Obavijesti

News

Komentari 168

Za prijevoz do Zagreba nude 600 € po osobi, kupuju i pivo

Za prijevoz do Zagreba nude 600 € po osobi, kupuju i pivo
2

Očito je da neke od izbjeglica imaju novaca, kažu stanovnici Tovarnika. Neki ne žele uzeti vodu od aktivista Crvenog križa. Međusobno se svađaju, tuku i napadaju

VIDEO

Dolaze non-stop. Imaju novaca. Uglavnom eure. Kad ih razmijene najčešće kupuju cigarete. Znaju kupiti i hranu pa čak i pivo, no vodu ne kupuju jer je dobiju besplatno od volontera - kaže nam djelatnica u mjenjačnici Boso u Tovarniku.

Izbjeglice na željezničkom kolodvoru u Tovarniku vodom opskrbljuju Vodovod Vinkovci i Vodovod Vukovar. Na putu od granice do kolodvora prolaze kroz njive i prašnjave puteve te ih na svakih 50-ak metara volonteri opskrbljuju vodom. 

- Neki kada vide da im vodu pružaju iz Crvenog križa neće uzeti, no uzmu od mene koji nemam obilježja - kaže nam stanovnik Tovarnika angažiran u pomoći izbjeglicama. 

- Gledajte, očito je da neki imaju novaca. Njih 30 mi je ponudilo 600 eura po osobi da ih prevezem do Zagreba. Srbijanski taksisti su im za prijevoz od Beograda do Šida naplaćivali po 100 eura po čovjeku. Među njima ima i svađa i tuča. Ne podnose se Sirijci i Afganistanci, a ne vole se niti Afganistanci i Pakistanci. Vidio sam kako skupine njih okruže jednoga ili dvojicu pa im otmu novac. Gotovo svi i maju neke noževe - kaže nam Tovarničan koji je želio ostati anoniman. I drugi sugovornici rekli su nam kako su se izbjeglice raspitivali za prijevoz do Zagreba ne pitajući za cijenu. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Mnogi, koji smo pitali kako se nose s tolikim pritokom ljudi u mjesto, uglavnom nisu htjeli ništa komentirati. No ima ih i nezadovoljnih organizacijom države kod prihvata izbjeglica.

- Nije normalno da oni ovako bez kontrole šetaju selom. Srećom, do sada nije bilo nikakvih incidenata no ako se dogodi tko zna kako će to sve završiti - kaže nam mještanin. I on je želio ostati anoniman.

- O izbjeglica u Tovarniku skrbi 12 profesionalca iz Crvenog križa i 60 volontera Crvenog križa iz Vinkovaca, Vukovara, Županje, Iloka i Slavonskog Broda. Opskrbljujemo ih vodom i hranom s tim da vodimo brigu o njihovim prehrambenim navikama, Dijelimo im peciva, konzerve s ribom, pileće paštete, suhe kekse te dječje kašice. Kada smo oh pitali što im fali rekli su nam: "Datulje" - kaže nam Branko Tomoć, ravnatelj Gradske organizacije Crvenog križa Vinkovci.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 168
VIDEO

Uhitili muškarce koji su tvrdili da je Danka kod njih; Na imanju su pronašli podzemne kanale
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Uhitili muškarce koji su tvrdili da je Danka kod njih; Na imanju su pronašli podzemne kanale

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag