Obavijesti

News

Komentari 98

Vesna Pusić: Izjave Milijana Brkića nemaju veze s mozgom

Vesna Pusić: Izjave Milijana Brkića nemaju veze s  mozgom
1

Na pitanje ima li ambicija za mjesto glavne tajnice UN-a, Pusić je poručila da je mogućnost ako se potvrdi da kandidat treba biti iz Istočno europske skupine

VIDEO

Čula sam da je neki čovjek nešto govorio, ali to nema nikakve veze s ničim, izjavila je potpredsjednica Vlade i ministrica Vesna Pusić komentirajući izjave Milijana Brkića (HDZ) koji tvrdi da je Ivo Josipović tražio od HDZ-a da mu pomognu srušiti Zorana Milanovića s vlasti i na premijersku poziciju postaviti Vesnu Pusić. 

- Staro pravilo naših susjeda Slovenaca je "Beseda ni konj". Drugim riječima svašta možeš reći, ali to ne znači da to na bilo koji način ima veze s mozgom - izjavila je.

''Ako budem kandidat za glavnog tajnika UN-a, bila bi čast''

Na pitanje ima li ambicija za mjesto glavne tajnice UN-a, Pusić je poručila da je to jedna od mogućnosti ako se potvrdi da kandidat treba biti iz Istočno europske skupine, a ne iz Latinske Amerike - što je također o moguće. 

- U Hrvatskoj nikada nitko u povijesti nije bio ni kandidat za glavnog tajnika UN-a. To bi za nas, ali i za mene bila čast da se počelo o tome govoriti. To nije počelo od mene nego kao inicijativa izvan Hrvatske, ali ako se opredijeli Vijeće sigurnosti za Istočno europsku skupinu kojoj Hrvatska pripada onda bi to i sama kandidatura i prepoznavanje Hrvatske i moje uloge u međunarodnim odnosima za mene i zemlju bio jedan veliki plus čak i bez obzira na ishod. Kada bi došlo do izbora naravno da bi to bila velika stvar. U ovom trenutku ne postoji definitivna odluka da bi to bila Istočno europska skupina - izjavila je Pusić. 

O nafti i Jadranu: ''Opasno se igrati s energetskom sigurnošću zemlje'

Nakon premijerove najave referenduma o istraživanju i eksploataciji nafte i plina u Jadranu, potpredsjednica Vlade tvrdi da se premijer kada je u pitanju taj projekt nije pokolebao: 

- Nemojte se ništa bojati oko toga - poručila je. 

Napomenula je da u Jadranu na crti razgraničenja Hrvatske i Italije godinama funkcionira 189 bušotina od kojih Talijani ubiru novac i osigurali su zemlji energetsku stabilnost, što dovoljno govori samo za sebe. 

- Logično je da istraživanje Jadrana ide uz istu tu crtu razdvajanja i mislim da je vrlo opasno igrati se s energetskom sigurnošću zemlje. Postoje mnogi interesi koji bi htjeli spriječiti Hrvatsku da postigne svoju energetsku neovisnost jer ako je postigne neće morati kupovati energente nego će imati puno sigurniju i bolju poziciju i moći ih čak i prodavati - izjavila je.

Iako čelnici ekoloških udruga tvrde da u Vladi postoje razmimoilaženja oko projekta te da su im pojedini SDP-ovi ministri rekli da postavljanje naftnih platformi u blizini Mljeta ili Kornata na rubu pameti, Pusić je uzvratila da takvo što nije niti ideja. 

''Predsjednica je tražila da ju uvijek prati netko iz Ministarstva''

O sastanku s predsjednicom Kolindom Grabar Kitarović ministrica kaže da su vrlo dobro razgovarale. Tema o kojoj su razgovarale su mandati koji završavaju za veliki broj veleposlanika o čemu će još razgovarati. 

- Razgovaralo se o mogućnosti da jednom mjesečno razgovaramo na temu vanjske politike i da tu budemo usklađeni, a predsjednica je izrazila želju da je putovanjima uvijek prati netko iz Ministarstva vanjskih poslova što mislim da je logično - zaključila je Pusić.  

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 98
VIDEO

UŽIVO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

UŽIVO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"