Obavijesti

News

Komentari 176

Tomo i Zoki različiti, ali njihov program je u potpunosti isti...

Tomo i Zoki različiti, ali njihov program je u potpunosti isti...
1

Kad dijete vodite doktoru, kažete mu da idete na sladoled, kaže Budimir (HSLS). Te strategije su se prema biračima pridržavali i SDP i HDZ u svojim programima

VIDEO

Zoran Milanović ili Tomislav Karamarko vodit će nakon izbora Hrvatsku do kraja 2019. godine. I zato se silno trude pokazati kako su oni i njihove ideje potpuno različiti.

Analiza programa desne Domoljubne koalicije i lijeve Hrvatska raste, pokazuje mnogobrojne sličnosti, a u brojnim stvarima čak i ista obećanja. Najveća sličnost je u onom što ne piše u programu. Nema ničega što može negativno zazvučati biraču. Ni riječi o smanjivanju zaposlenih u javnim tvrtkama i upravi, ni riječi o povećanju nekih nameta ili poreza, ništa o tome kako će se boriti s javnim dugom koji je dosegnuo gotovo 90 posto BDP-a, ništa o već najavljenim privatizacijama državne imovine...

- Kad roditelj vodi dijete doktoru, reći će mu da ide na sladoled - rekao je Josip Budimir (HSLS), jedan od ekonomskih stratega Domoljubne koalicije.

Iako je on u suprotnom taboru, potpuno je jasno da je isti recept primijenio i SDP s partnerima. Ekonomski analitičari su zato već ocijenili i jedan i drugi program prilično promašenim jer nema konkretne mjere i reforme.

U sličnim obećanjima koje daju, oba tabora ne preciziraju kako će to provesti te kome će uzeti kako bi osigurali silne poticaje i beneficije. HDZ obećava 100.000 novozaposlenih, SDP 90.000, oba bloka tvrde da će mirovine biti 60 posto plaće umjesto sadašnjih 42 posto, oboje planiraju financirati infrastrukturne projekte iz EU fondova. Obećavaju da će osigurati posao i starijima koje žele raditi. 

Ojačat će i gradove i općine kroz pomoći, a nagrađivat će zaposlene u upravi po stvarnom radu. Smanjivat će i RTV pristojbu. Obećavaju bolju upravu koja će biti informatizirana i prijateljska prema građanima i poduzetnicima, a činovnici će biti nagrađeni prema radu. Rodilje će po SDP-u imati veća prava i brigu o djeci, a Domoljubna koalicija je tu puno konkretnija: dat će 1000 eura za svako novo dijete, a subvencionirati i tvrtkama gradnju vrtića u svojim zgradama.

Najveća razlika u programima, što se tiče standarda građana, je PDV i plaće. HDZ obećava snižavanje PDV-a s 25 na 23 posto, a do kraja mandata na 20 posto. Također i stopu od pet posto na dječju hranu. SDP-ova lijeva koalicija pak ide na rasterećenje oporezivanja plaća pa se porez neće plaćati do 3000 kuna dohotka, a pomaknut će stopu od 40 posto na više od dosadašnjih 13.200 kuna. Obje mjere, iako s različitih strana, imaju isti cilj: omogućiti da građanin može kupiti više za svoju plaću. 

SDP-ovo obećanje je tu realnije, ali ne zato što su ultrasposobni. HDZ bi trebao za svoje smanjenje pokriti rupu u proračunu veću od tri milijarde kuna samo za spuštanje PDV-a na 23 posto. SDP ne gubi ništa u proračunu jer manje oporezivanje plaća znači manje novca gradovima i općinama, a ne državi. To što će gradovi poslije dići cijene ili prirez, kao što su ove godine, to nije Vladina briga.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 176
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca