Obavijesti

News

Komentari 1033

Tuđmanov kip 'sletio' u Knin, Rimac pobjesnila na novinare

Tuđmanov kip 'sletio' u Knin, Rimac pobjesnila na novinare
11

Spomenik su dopremili helikopterom. Visok je 230 centimetara, a rad kipara Mire Vuce. Bit će svečano otkriven 5. kolovoza, u povodu 20. obljetnice akcije "Oluja"

VIDEO

Iako je natječaj za umjetničko rješenje i izradu spomenika dr. Franji Tuđmanu koji će 5. kolovoza biti otkriven na kninskoj tvrđavi predviđao da on u prvoj fazi bude od poliestera, u subotu je helikopter HV-a na tamo spustio izliveni brončani kip. Brončana statua visoka 230 centimetara i teška pola tone zasjala je već u subotu u svom svom pobjedničkom sjaju i za 20. obljetnicu Oluje ostalo je samo svečano ga otkriti.

- Natječaj je bio ponovljen jer u prvom navratu nijedno rješenje nije ocijenjeno zadovoljavajućim. Zbog skraćenih rokova očekivalo se da kip od bronce ne može biti izliven na vrijeme, ali na koncu su uspjeli - rekao nam je ravnatelj Muzeja Grada Knina Zvonimir Jelić.

U Kninu smatraju kako je prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman svakako jedna od najznačajnijih osoba u povijesti ovoga grada, kao i čitave Hrvatske. Želja gradonačelnice i njenog tima je bila da spomenik bude prepoznatljiv u povijesnom i simboličkom kontekstu pa su u natječajima sugerirane varijacije na temu ljubljenja hrvatske zastave ili podizanja ruku u znak pobjede pod zastavom na kninskoj tvrđavi. Ni kipar Miro Vuco, čije je rješenje izabrano kao najbolje, nije do kraja slijedio upute, ali je gradonačelnica Josipa Rimac ipak veoma zadovoljna izvedbom.

Rimac ljuta na novinare, nije htjela davati izjave

Inače, gradonačelnica je bila ljuta što su novinari i fotoreporteri vidjeli i snimili dopremanje spomenika. Zbog toga nije htjela davati izjave. 

O spomeniku je govorila prije 15-ak dana kada je izjavila:

- Možda ovo neće biti najveći spomenik dr. Franji Tuđmanu u Hrvatskoj, ali će biti najponosniji i najprkosniji - komentirala je Rimac još kada se nije znalo hoće li spomenik do Oluje biti izliven u bronci ili će biti otkrivena privremena kopija od poliestera.

Prije kipa, helikopter je na tvrđavu spustio i njegov kameni postament težak 1800 kilograma. Smješten je na najvišem dijelu kninske tvrđave, tik uz jarbol na koji će 5. kolovoza hrvatsku zastavu podići bivši pripadnik 7. gardijske brigade HV-a Jasmin Hadžić, vojnik koji se 20 godina ranije prvi popeo na jarbol skidajući zastavu tzv. Republike Srpske Krajine.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1033
VIDEO

UŽIVO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso, parkirali u hangare vojarne. Kreće svečani program
PRATITE NA 24SATA

UŽIVO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso, parkirali u hangare vojarne. Kreće svečani program

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa