Obavijesti

News

Komentari 36

U Sabor su uputili zakon da se legaliziraju bespravne kuće

U Sabor su uputili zakon da se legaliziraju bespravne kuće
1

Svi oni koji će htjeti legalizirati bespravno izgrađene objekte morat će platiti i zadržavanje u prostoru. Naknadu će moći platiti i obročno u roku od dvije godine

VIDEO

Vlada je u Sabor uputila zakon o postupanju s nezakonitim zgradama kojim želi riješiti problem bespravne gradnje. Prema podacima u Hrvatskoj ima više od 150.000 nelegalnih objekata.

- Zakonom želimo riješiti traumu više od 150.000 obitelji i nadamo se da će se taj problem riješiti do kraja iduće godine, ako budu zainteresirani i ako udovolje zakonskim uvjetima - izjavila je premijerka Jadranka Kosor.

Da bi se objekt mogao legalizirati po ovom zakonu on mora biti evidentiran na digitalnoj ortofoto karti Državne geodetske uprave od 30. studenog 2009. godine, a zainteresirani će zahtjeve moći podnositi najkasnije do kraja prosinca 2012. godine. Ovim zakonom, tvrde u Vladi pojednostavljuje se i ubrzava cijeli postupak.

- Ovo nije sveopća legalizacija. Postoje izuzeci odnosno neće se moći legalizirati objekti u nacionalnim parkovima, parkovima prirode, infrastrukturnim koridorima, javnom dobru te objekti izgrađeni izvan građevinskog područja - objasnio je ministar Branko Bačić.

No, oni koji su do sada imali nelegalne objekte neće imati manji trošak za legalizaciju od ljudi koji su to već učinili. Za legalizaciju objekta bit će im potreban geodetski elaborat, arhitektonske snimke, mišljenje ovlaštenog inženjera građevinarstva, a morat će platiti komunalni i vodni doprinos te naknadu za zadržavanje u prostoru. Naknadu će moći platiti i obročno u roku od dvije godine s tim da prva rata ne može biti niža od 30 posto utvrđene naknade. 

Vlada pozvala DORH da dostavi dokaze protiv Mladića

Vlada je pozvala Državno odvjetništvo da Haagu dostavi dokaze protiv Ratka Mladića kojem se optužnica sada temelji isključivo za strahote počinjene u BiH.

- Zaključkom želimo potaknuti DORH da Haagu pošalje sve dokumente i druge dokaze temeljem kojih postoji osnovana sumnja da je Mladić počinio ratni zločin na području Hrvatske kao bi tužiteljstvo imalo osnove za proširenje optužnice - rekla je Kosor. Podjetila je na strahote počinjene u Škabrnji.

Premijerka je izvijestila da su proračunski korisnici do sada uštedili 232,7 milijuna kuna, a dobili su zadatak da nastave s racionalizacijom te da do 15. lipnja o ostvarenim uštedama izvijeste Vladu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 36
VIDEO

Gotov sastanak DP-a i Mosta. Oglasio se Pupovac: Nijedna nam opcija nije neprihvatljiva
IZ MINUTE U MINUTU

Gotov sastanak DP-a i Mosta. Oglasio se Pupovac: Nijedna nam opcija nije neprihvatljiva

Prošlo je šest dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u
'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava