Obavijesti

News

Komentari 192

Milanović: Reforme su smrtna presuda varalicama u politici

Milanović: Reforme su smrtna presuda varalicama u politici
10

Ulaskom u EU na očaj demagoga i populista instrumenti politike i programi postaju transparentniji. Ovo je crno na bijelo, rekao je Zoran Milanović na sjednici Vlade

VIDEO

Vlada je prihvatila dokument reformi i plan smanjenja deficita i duga do 2017. godine. Potpredsjednik Vlade Branko Grčić je rekao da su se fokusirali na uklanjanje barijera, neučinkovitost države, povećanje zaposlenosti, ali konkretne mjere nije otkrio.

- Zacrtali smo jasan put fiskalne konsolidacije u naredne tri godine. Zadali smo i sebi jasne zadatke u smjeru kontrole tog procesa - rekao je i dodao kako Nacionalni program reformi sadrži dubinsku analizu te kvalitativnu procjenu utjecaja reformskih mjera. Mjere uključuju četiri ključna područja, a to su javne financije, financijski sektor, tržište rada i konkurentnost. Napomenuo je kako je najbitnije pitanje konkurentnosti.

- Moramo mijenjati generalno imidž Hrvatske na karti država koje investitorima mogu biti zanimljive. I tu smo napravili pomake - rekao je i dodao kako nedostaje 'jačanje poduzetničke klime'.

Milanović: Reforme su smrtna presuda varalicama u politici

Zatim se oglasio premijer Milanović:

- Ulaskom u EU na očaj demagoga i populista instrumenti politike i programi postaju transparentniji. Ovo je crno na bijelo i to zatvara prostor svim demagozima i varalicama u politici, posebno u oporbi - kazao je premijer Zoran Milanović i dodao kako je 'ovo smrtna presuda populistima i varalicama u politici'.

Linić: Loše je što cijene neće rasti

Slavko Linić je rekao da se ove godine očekuje nulta stopa rasta. Kaže da će manjak ove godine biti 4,4 posto umjesto dopuštenih tri posto, ali da se on smanjuje već 2015. godine, da bi već 2016. godine pao na 2,7 posto po EU metodologiji. Zanimljivo, Linić je istaknuo da će ove godine cijene rasti tek 0,6 posto.

- To je loše, ali ne treba se bojati deflacije. Već 2015. i 2016. godine će inflacija opet biti oko 1,5 posto - rekao je Linić.

Zoran Milanović je opet naglasio da previše trošimo i da jedan posto manjka bez gospodarskog rasta predstavlja omču oko vrata.

Milanović opet o Švedskoj...

- Država nam je skupa i neefikasna. Švedska je bila jedna od najbogatije četiri države, ali pretekla ih je Italija 80-ih. Tijekom 90-ih su proveli reforme. Je li Švedska lošija država, ne znam ne živim tamo, ali smanjili su prava, povećali konkurentnost i vratili se. Mi smo se bavili drugim stvarima jer smo imali rat. Moramo učiti ne moramo ih kopirati. Država nam je preskupa i previše troši, a ne građani. Ako nema rasta, svaki dug je neodrživ - rekao je Milanović.

Za zapošljavanje mladih osigurano je 66,35 milijuna eura

Ministar Mirando Mrsić je predstavio prijedlog plana implementacije Garancije za mlade. 

- Iz Inicijative za zapošljavanje mladih za 2014. i 2015. godinu osigurano je 66,35 milijuna eura. Iz europskih fondova do 2016. osigurano je oko 150 milijuna eura - rekao je ministar Mrsić.

Vlada je usvojila novi Zakon o izvlaštenju kojim se za projekte brže oduzima zemljište privatnih vlasnika, ali uz određenu naknadu. Umjesto da se čeka sudsko određivanje tržišne vrijednosti, u posjed će se moći ući uz određenu naknadu, a naknadno će vlasnik zemljišta moći tražiti veću naknadu.

- Sada prosječno izvlaštenje traje četiri godine, a sada smanjujemo na godinu dana. Za strateške investicije na šest mjeseci. Stajemo i na kraj špekulantima - rekao je ministar pravosuđa Orsat Miljenić.

Što je s onima koji za kućicu traže milijuna dolara?

Zorana Milanovića je zanimalo odnosi li se to i na lokalne projekte, a ne samo na državne od javnog interesa. 

- Netko u Zagrebu ima kućicu i za nju traži milijun dolara i sve stoji? - pitao je Milanović.

Miljenić je rekao da se novi Zakon odnosi i na državne i lokalne i privatne investicije koje su od javnog interesa. Prva potpredsjednica Vlade Vesna Pusić rekla je da je izvlaštenje 'megapitanje popravljanja investicijske klime'.

- Da nismo imali dobar zakon o izvlaštenju, nikada ne bi imali autocestu. Skraćivanje rokova izvlaštenja je zato važno za investicijsku klimu - zaključila je Pusić.

Vlada otpisala 12 milijuna kuna kredita braniteljima

Vlada je otpisala skoro 12 milijuna kuna kredita razvojačenim braniteljima. Otpisano je novih 108 kredita koji su odobreni 1996. godine. Ministar financija Slavko Linić je rekao da je ukupno odobreno 3600 kredita za pomoć braniteljima u pokretanju posla. Do ovih posljednjih 108 ih je otpisano 1440 u vrijednosti 142 milijuna kuna.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 192
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

UŽIVO Šest Rafalea stiže danas u Hrvatsku, evo gdje će ući u zračni prostor: 'Čut ćete ih'
SVE JE SPREMNO

UŽIVO Šest Rafalea stiže danas u Hrvatsku, evo gdje će ući u zračni prostor: 'Čut ćete ih'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske
Policajci priveli krivog čovjeka u Zagrebu i polomili ga: ‘Sram me. Nismo ni znali da je slijep'
SUSJEDI SU ZGROŽENI

Policajci priveli krivog čovjeka u Zagrebu i polomili ga: ‘Sram me. Nismo ni znali da je slijep'

Nisam imao bijeli štap jer taj teren dobro poznajem. Sestrična im je vikala moje ime i da sam slijep te da imam člansku iskaznicu Saveza slijepih, rekao je Stevan Jambrešić na sudu