Obavijesti

News

Komentari 217

"U povijesti nije bilo Vlade u kojoj BDP ovako dugo pada"

"U povijesti nije bilo Vlade u kojoj BDP ovako dugo pada"
3

S ovakvim ritmom idemo prema bankrotu, smatra Željko Lovrinčević s Ekonomskog instituta u Zagrebu. U posljednjih 60 godina nije zabilježena ovakva serija pada

VIDEO

Željko Lovrinčević s Ekonomskog instituta u Zagrebu kaže kako je pad BDP-a 11 kvartala za redom sa stabilnom Vladom dosad nezabilježen u ekonomskoj povijesti. S ovakvim ritmom idemo prema bankrotu, smatra.

- U usporedbi s drugim zemljama, to je sad već serija pada koja nije zabilježena na prostoru Europe zadnjih 60 godina s jednom jedinstvenom stabilnom vladom. Bilo je dugotrajnih gospodarskih padova i u drugim zemljama, primjerice u Finskoj ili Grčkoj, dodaje, ali u mandatima dvije ili tri Vlade - dodao je. Na pitanje kada očekuje pozitivne trendove, rekao je:

- Možda u nekom budućem kvartalu samo sporadično zbog turističke sezone ili ako se dogodi opravak u EU. Do daljnjeg ne vidim konkretniji pomak - zaključio je.

Vukšić o BDP-u: Država  upala u recesiju, građani u depresiju

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Oporba je složna - za manji BDP u drugom tromjesečju odgovorna je Vlada koja odgađa reforme i nesposobna je zemlju izvući iz krize, piše HRT.

- Kontinuirani pad BDP-a ukazuje da se u Hrvatskoj odgađaju nužne reforme već godinama - rekao je Krešimir Bubalo (HDSSB). Dodao je kako nismo iskoristili članstvo u EU već nam je ono postalo teret. 

- Kontinuirani pad gospodarstva je posljedica glavinjanja ove, ali i vlada prije nje - poručuje Laburist Branko Vukšić. Dodao je kako Hrvatska već desetljećima nema dobre vlade niti ekonomskih stratega.

- Država je upala u duboku recesiju, a građani u depresiju - zaključio je laburist Vukšić.

Pad BDP-a očekivao je i HSP AS. U ORaH-u smatraju da su nužne strukturne reforme i konsolidacija države.

Sindikati su, također, očekivali pad BDP-a

- Takav smo rezultat predvidjeli jer što drugo očekivati nego pad BDP-a u državi u kojoj su porezni nameti onemogućili bilo kakvu gospodarsku aktivnost, u kojoj je kupovna moć pala za više od 20 posto, a broj blokiranih građana raste iz dana u dan- rekao je predsjednik Hrvatske udruge radničkih sindikata Ozren Matijašević.

Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever kaže kako se drugo osim daljnjeg pada BDP-a ne može ni očekivati budući da nije došlo do zaokreta u gospodarskim politikama, već Vlada i dalje inzistira na odricanju građana i ne povlači poteze koji bi doveli do povećanja potražnje i utjecali na porast proizvodnje i radnih mjesta. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 217
VIDEO

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'
JOŠ JE NISU PRONAŠLI

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'

Djevojčicu od jučer traže stotine ljudi. Tu su volonteri, policija, potražni psi, Gorska služba spašavanja, rudari, helikopteri, termovizijske kamere...

Majka ostavila auto iza štale? Susjedi:  'Čuli smo dječji žamor... Jedno je dijete već bilo oteto'
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Susjedi: 'Čuli smo dječji žamor... Jedno je dijete već bilo oteto'

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...
Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu