Obavijesti

News

Komentari 139

Vlada otvorila vrata: Naftni div Exxon Mobil dolazi na Jadran?

Vlada otvorila vrata: Naftni div Exxon Mobil dolazi na Jadran?
5

Navodno se samo čeka da Vlada usvoji Zakon o istraživanju i eksploataciji ugljikovodika kako bi taj američki naftni div ušao na hrvatsko tržište, tj. u Jadran

VIDEO

Vlada je na sjednici prihvatila Prijedlog Zakona o istraživanju i eksploataciji ugljikovodika. Tim se zakonom otvara mogućnost davanja koncesija za istraživanje nafte i plina u Jadranu.

Kako je istaknuo ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak najznačajnije novine su uvođenje postupka za izdavanje dozvola i sklapanje ugovora. Uvode se Ugovor o istraživanju i podjeli eksploatacije ugljikovodika i Ugovor o istraživanju i eksploataciji uz obvezu plaćanja naknade i poreza. Definiraju se obveze i prava investitora i Vlade.  Investitor je cijelo vrijeme obavezan imati sva potrebna osiguranja, kako bi se izbjeglo bilo kakvo onečišćenje. 

- Sve u interesu sigurne i što jeftinije opskrbe energentima za hrvatske građane - rekao je Vrdoljak i napomenuo kako će taj Zakon omogućiti Hrvatskoj da iskoristi bogatstvo. Zakon će ići u Sabor na dva čitanja. 

- Konačnu odluku o koncesijama donosi Vlada? - pitao je premijer  Zoran Milanović na što je Vrdoljak potvrdno odgovorio.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Navodno se čeka samo taj zakon kako bi se i američki naftni div Exxon Mobil javio na međunarodni natječaj i time ušao na hrvatsko tržište, javlja HRT

Maras: Za poduzetnike od EU-a želimo povući dvije milijarde eura

Strategiju razvoja poduzetništva do 2020. predstavio je resorni ministar Gordan Maras. Rekao je kako je cilj povećati konkurentnost malih gospodarstva u Hrvatskoj, unaprijediti ekonomsku uspješnost, većim ulaganjima, inovacijama, omogućiti izvore financiranja i promociju poduzetništva. 

Ministarstvo provedbom strategije želi do 2020. povećati udio malih i srednjih poduzeća s 22,4 posto na tisuću stanovnika na 40 posto te istodobno povećati udio znanstvenika koji rade u poduzetničkom sektoru s 19 na 30 posto. 

- Budžet je sada stotinjak milijuna eura, a cilj je da u narednom razdoblju iz EU povučemo dvije milijarde eura za male i srednje poduzetnike - rekao je Maras.

Milanović: Krediti su preskupi, povjerenje je glavni problem 

Puno je strategija. Tko bi to sve popratio. Kada je poduzetništvo u pitanju problem je u cijeloj Europi jedino i isključivo cijena novca. Bazirana je na povjerenju odnosno na nepovjerenju. To ne ide preko noći. Male firme ovise o kreditima koji su preskupi, a to je oceanska dubina u businessu. Ključni problem je razina rizičnosti, a tu su Vlade da to pokušaju poboljšati - zaključio je Milanović.

Vlada je usvojila Plan razvoja javnog zdravstva za sljedeće dvije godine, a njega je predstavio zamjenik ministra zdravstva Marijan Cesarik. 

O ovogodišnjoj zaštiti od požara govorili su ministri Ranko Ostojić i Ante Kotromanović. Vlada je odobrila nabavu četiri vatrogasna terenska, furgon vozila s pojačanim podvozjem vrijedna 1,1 milijuna kuna, te tri motocikla za sve vrste terena vrijedne 120.000 kuna.

Saucha: Neki žele besplatno sudjelovati i pomoći u obilježavanju ulaska u EU

- 30. lipnja ćemo svečanošću obilježiti pristupanje Hrvatske u EU. Organizacijski se radi punom parom. Javljaju se tvrtke i pojedinci koji bi htjeli sudjelovati i pomoći bez novčane naknade. Zato će se javno i transparentno prikupljati sve ponude. Ovo je prvi puta da se takva stvar regulira općim aktom Vlade. Javni poziv bit će objavljen već danas, a rok ponuda bit će 10 dana. Smatramo da je svečano obilježavanje ulaska u EU jedinistvena prilika za sve da promoviraju svoje proizvode - rekao je Tomislav Saucha, predstojnik Vladina ureda.

Vlada odobrila sanaciju Opće bolnice Bjelovar

Vlada je odobrila sanaciju Opće bolnice Bjelovar. To je 26. bolnica čiju je sanaciju Vlada odobrila. Stoga, danas je odobreno i osnivanje Koordinacijskog tijela za praćenje provedbe sanacije zdravstvenih ustanova. Koordinacijsko tijelo će imati po tri člana iz Ministarstva zdravstva, Ministarstva financija i HZZO-a.

U  Vijeću za GMO 17 ljudi

Usvojili su i Prijedlog o osnivanju Vijeća za GMO. Sastojat će se od 17 ljudi, a bit će imenovano na četiri godine.

HAC se zadužuje za 250 milijuna eura

Ministar Siniša Hajdaš Dončić predstavio je kreditno zaduženje HAC-a. Riječ je o 250 milijuna eura za uredno servisiranje kreditnih obveza, te za normalno poslovanje. Kredit se diže na sedam godina otplate uz kamatu 5,45 posto godišnje.

35 milijuna kuna za leasing 180 vozila 

Vlada je dala suglasnost Ministarstvu obrane za nabavu 116 vozila putem operativnog leasinga u razdoblju od 2014. do 2017. godine te MUP-u za nabavu 64 vozila putem operativnog leasinga u razdoblju od 2014. do 2018. godine. 

- U ovoj godini je u Ministarstvu obrane planirano 1,7 milijuna kuna. U narednim godinama ćemo osigurati još dodatnih tri milijuna - kazao je ministar Linić, dok će MUP-u trebati dodatnih 5 milijuna u narednim godinama. Ukupno će leasing za MUP iznositi 22,8 milijuna kuna, a za MORH 12,2 milijuna kuna. Linić je napomenuo kako je riječ o redovnim rashodima.

Linić: Nema učinkovite naplate prihoda u lokalnim samoupravama

U godinu dana od ožujka prošle do ožujka ove godine ocjena državne revizije je da nemamo učinkovit sustav naplate prihoda u jedinicama lokalne samouprave koje su dobile čak  2400 preporuka što trebaju učiniti da poboljšaju učinkovitost naplate. 

 - Tri su karatkteristike vrlo bitne. Neki niti ne obračunavaju prihode koje bi trebali obračunavati. Nemamo uređene ni interne ili lokalne akte koji su bitni za definiciju načina naplate ili kontrole naplate. Također, izbjegavanje naplate ima i zbog loše povezanosti državnih i lokalnih tijela - rekao je Linić.

Državljani BiH bez biometrijske putovnice trebat će vize

Više ne važi Sporazum između Hrvatske i BiH o ukidanju viza. Ulaskom Hrvatske u EU državljani BiH koji nemaju biometrijsku putovnicu trebat će vizu za ulazak u Hrvatsku.

- Hrvatska neće uvesti nove vize za državljane BiH koji imaju biometrijske putovnice. Htjeli smo da oni mogu prelaziti granicu i osobnim iskaznicama, no to nije u skladu s zakonima EU-a. Mi smo, na zahtjev BiH,  irskom predsjedništvu i članicama EU-a predložili da im se omogući ulazak u Hrvatsku s osobnim iskaznicama. To će im se dozvoliti jedino ako sve zemlje članice daju zeleno svjetlo - rekao je Joško Klisović, zamjenik ministrice vanjskih poslova. 

Milanović: Osobne na granici su puno kompliciranije od putovnica

Premijera Milanovića je takav zahtjev BiH začudio.

- To je želja BiH? Ulazak osobnim iskaznicama procesuirano je puno kompliciraniji od putovnice. Ispune ti karton koji onda moraš čuvati i vratiti. U putovnicu samo lupe žig - rekao je Milanović. 

Pogledajte sve odluke i dokumente sjednice Vlade

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 139
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a