Obavijesti

News

Komentari 466

Tuđman je promijenio tekst prisege, a Mesić odbacio lentu

Tuđman je promijenio tekst prisege, a Mesić odbacio lentu
4

Predsjednik Franjo Tuđman je u svojoj prisezi rečenicu "na korist svih hrvatskih državljana" promijenio u "na korist hrvatskoga naroda i svih hrvatskih državljana

VIDEO

Kolinda Grabar Kitarović u nedjelju će prisegnuti i postati četvrta predsjednica u povijesti samostalne Hrvatske i prva žena na toj dužnosti. Nova predsjednica dolazi iz Hrvatske demokratske zajednice, stranke koja je iznjedrila i prvog hrvatskog čelnika države Franju Tuđmana. Tuđman je ujedno bio i prvi predsjednik kojeg su građani izabrali tajnim i neposrednim glasovanjem, a njegova prva inauguracija održana je 12. kolovoza 1992. na Markovu trgu u Zagrebu, na istom mjestu gdje su prisegnuli i svi ostali hrvatski predsjednici.

Prva inauguracija ostat će upamćena po Tuđmanovoj intervenciji u tekst prisege kada je rečenica "na korist svih hrvatskih državljana" promijenjena u  "na korist hrvatskoga naroda i svih hrvatskih državljana". Tuđman je prisegu završio riječima "Tako mi Bog pomogao". Stavljajući predsjedniku Tuđmanu predsjedničku lentu, tadašnji predsjednik Ustavnog suda Jadranko Crnić rekao je: "

- Gospodine Predsjedniče, stavljam vam lentu predsjednika Republike Hrvatske, znak predsjedničke časti, znakovlje državnog poglavara Republike Hrvatske, i proglašavam da od ovog trenutka preuzimate sva prava, dužnosti i obveze predsjednika Republike. Tuđmanovoj inauguraciji 1992. nazočile su brojne ličnosti iz političkog i javnog života.

"Lenta je državno znakovlje, znakovlje predsjednika"

Drugi put je za predsjednika Republike Tuđman izabran 1997. godine. Inauguracija je održana 5. kolovoza 1997. kada je Tuđman prošao između počasnih postrojbi, poredanih po povijesnom slijedu, te pokraj svečane postrojbe Hrvatske vojske. Svečanost je počela hrvatskom himnom. Jadranko Crnić zamolio je Tuđmana da položi svečanu prisegu što je on i učinio držeći lijevu ruku na Ustavu i s uzdignutom desnicom. Tuđman je potom potpisao ispravu, a zatim mu je Crnić stavio lentu i rekao:

- Ova lenta znak je časti predsjednika. Ova lenta državno je znakovlje , znakovlje predsjednika Republike Hrvatske. Proglašavam da od dana 12. kolovoza 1997. preuzimate u Vašem drugom predsjedničkom mandatu sva prava, sve dužnosti, sve obveze predsjednika Republike Hrvatske. Dopustite da vam kao predsjednik Ustavnog suda prvi čestitam!

Mesićeva inauguracija bila je međunarodni skup

Nakon Tuđmanove smrti 1999. godine i pada HDZ-ove vlasti 2000. u Hrvatskoj se značajno mijenja politička klima , a novoizabrani predsjednik Stjepan Mesić mijenja i stil inauguracije što je posebno vidljivo po odbacivanju predsjedničke lente koju je nosio Tuđman.

Mesić je na ceremoniju stigao u pratnji supruge Milke, prošao je pokraj počasne bojne Prvoga gardijskog zdruga te se uspeo na pozornicu. Mesić je prilikom davanja prisega, poput Tuđmana, držao lijevu ruku na Ustavu i podignutom desnom rukom, izgovorio tekst prisege. Inauguracijski govor trajao je šest i pol minuta, a u njemu je Mesić naglasio kako želi biti "građanin predsjednik" što mu je kasnije i bila vodilja kroz oba mandata. Inauguraciji su nazočili brojni domaći, ali i strani uzvanici zbog čega se ona smatra i najvećim međunarodnim skupom u Hrvatskoj od stjecanja neovisnosti do tada.

Svoj drugi petogodišnji mandat na mjestu predsjednika Mesić je započeo svečanom inauguracijom 18. veljače 2005. godine. Na Trg svetog Marka stigao je pješice u pratnji supruge Milke iz smjera Banskih dvora. Hodao je crvenim tepihom, prošao pokraj Počasno-zaštitne bojne te se popeo na pozornicu okićenu cvijećem. Svečanost je počela hrvatskom himnom u izvedbi zbora HNK. Bilo joj je nazočno oko 1000 ljudi među kojima devet šefova država, zatim predstavnici Europske komisije, NATO-a, OESS-a, desetak osobnih izaslanika predsjednika država te brojni hrvatski političari.

Ni Josipović nije želio Tuđmanovu lentu

Pet godina nakon Mesićeve druge prisege, na Trgu svetog Marka dužnost predsjednika preuzeo je Ivo Josipović. Pucanj Gričkog topa i prestanak zvonjave zvona s Crkve svetog Marka označili su početak hrvatske himne koju su izveli akademski zbor "Ivan Goran Kovačić" i dječji zbor "Zvjezdice". Josipović, supruga Tatjana i kći došli su prema pozornici iz Ćirilometodske ulice. Pozornica je bila ukrašena cvijećem, a s lijeve i desne strane okružena hrvatskim zastavama.

Šest minuta nakon podneva Ivo Josipović položio je ruku na Ustav i izgovorio prisegu . Inauguracija je završila trima pjesmama iz hrvatske zborske baštine: "Crn bel" Igora Kuljerića, "Voda zvira" Josipa Štolcera-Slavenskog i "Zahvalnicom" Franje Dugana mlađeg. Josipović kao ni njegov prethodnik Mesić nije nosio predsjedničku lentu.

Pokretanje videa...

24sata 00:33
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 466
VIDEO

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava
Naši novi vojni avioni slijeću u četvrtak! Koštali su 1,2 milijarde eura, a ugovor je i dalje tajna
ŠEST SADA, ŠEST KASNIJE

Naši novi vojni avioni slijeću u četvrtak! Koštali su 1,2 milijarde eura, a ugovor je i dalje tajna

Plus+ Stiže šest od 12 aviona. Dva dvosjeda i četiri jednosjeda biti će u novim hangarima na Plesu. Zauvijek će poslati u mirovinu stare MiG-ove 21