Obavijesti

News

Komentari 167

Vlada je vilu u Visokoj dala Kolindi, ona traži još lokacija

Vlada je vilu u Visokoj dala Kolindi, ona traži još lokacija
11

Nova hrvatska predsjednica postaje svjesna da lokacija u Visokoj ni sigurnosno ni financijski nije najbolja, a to zna i premijer Milanović te joj zato sad 'izlazi u susret'

VIDEO

Vlada je rezidenciju u Visokoj ulici ustupila na korištenje Uredu predsjednika. Time su udovoljili želji izabrane predsjednice Kolinde Grabar Kitarović koja Ured predsjednika s Pantovčaka želi preseliti na spomenutu lokaciju. Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić kazao je da je rezidencijom upravljao Ured za rezidencijalne potrebe, a ustupanjem Uredu predsjednika ta nekretnina više neće biti rezidencijalni objekt u vlasništvu RH.

- Tko je to predložio, to je ured za upravljanje državnom imovinom - pitao je premijer Zoran Milanović. 

Ministar mu je potvrdno odgovorio je nadležna institucija Agencija za upravljanje državnom imovinom.

Kolinda ne odustaje od preseljenja

Postala je, naime, svjesna da lokacija u Visokoj ni sigurnosno ni financijski nije najbolja, a to zna i premijer Zoran Milanović te joj zato "izlazi u susret". U Kolindinu timu poručuju da ona ne odustaje od obećanja o manjem i jeftinijem Uredu predsjednika. Ako to nije Visoka, bit će neka druga lokacija

Otpisu duga pridružuje se i Porezna uprava

Vlada je naložila vjerovnicima, odnosno trgovačkim društvima u vlasništvu države i ustanovama koje je osnovala RH, da provedu aktivnosti predviđene sporazumom za otpis dugova socijalno najugroženijim građanima kojima su računi blokirani duže od godine dana. Ministar financija Boris Lalovac napomenuo je da se u proces uključila Porezna uprava i Ministarstvo financija kao vjerovnik te će se otpisivati dugovi pojedinačno do najviše 25.000 kuna po utvrđenim kriterijima. Formirana je i radna skupina za koordinaciju i nadzor provedbe sporazuma. 

Nacionalnim strateškim okvirom financijske pismenosti potrošača uvodi se financijsko obrazovanje u obrazovne procese. Time će se doprinijeti izbjegavanju financijskih teškoća. 

- Znamo da se danas nalazimo u brojnim financijskim poteškoćama kako pojedinci tako i trgovačka društva. Ovime će se pokušati dizati razina financijske pismenosti, provodit će se kroz redovito obrazovanje kroz Ministarstvo obrazovanja, kroz neformalno obrazovanje i druge kanale komunikacije. Istraživanje financijske pismenosti potrošača provest će se 2015 s ciljem utvrđivanja početne razine financijske pismenosti - rekao je ministar financija Boris Lalovac.     

Manje kamate na kredite za POS-ove stanove

Također, Vlada je usvojila izmjene i dopune Zakona o društveno - poticajnoj stanogradnji. Kako je kazala ministrica graditeljstva Anka Mrak Taritaš izmjenama će se smanjiti kamata na dio kredita koji se otplaćuju državi. Primjerice, za stan od 60 m2 prema kreditnoj liniji POS-a, usporedno s komercijalnim kreditnim linijama, nakon otplatnog bi se perioda uštedjelo oko 15.000 eura, ili 15,3 posto.  

-  Sredstva koja su bila na poček imale su kamate od 2 posto, a sada će biti 1 posto dok se druge kamate smanjuju s 5 na 3 posto. Izmjene će omogućiti građanima da po prihvatljivijim uvjetima dođu do stanova -  kazala je ministrica.  Za smanjenje kamata Vlada se odlučila kako bi kompenzirala poskupljenje do kojeg će doći uvođenjem PDV-a na građevinsko zemljište.

Mrak Taritaš kazala je kako će sada u Zakonu biti odredbe da država može graditi i za najam, a ne samo za prodaju.

'S neprodanim stanovima ne možemo ništa'

Novinari su prije sjednice Vlade ministricu graditeljstva upitali zašto država gradi nove stanove kad ima toliko neprodanih, na što je ona odgovorila:

- Zato što država s neprodanim stanovima u vlasništvu banaka ne može učiniti  ništa. S bankama smo vodili razgovore od rujna 2013. do veljače 2014. jer smo stanove koje su vlasnički čisti htjeli dati u najam. Banke su nam htjele dati stanove po uvjetima koje nam ne odgovaraju. Gradimo stanove da građanima omogućimo da dođu do stanova po povoljnim i kontroliranim uvjetima - rekla je.

Nagodba s autocestom Zagreb - Macelj

Ovo je joj jedan kostur iz ormara iz 2008. godine, rekao je na sjednici Vlade ministar prometa Siniša Hajdaš Dončić predstavljajući nagodbu između Hrvatske i društva Autoceste Zagreb-Macelj. Riječ je o rješavanju ovrhe Porezne uprave nad koncesionarom Autocesta Zagreb - Macelj suprotno koncesijskom ugovoru. Ministar je izvijestio da je od 2008. do danas ukupan iznos narastao na 87 milijuna kuna uključujući i arbitražu.

- U suradnji s Državnim odvjetništvom i kolegama iz Ministarstava financija mi smo se nagodili na 69 milijuna kuna - rekao je Hajdaš Dončić. Navedeni novac koncesionaru će biti isplaćen u petak. S druge strane država ima potraživanja od koncesionara u visini od 7,2 milijuna eura odnosno oko 55 milijuna kuna.

- S obzirom da koncesijskim ugovorom nije moguć preboj tako će ići uplata iz pričuve za koncesijsko društvo, a istovremeno će koncesijsko društvo navedeni novac uplatiti u državni proračun - rekao je ministar prometa.

Vlada odobrila zaduženja HŽ-u

Vlada je prihvatila zaključak Povjerenstva za željeznicu osiguravanje sredstava za projekt održivog razvoja željezničkog sektora, a kako bi Ministarstvo financija moglo uputiti Međunarodnoj banci za obnovu i razvoj zahtjev za financiranje zajmovima za sva tri društva: HŽ Cargo, HŽ Putnički i HŽ Infrastrukturu.

- Po principu, jednom i nikad više, omogućit ćemo im da se zaduže po povoljnim uvjetima. Omogućit ćemo im da od tih milijardu kuna s približno pola refinanciraju lošije kredite koje imaju i koje su im služile za otpremnine - rekao je ministar Hajdaš Dončić.

Napomenuo je da će se time omogućiti da društva zadovoljavaju razinu usluge i da manje opterećuju proračun, posebno HŽ Putnički i HŽ Infrastruktura jer se oni trenutno najviše financiraju iz javnog proračuna. Preostalih pola milijarde će se koristiti za daljnje otpremnine, izvijestio je ministar. 

Naveo je da je 31.12.2011. postojalo pet društava koja su se restrukturirala u tri sustava. Na navedeni datum u sustavu željeznica je bilo 17.356 radnika, a danas je uz programe restrukturiranja 13.474 radnika.

- Očekivani broj zaposlenika u sva tri trgovačka društva nakon završetka procesa restrukturiranja je 9.400. Radi se o 8.000 radnika koji će otići iz sustava HŽ-a do završetka restrukturiranja - kazao je.

S obzirom da će iz sustava u ovoj godini otići dio zaposlenih do kraja godine, unatoč tome što je izborna godina, ministar je u tom procesu dao punu potporu upravama.

Zakon o muzejima, pogrebničkim djelatnostima...

Vlada je prihvatila i Zakon o pogrebničkoj djelatnosti koja se izdvaja iz komunalne. Usvojene su izmjene i dopune Zakona o poljoprivrednom zemljištu. Između ostalog, novim izmjenama se predlaže skraćivanje postupka dodjele u zakup neizgrađenog građevinskog zemljišta u vlasništvu države. 

- Cilj izmjena je dodatno ubrzanje raspolaganjem zemljištima, rekao je ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina.

Vlada je prihvatila i novi Zakon o muzejima temeljem kojeg će se muzeji, galerije i zbirke moći osnivati u prostorima koji obavljaju druge javne djelatnosti, a muzejima se dozvoljava i ograničena gospodarska djelatnost - trgovine čija će dobit ići samom muzeju.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 167
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa