim suradnicima, kao i političkim sponzorima, dao za pravo da sinoć kreiraju atmosferu izvanrednog stanja?

I još važnije, zašto se ne strpe do izbora, kako je Kosor apelirala na otpuštene specijalne policajce koji su - za razliku od današnjih prosvjednika - imali konkretan razlog za nezadovoljstvo, već se toliko žure dovesti već sada HDZ na vlast?

Taktika je jasna. Svako malo diže se ulog. Koriste se i iste metode: na početku prosvjeda u Savskoj, jedan se branitelj živ zapalio, sinoć je jedan branitelj prijetio skokom sa zgrade Gradske skupštine.

Ovakvom postupnom eskalacijom - prvo šator, pa povorke, pa Trg bana Jelačića, pa Markov trg -  doći ćemo do toga da će na dan izbora svjetina provaliti u Vladu i Sabor, a hunta preuzeti vlast bez izbora.

Kosor je svojedobno pozvala specijalce da pričekaju izbora. Karamarko se ne trudi poručiti isto Glogoškom i Klemmu. Njemu očito eskalacija treba odmah.

Nema Kolinde

A ni Kolinda Grabar Kitarović, ona koja je najavljivala da će svaki dan biti u šatoru i brinuti za branitelje, nije sinoć organizirala izvanredno obraćanje kako bi pozvala branitelje da ne dave policajce i ako im je hladno i sila na zahod, da odu svojim kućama.

Smiješne su stoga poruke prosvjednika kako oni samo traže razgovor s premijerom. Glogoški je, uostalom, već bio na tom razgovoru, pričao je s premijerom sat i pol, ušao je u Banske dvore na stražnji ulaz s namjerom da cijeli taj sastanak prođe u tajnosti.

Pa svejedno nije prekinuo s prosvjedom, dapače.

Da je dijalog doista ono što prosvjednici traže, ne bi slali ovakve poruke, niti izazivali ovakve nerede. Ne bi bili u šatoru, na ulici, na trgovima i u crkvama. Ne bi poručivali kako ruše vlast, prijetili da će "oba pasti", hvalili se da se bore protiv "jugoslavena", ne bi ignorirali zakone i udarali policajce.

Njima nije cilj razgovor, jer nemaju o čemu razgovarati. Njima je cilj rušenje ove vlade i instaliranje one HDZ-ove. Tvrditi suprotno znači vrijeđati inteligenciju građana ove zemlje.

Ispuhati balon

Još bolje, da sada Milanović odluči primiti ih na razgovor, pa i pred televizijskim kamerama, time bi im samo pružio priliku da pokažu kako nemaju zapravo o čemu razgovarati. Nemaju teme, nemaju argumente. 

A time bi se samo ispuhao ovaj pučistički balon koji se u Savskoj napuhava već pet mjeseci.

Ovi branitelji, odnosno skupina koja je uzurpirala pravo da nastupa u ime hrvatskih branitelja, ne žele smirivanje, nego eskalaciju nasilja. Žele "dizanje vojske", žele "postrojavanje ratnih postrojbi", žele rat i žele ga odmah.

Prvo su se stacionirali u Savskoj, sada su se preselili u Markovu crkvu. Samo se ne zna hoće li tamo dočekati izbore ili će krenuti u akciju ranije.

Jasno je samo da ćemo 25. godišnjicu konstituiranja prvog višestranačkog Sabora dočekati u atmosferi izvanrednog stanja i državnog udara. 

Uz prigodnu fotografiju hrvatskog branitelja koji davi hrvatskog policajca.

To je ono što Glogoški i Klemm nazivaju borbom za zajedništvo. 

Tomislava Klauškog pratite na Facebooku

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 191
VIDEO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno
Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?
OBLJETNICA VELIKOG USPJEHA

Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?

Finale Lige prvaka mladih najveći je uspjeh Hajdukove akademije, ali malo je igrača dobilo priliku u seniorima. Dijelom zbog odluke čelnika kluba da jure naslov prvaka, dijelom jer se sami nisu izborili za minutažu