Obavijesti

News

Komentari 32

Miljenić upozorava: Osobni bankrot nije čarobni štapić

Miljenić upozorava: Osobni bankrot nije čarobni štapić
6

Zakon o stečaju potrošača moći će zatražiti potrošači koji najmanje tri uzastopna mjeseca ne mogu ispuniti novčane obveze u ukupnom iznosu većem od 30.000 kn

VIDEO

Vlada je na današnjoj sjednici raspravljala o prijedlogu Zakona o stečaju potrošača kojim želi prezaduženim građanima omogućiti novi financijski početak kroz proglašenje "osobnog bankrota". Mogli bi ga zatražiti potrošači koji najmanje tri uzastopna mjeseca ne mogu ispuniti novčane obveze u ukupnom iznosu većem od 30 tisuća kuna. 

Ovo bi trebala biti pomoć za preko 300.000 blokiranih građana koji duguju ukupno 31,1 milijardu kuna. 

- U EU većina zemalja ima ovaj institut. Zakon dužnicima omogućava da ako se nađu u situaciji da ne mogu vraćati dugove, budu oslobođeni duga nakon što prođu proceduru. Također, vjerovnicima omogućava naplatu dugovanja  - rekao je ministar pravosuđa Orsat Miljenić te napomenuo kako će postupak moći pokrenuti isključivo dužnik, a ne vjerovnik.

Postupak će izgledati tako da će se dužnici najprije prijaviti u savjetovališta koja će biti po podružnicama Fine. Cilj je da se informiraju o postupku, dugu i ukoliko je moguće postignu sporazum s vjerovnikom. Ukoliko se taj izvansudski postupka ne okonča dogovorom, kreće se u drugi dio - sudsku fazu. Na sud se neće moći ići bez ovog prethodnog postupka. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

U pripremnom ročištu će se težiti dogovoru između dviju strana, a važno je napomenuti da ako natpolovična većina vjerovnika bude za dogovor, on će biti prihvaćen iako dio njih nije pristao. Potom, ako dužnik ima nekretninu, ide se u njezinu provjeru, a ako je nema, dužnik se automatski oslobađa duga. Sud će u svakom pojedinačnom slučaju procijeniti potrebe dužnika i odrediti minimum koji mu treba ostati.

- Sve ostalo što zaradite ide na otplatu dugova. Nakon što prođe period od jedne do pet godina, što ste zaradili ide vjerovniku - kazao je ministar i dodao kako postoji mogućnost da dužnici ostanu u nekretnini u kojoj žive, ovisno o okolnostima.

U ovaj postupak moći će se uključiti i dio obrtnika. Oni mogu zatražiti da im se iz prodaje izuzmu sredstva nužna za rad, kako bi mogli nastaviti sa svojom djelatnošću.

Miljenić je kazao kako nakon završetka postupka, dužnik neće moći sljedećih 10 godina ući u osobni stečaj.

- Zakon nije čarobni štapić i nitko ne može očekivati da će mu dugovi biti otpisani. Oov je težak postupak za dužnika i vjerovnika, nemojmo dizati lažna očekivanja, ovo nije jednostavna stvar - poručio je ministar. 

Zakon je komentirao i premijer Zoran Milanović.

 - Pomažemo ljudima da krenu ispočetka i da ih se ne gazi. Ovo je civilizirani iskorak prema dogovoru da se izbjegne sud - rekao je.

Zakon bi mogao stupiti na snagu početkom ljeta

U Banskim dvorima procjenjuju da bi između 30.000 do 120.000 građana moglo krenuti u izvansudsku nagodbu pred savjetovalištima Fine te da bi između 7500 do 30.000 ljudi koji nisu u stanju plaćati svoje dugove moglo ući u postupak osobnog bankrota pred sudom. Jednom kada se uđe u stečaj pred sudom za građane dužnike više nema uzmaka. Postupkom otvaranja stečaja pred sudom prestale bi i sve ovrhe odnosno one bi ušle u ukupan dug. 

Sudski postupak osobnog bankrota vodit će Općinski sudovi, a očekuje se da bi Zakon koji ide u dva čitanja na snagu mogao stupiti na ljeto. 

Varga se nije pripremio za svoju točku

Siniša Varga, ministar zdravlja trebao je izložiti Prijedlog odluke o prihvaćanju Ugovora o uslugama u Europskoj razmjeni podataka o plovilima, no kazao je kako mu materijali nisu bili pripremljeni, na što je premijer kazao kako je riječ o 'tehničkim stvarima' te je prijedlog prihvaćen.

Pojeftinjuje plin

Kao što je i najavljeno Banski dvori prihvatili su odluku o pojeftinjenu plina koju bi građani trebali osjetiti već na računima za travanj. 

- Današnjem odluku snizili smo cijenu plina koja ide u distribuciju za 30 lipa po kubnom metru. Od idućeg mjeseca time će pojeftinjenje biti oko 12 posto za 34 distributera za domaćinstva. Iskreno se nadam da će najveći dio toga ustvari završiti na računima građana. Naša je procjena da će biti snižena cijena između 15 do 25 lipa po kubiku znači pod 7 do 10 posto smanjenje cijene plina za domaćinstva - izvijestio je ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak. 

Iako su se postavljala pitanje je li to pojeftinjenje plina moglo biti prije zime, ministar napominje kako to nije bilo moguće jer da je to bi i učinili. Napomenuo je da regulatorna godina završava 1.travnja. Do smanjenja cijene plina došlo je imamo domaćeg plina sa eksploatacijskih polja i platforma u blizini Istre, koja je najrazvijenijoj i najboljoj turističkoj regiji Hrvatske, kazao je Vrdoljak. 

- Nema puno građana koji su primijetili te platforme, a one omogućuju da danas pojeftinimo plin i da sutra s novim platformama i novom eksploracijom možemo računati u sljedećim godinama na daljnja pojeftinjenja - poručio je ministar gospodarstva. 

Premijer Milanović ustvrdio je da to pitanje nacionalne sigurnosti. 

- Dobro je što plin pojeftinjuje, ali još je važnije da budemo energetski neovisni. Što god radimo i kakvu god odluku donosimo rukovodimo se prvenstveno time i istovremeno ekologijom i zaštitom okoliša. To su naši motivi, a ne da napravimo ekološku štetu. Tko to uopće pomišlja - poručio je premijer.

Vlada prodaje 1200 stanova MORH-a

Ministar obrane Ante Kotromanović najavio je da će do kraja lipnja MORH državnoj agenciji za upravljanje nekretninama predati preko 250 poslovnih prostora i 3000 garaža. Osim toga, ići će na prodaju i 1200 stanova koje će moći otkupiti branitelji koji već njima žive.

- Vrijednost prodaje je oko 332 milijuna kuna. Sredstva idu u državni proračun, za poboljšanje života i rada vojnika- kazao je Kotromanović.  

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 32
VIDEO

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata...

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača
NAJVEĆA IZLAZNOST U 24 GODINE

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača

U usporedbi s proteklim godinama, ova izlaznost je za šest postotnih poena viša nego 2020. godine, 5,3 posto više nego 2016. godine, a premašila je čak i rekordnu 2015. godinu kada je do 11.30 sati glasalo 21,55 posto
Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11
ZATVORENA SU BIRALIŠTA

Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11

Do 16.30 sati na birališta je izašlo čak 50,60 posto birača, odnosno njih čak 1.605.472. To je više od 16 posto više nego 2020. godine, 13,4 posto više nego 2016. i čak četiri posto više od rekordne 2015. godine!