Obavijesti

News

Komentari 49

'Nisam pročitao cijeli Zakon, ovo je teže od Ane Karenjine'

'Nisam pročitao cijeli Zakon, ovo je teže  od Ane Karenjine'
7

Oporba je u srijedu upozorila da je Hrvatski sabor postao stroj za donošenje loših zakona te da se zastupnicima ne ostavlja vremena da ih detaljno pročita i pročešlja

VIDEO

Zakon o osiguranjima našao se pred saborskim zastupnicima u hitnom postupku. Upravo je to u srijedu zamjerila oporba koja upozorava da procedura upućuje na najneozbiljniji način reguliranja najosjetljivije dijelove društvenog i ekonomskog života. Upozoravaju da je Sabor postao stroj za donošenje loših zakona te da se zastupnicima ne ostavlja vremena da ih detaljno pročešlja i da zakonu budu kako Bog zapovijeda. Pitaju se i kome je u interesu ovakav način donošenja zakona. Goran Marić (HDZ) podsjetio je da je navedeni zakon na dnevni red uvršten prošlog petka i već je o njemu otvorena rasprava.

- Zamjeniče ministra, jeste li pročitali ovaj zakon u potpunosti? Ne pitam to da mi odgovorite nego znam. Niste, jer niste stigli i fizički to niste mogli, jer nisam ni ja. Priznajem nisam ga pročitao u cijelosti. Najvažnije što sam stigao sam i pročitao. Ovo je teže i opširnije od "Ane Karenjine", a vi želite da se u tri dana izglasa najvažniji zakon - izjavio je Marić koji je na matičnom odboru tražio da zakon ide u dva čitanja, ali je to odbijeno bez obrazloženja.

- Ovakav proces donošenja zakona i bez mogućnosti za ozbiljniju intervenciju to je omalovažavanje i javno podcjenjivanje Sabora - upozorio je Marić.

Na odboru se, kaže, nije iznijela niti jedna opaska, jer se nije stiglo. Njegov stranački kolega Davorin Mlakar kazao je da ga zakon po opsežnosti podsjeća na "Rat i mir" te je naveo da predloženi zakon ima 464 članka. Marić je uzvratio kako se "Ane Karenjine" prve sjetio jer mu je zbog opsežnosti zadavala glavobolje. Nezavisni zastupnik Branko Vukšić slaže se da je procedura na koji se donose važni zakoni ismijavanje i izrugivanje demokratskog parlamentarizma ili se Sabor pretvorio u kuću lutaka. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

"Zakon će se izglasati pa makar ga ili ne predložio Mickey Mouse"

Bez obzira na način na koji se donosi zakon i koliko je vremena zastupnicima ostalo da ga pročitaju ovaj zakon će se izglasati u petak pa makar mi znali ili ne da ga je predložio i Mickey Mouse. To nije važno jer je rečeno da se zakon mora prihvatiti bez obzira što u njemu piše jer su tako rekli s druge strane Markovog trga - rekao je Vukšić.

Na kritike oporbe odgovorio je zamjenik ministra financija Igor Rađenović navodeći da je zakon dostupan gotovo dva mjeseca. Zakonom se uspostavlja novi regulatorni okvir za djelatnost osiguranja koji na financijskom tržištu sudjeluju s tek 6,5 posto. Argumente za potrebu širenja osiguranja, Rađenović je iznio kroz podatke o štetama od nedavnih katastrofalnih poplava. Podsjetio je da je u Hrvatskoj šteta bila na 7500 objekata, potpuno je uništeno 2689 obiteljskih kuća, evakuirano je 13.000 ljudi i 8000 grla stoke, 240 tona stoke je uginulo, otvorilo se nekoliko tisuća klizišta, pomaknute mine iz Domovinskog rata itd.

- Veliki dio toga ili gotovo ništa nije bilo osigurano i teret je pao dakle na državu i na porezne obveznike u cjelini. Svi zajedno trebamo poraditi kažem i na svijesti samih potrošača, ali i na svijesti gospodarstvenika. Nemamo izrađenu  kulturu osiguranja i kulturu izgradnje sustava svijesti o korisnosti osiguranja. Požar, tuča, oluja ne biraju područja gdje će udariti, oni jednostavno udaraju i posljedice se osjećaju godinama. na podizanju svijesti možemo svi zajedno poraditi - rekao je Rađenović.


Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 49
VIDEO

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović

Slaže li se Vlada PP? Penava je rješenje za ostanak HDZ-a na vlasti. Ovo su glavne prepreke
PENAVA 'NA IZVOL'TE'

Slaže li se Vlada PP? Penava je rješenje za ostanak HDZ-a na vlasti. Ovo su glavne prepreke

Plus+ Ako je Penava spreman uzeti sve što mu Plenković ponudi, u zamjenu za Pupovčev “skalp”, onda imamo vladu
Možemo! i Rijeke pravde imaju više glasova, a devet mandata manje od Plenkovićeva HDZ-a
PROKLETSTVO D'HONDTA

Možemo! i Rijeke pravde imaju više glasova, a devet mandata manje od Plenkovićeva HDZ-a

Izborna matematika kaže da HDZ s partnerima ima 729.864 glasa i 61 mandat, a Rijeke pravde i možemovci u zbroju imaju oko 731.750 glasova. Točno 1886 više od HDZ-a za svega 52 mandata (42+10)