Obavijesti

News

Komentari 182

Vjerojatno ste se već pogubili? Evo malog pregleda situacije...

Vjerojatno ste se već pogubili? Evo malog pregleda situacije...
11

Tko se još sjeća izbora? Bili su 8.11., a novu vladu još nemamo. S obzirom da vam je ovu sapunicu vjerojatno sve teže pratiti, donosimo vam pregled događaja

VIDEO

Već u izbornoj noći s 8. na 9. studeni bilo je jasno da apsolutni pobjednik ne postoji. HDZ-ova Domoljubna koalicija dobila je 59 mandata, a SDP-ova koalicija Hrvatska raste 56. Za većinu u Saboru potrebna su 76 mandata. Najpoželjnija udavača postao je Most koji je osvojio 19 mandata. 

Pixsell/24sata

Most ponudio vladu nacionalnog jedinstva

Predstavnici Mosta su nakon izbora najavili da će početi pregovore s HDZ-ovom i SDP-ovom koalicijom. Rekli su da im nisu važne fotelje već da žele reforme. Pregovore s obje koalicije su počeli 11. studenog. Tada su rekli kako i SDP-u i HDZ-u predlažu vladu nacionalnog jedinstva. Tomislav Karamarko je to odbio. 

- Nećemo za isti stol sa SDP-om jer smo mi pobjednici izbora - rekao je tada Karamarko. Zoran Milanović je pak rekao kako bi vlada nacionalnog jedinstva bilo varanje birača koji su im dali povjerenje na izborima. 

Patrik Macek/PIXSELL

Prgomet izbačen iz Mosta

Istog dana iz Mosta su poslali priopćenje kako Drago Prgomet do daljnjega neće davati izjave za medije. Navečer, Drago Prgomet se sastao sa Zoranom Milanovićem u stanu ministra obrane Ante Kotromanovića. Prgomet će kasnije tvrditi da sastanak nije bio tajan te da se trebao privatno sastati i s nekim HDZ-ovcima. U Mostu će tvrditi da za sastanak nisu znali i Prgometa će naredni dan izbaciti iz Mosta.

Željko Lukunić/Pixsell

Zaštitar čuvao ulaz ako Prgomet dođe na sastanak

Predstavnici Mosta su nastavili pregovore sa SDP-ovom i HDZ-ovom koalicijom. Nekoliko puta su se i sami sastali. Na sastanku Mosta 22. studenog na ulazu je bio zaštitar koji je trebao spriječiti eventualni dolazak Drage Prgometa. Naime, uoči tog sastanka Prgomet je tvrdio da su ga pozvali da dođe. Most je to demantirao. Stipe Petrina je tada rekao kako je na sastanku ranije bilo zaključeno da se Prgomet pozove. Na kraju ipak nije došao. 

Luka Stanzl/Pixsell

Prgomet poslao pismo: Osjećam se prevarenim

Također 22. studenog Prgomet je poslao pismo zastupnicima Mosta.

Očekujem da se kolega Petrov kao mladi čovjek s osjećajem za pravdu neće dati izmanipulirati u ovako teškim trenucima za zemlju - napisao je Prgomet u pismu. Rekao je i da se osjeća prevarenim. 

- Zato pozivam članove tog vijeća da i oni izađu i predstave se hrvatskoj javnosti i objasne iz kojih to izbora crpe svoj legitimitet te na temelju kojih to sporazuma ili nekih drugih demokratskih aranžmana donose svoje odluke. Oni su to dužni učiniti jer moderna, demokratska društva ne vode se zaplotnjačkim metodama. Moraju znati da je upravo takav pristup u politici osuđen na neuspjeh, a njegovim poznatim zagovornicima je već na ovim izborima izmaknula, činilo im se, sigurna pobjeda. Neosporno je da su ti članovi Nacionalnog vijeća najvećim dijelom bili osnivači HRAST-a, GROZD-a, i drugih sličnih organizacija. To je legitimno i svatko ima pravo izraziti svoje političko stajalište. Ali, onda je trebalo pokazati minimum poštenja i reći da je to politički temelj stranke Mosta nezavisnih lista, pa bi građani znali za koga glasaju. Ovako ostaje dojam da smo ih prevarili - napisao je Prgomet. 

Ivica Galović/PIXSELL

Prgomet osnovao HRID, podržale ga dvije zastupnice Mosta

Iako Božo Petrov cijelo vrijeme tvrdi da je Most jedinstven, polako su se neki zastupnici počeli osipati. Drago Prgomet je osnovao stranku HRID. U Hrvatskom novinarskom domu uz Prgometa su se pojavile i preostale dvije Mostove zastupnice iz Mosta, Irena Petrijevčanin Vuksanović i Gordana Rusak. 

Patrik Macek/PIXSELL

Konzultacije na Pantovčaku

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović u petak 27. studenog počela je konzultacije na Pantovčaku s predstavnicima svih parlamentarnih stranaka. Tada je zaključeno da nitko nema većinu pa je zaključeno da će konstituirajuća sjednica Sabora biti 3. prosinca, a konzultacije se nastavljaju 7. prosinca. 

Sanjin Strukić/Pixsell

Zašto se predsjednica sastala s Petrovom u četiri oka?

No najviše "bure" izazvao je sastanak Kolinde Grabar Kitarović i Bože Petrova. Naime, na sastanak su došli s Petrovom i Stipe Petrina, Robert Podolnjak i Ivan Lovrinović. No predsjednica je u jednom trenutku zatražila sastanak s Petrovom u četiri oka. Stipe Petrina će nakon tog sastanka reći da se osjećao poniženim, da Petrov nakon sastanka na Pantovčaku više nije isti niti slobodan čovjek. Iz Ureda predsjednice će reći kako je njezino pravo da razgovara sa svima koji su dobili saborski mandat. U subotu Stipe Petrina, Irena Petrijevčanin Vuksanović i Gordana Rusak ranije su napustili sastanak Mosta, a u nedjelju uopće nisu došli. Petrijevčanin Vuksanović je kasnije rekla kako je inzistirala na tome da Most razjasni pravila rada, ali da je to izostalo.  

Marko Prpić/Pixsell

Kovačić napao Petrinu

U ponedjeljak 30. studenog Stipe Petrina je rekao kako će dati svoj mandat Mostu ako je to uvjet za bolje sutra. 

- Nije na meni hoću li biti član Mosta već je to na Boži Petrovu i Mostu. Ja sam pristupio Mostu jer se od početka zalažem za zajedništvo - kazao je Stipe Petrina. Isti dan napao ga je Omiški gradonačelnik Ivan Kovačić. Kovačić kaže da Stipe Petrina više nije vjerodostojan. Tvrdi da je malo uz Most, malo uz HRID, a malo bi htio biti nezavisan zastupnik.

- On ima prikrivene motive. Osobno sam spreman i otići na poligraf potvrditi da mi je nudio da podržim SDP, kako bi se time osigurala sredstva za naše lokalne zajednice u Primoštenu i Omišu rekao je Ivan Kovačić. 

Hrvoje Jelavić/Pixsell

Most tražio pismeno očitovanje o reformama

Tijekom pregovora Most je tražio pismeno očitovanje i SDP-a i HDZ-a na njihove reforme i zahtjeve. Prvi su im odgovorili SDP-ovci koji su podržali gospodarski pojas, smanjenje PDV-a i broja županija, reviziju predstečajnih nagodbi. Ne slažu se s ukidanjem poreza na dividende. U ponedjeljak su dobili i odgovore iz HDZ-a. Suglasni su s većinom, a na onaj o proglašenju isključivog gospodarskog pojasa u Jadranu odgovorili su - za njega se zalažu i smatraju to dužnošću i obavezom. Navodno su zaboravili odgovoriti na pitanja vezanoj za javnu upravu.

Žarko Bašić/Pixsell

"Krivnju za pokušaj razbijanja Mosta mora snositi i Milanović"

Zastupnik Mosta Josip Katalinić na svojem je Facebooku objavio u ponedjeljak 30. studenog tekst pisma koje je čelnik Mosta Božo Petrov poslao zastupnicima i nacionalnom vijeću stranke. Petrov između ostalog govori o pritiscima na Most. Petrov u tekstu navodi i kako "Krivnju za pokušaj razbijanja Mosta mora snositi i Milanović".

Karamarka (ne)žele

HDZ je Karamarka u utorak proglasio mandatarom nove vlade, a Željka Reinera kandidatom za predsjednika Sabora. Nedugo potom stigao je pomalo iznenađujući odgovor iz Mosta koji je poručio da oni Karamarka ne žele ako ga ne želi SDP.

- Ako je neprihvatljivo SDP-u, onda je i nama jer mi zahtijevamo reformsku vladu u kojoj će biti sve tri strane. Mi smo svoj stav rekli, tako da to za nas ne dolazi u obzir. Ako će Reinera prihvatiti SDP, onda je to u redu. Mi smo za konsenzus - rekao je glasnogovornik Mosta Nikola Grmoja.

Nastavit će se...

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 182
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca