Obavijesti

News

Komentari 217

"U povijesti nije bilo Vlade u kojoj BDP ovako dugo pada"

"U povijesti nije bilo Vlade u kojoj BDP ovako dugo pada"
3

S ovakvim ritmom idemo prema bankrotu, smatra Željko Lovrinčević s Ekonomskog instituta u Zagrebu. U posljednjih 60 godina nije zabilježena ovakva serija pada

VIDEO

Željko Lovrinčević s Ekonomskog instituta u Zagrebu kaže kako je pad BDP-a 11 kvartala za redom sa stabilnom Vladom dosad nezabilježen u ekonomskoj povijesti. S ovakvim ritmom idemo prema bankrotu, smatra.

- U usporedbi s drugim zemljama, to je sad već serija pada koja nije zabilježena na prostoru Europe zadnjih 60 godina s jednom jedinstvenom stabilnom vladom. Bilo je dugotrajnih gospodarskih padova i u drugim zemljama, primjerice u Finskoj ili Grčkoj, dodaje, ali u mandatima dvije ili tri Vlade - dodao je. Na pitanje kada očekuje pozitivne trendove, rekao je:

- Možda u nekom budućem kvartalu samo sporadično zbog turističke sezone ili ako se dogodi opravak u EU. Do daljnjeg ne vidim konkretniji pomak - zaključio je.

Vukšić o BDP-u: Država  upala u recesiju, građani u depresiju

Oporba je složna - za manji BDP u drugom tromjesečju odgovorna je Vlada koja odgađa reforme i nesposobna je zemlju izvući iz krize, piše HRT.

- Kontinuirani pad BDP-a ukazuje da se u Hrvatskoj odgađaju nužne reforme već godinama - rekao je Krešimir Bubalo (HDSSB). Dodao je kako nismo iskoristili članstvo u EU već nam je ono postalo teret. 

- Kontinuirani pad gospodarstva je posljedica glavinjanja ove, ali i vlada prije nje - poručuje Laburist Branko Vukšić. Dodao je kako Hrvatska već desetljećima nema dobre vlade niti ekonomskih stratega.

- Država je upala u duboku recesiju, a građani u depresiju - zaključio je laburist Vukšić.

Pad BDP-a očekivao je i HSP AS. U ORaH-u smatraju da su nužne strukturne reforme i konsolidacija države.

Sindikati su, također, očekivali pad BDP-a

- Takav smo rezultat predvidjeli jer što drugo očekivati nego pad BDP-a u državi u kojoj su porezni nameti onemogućili bilo kakvu gospodarsku aktivnost, u kojoj je kupovna moć pala za više od 20 posto, a broj blokiranih građana raste iz dana u dan- rekao je predsjednik Hrvatske udruge radničkih sindikata Ozren Matijašević.

Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever kaže kako se drugo osim daljnjeg pada BDP-a ne može ni očekivati budući da nije došlo do zaokreta u gospodarskim politikama, već Vlada i dalje inzistira na odricanju građana i ne povlači poteze koji bi doveli do povećanja potražnje i utjecali na porast proizvodnje i radnih mjesta. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 217
VIDEO

Izađite iz mora, vrijeme je opet za kapute! Evo kada stiže nagla promjena, minusi i snijeg...
VREMENSKA PROGNOZA

Izađite iz mora, vrijeme je opet za kapute! Evo kada stiže nagla promjena, minusi i snijeg...

Prema norveškoj stranici yr.no, temperature će idućeg tjedna u dijelovima Hrvatske ići i ispod nule. U Zagrebu, primjerice, će idućeg utorka najniža temperatura biti 1 stupanj Celzijusov.

Zoran Milanović se oglasio nakon odluke Ustavnog suda
REAKCIJA PREDSJEDNIKA

Zoran Milanović se oglasio nakon odluke Ustavnog suda

Nakon odluke Ustavnog suda obraćanje javnosti najavio je vođa SDP-a Peđa Grbin, a Zoran Milanović kratko se na Facebooku oglasio znakovitom porukom
Neslužbeno doznajemo: Ustavni sud odlučio da Milanović ne može biti na listi za izbore!
PRATITE NA 24SATA

Neslužbeno doznajemo: Ustavni sud odlučio da Milanović ne može biti na listi za izbore!

Šef SDP-a Peđa Grbin objavio da postoji plan B u slučaju da Ustavni sud odluči da se Milanović ne može kandidirati dok je predsjednik