Obavijesti

News

Komentari 212

U Saboru o Stožeru: Iz aviona se vidi, referenduma neće biti

U Saboru o Stožeru: Iz aviona se vidi, referenduma neće biti
6

Tehnički, prijedlog za raspisivanje referenduma nakon što inicijatori prikupljene potpise predaju u Sabor, treba doći pred Odbor za Ustav na raspravu

VIDEO

Nakon što je Stožer za obranu hrvatskog Vukovara objavio da su za referendum o dvojezičnosti prikupili preko 600.000 potpisa, stigle su i reakcije saborskih zastupnika

Predsjednik saborskog Odbora za Ustav Peđa Grbin (SDP) kazao je da će se koliko je potpisa prikupljeno utvrditi kada kutije s njima stignu u Sabor. Kazao je da je stav o tom referendumu jasno izrekao predsjednik Vlade Zoran Milanović. Podsjetimo, Milanović je ustvrdio dok je on premijer da referenduma o ćirilici neće biti.

Grbin: To pitanje narušava pravo manjine

- Mislim da se iz aviona jasno vidi da se radi o nedopuštenom pitanju jer se njime narušavaju prava koje manjine moraju imati ne samo u Ustavu nego i međunarodnih akata koje je Hrvatska prihvatila. Moje mišljenje je da ovo pitanje ne može biti predmet referenduma i to nije vezano uz promjene Ustava - kazao je Grbin.

Tehnički, prijedlog za raspisivanje referenduma nakon što inicijatori prikupljene potpise predaju u Sabor, treba doći pred Odbor za Ustav na raspravu. Upitan može li predsjednik Sabora ne uputiti taj zahtjev Grbin je odgovorio:

- Sve je moguće, ali je poslovnikom Sabora određeno da je odbor nadležan za pripremu akata koji su vezani za provođenje i odlučivanje o referendumskim pitanjima kada se ona odnose naravno na potpise koji su prikupljeni kroz građanski inicijativu - kazao je.

Izmjene Ustava su još u proceduri

Još nije jasno hoće li se referendum o dvojezičnosti provoditi prema aktualnom Ustavu ili prema izmijenjenom koji je još u proceduri, a kojim se planira urediti i referendumsko odlučivanje.

- Izmjene Ustava su još u proceduri i ne znamo kada će biti izglasan i kakve će biti prijelazne i završe odrede tako da ne mogu odgovoriti kako će se promjene Ustava odnositi na referendumsko pitanje odnosno kakve će biti prijelazne i završne odredbe. Mogu samo reći ono što ponavljamo da se radi o pitanju koje je nedopušteno - ustvrdio je Grbin.

Na optužbe iz Stožera da premijer svojim stavovima vrši pritisak na Ustavni sud Grbin je odgovorio;

- Mislim da je dvije godine dokazalo da ova većina ne vrši pritisak na Ustavni sud i da je on od vladajuće većine neovisan. Mislim da smo dokazali da njihove odluke, mišljenja i preporuke provodimo i tu tezu nikako ne mogu prihvatiti - zaključio je Grbin.

Lesar: Sadržaj pitanja nije vezan samo uz ćirilicu

Iako su laburistu Dragutinu Lesaru u fokusu paket antiradničkih zakona, očitovao se i na novu točku ideološke podjele u Hrvatskoj.

- Svima je jasno da sadržaj referendumskog pitanja nije vezan samo uz Vukovar i samu ćirilicu. Pravo jedne manjine davati tek kad postane većina jest doista dvojbeno i nakon konzultacije s ustavno pravnim stručnjacima i završni sud ćemo iznijeti početkom idućeg tjedna - rekao je.

Napomenuo je da je na potezu ustavotvorac odnosno Sabor koji može protumačiti referendumsko pitanje ili čuvar Ustava - Ustavni sud.

Iako su različita tumačenja hoće li se o predstojećem referendumu o dvojezičnosti odlučivati po starom ili po promjenama Ustava koje su u tijeku, Lesar napominje da je njegovo mišljenje da procedura odlučivanja počinje u trenutku kada se na Odboru za Ustav počne odlučivati o građanskoj inicijativi

Kosor: Pitanje treba poslati na ocjenu Ustavnom sudu

Jadranka Kosor ističe da je procedura jasna, ali i napominje da je Sabor taj koji će odlučiti treba li raspisati referendum, ali i da Sabor treba iskoristiti svoje pravo i poslati ga na ocjenu Ustavnom sudu.

Mlakar: Ustavni sud će referendumsko pitanje ocijeniti neustavnim

- Sabor će morati prihvatiti inicijativu, a Ustavni sud će sigurno biti pozvan na ocjenu ustavnosti referendumskog pitanja. Bojim se da ovakvo pitanje neće biti ocijenjeno ustavnim, rekao je Davorin Mlakar (HDZ). Dodao je kako se navikao da premijer Zoran Milanović ne podržava volju naroda pa ga nije iznenadila njegova najava da do referenduma o ćirilici zasigurno neće doći.

- Čudio bih se da je rekao drugačije - kaže Mlakar.

Pupovac: Očekivao sam i veći broj potpisa

Milorad Pupovac (SDSS) rekao je kako je očekivao i veći broj potpisa s obzirom "na razmjere kampanje koja se vodi protiv ćirilice i Srba u Hrvatskoj".

- To samo dodatno produbljuje ustavnu krizu. Taj trend trebao se zaustaviti prije mjesec, dva. Sad ćemo to raditi kad se vatra već rasplamsala - govori Pupovac koji strahuje da tenzije i sukobi neće lako prestati. Na pitanje tko je trebao zaustaviti trend produbljivanja ustavnog poretka, nije htio nikoga imenovati.

- Zna se koje institucije trebaju štititi ustavnost i upozoravati na vrijednost ustavnog poretka - rekao je Pupovac.

Richembergh: Nema pritiska na Ustavni sud

Goran Beus Richembergh (HNS) uvjeren je kako nema nikakvog pritiska na Ustavni sud.

- Radi se o zdravom razumu. Ustav jamči višejezičnost i uporabu manjinskog pisma. Svima je jasno da to pitanje ne može na referendum - zaključio je.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 212
VIDEO

Gotov sastanak DP-a i Mosta. Oglasio se Pupovac: Nijedna nam opcija nije neprihvatljiva
IZ MINUTE U MINUTU

Gotov sastanak DP-a i Mosta. Oglasio se Pupovac: Nijedna nam opcija nije neprihvatljiva

Prošlo je šest dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u
'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava