Obavijesti

News

Komentari 37

Škare Ožbolt: Mi smo na ovoj planeti kao čudnovati kljunaš

Škare Ožbolt: Mi smo na ovoj planeti kao čudnovati kljunaš
8

Sabor raspravlja o davanju suglasnosti Vlade da krene u prikupljanje ponuda za koncesiju na plažu na području Brašina kako bi se realizirao projekt Kupari

VIDEO

Sabor raspravlja o davanju suglasnosti Vlade da krene u prikupljanje ponuda za koncesiju na plažu na području Brašina kako bi se realizirao Turistički razvojni projekt Kupari. Koncesija će se dati na rok do 99 godina i trebala bi obogatiti ponudu Župe dubrovačke. Tamo je nekoć bilo vojno odmaralište, a sada se traži investitor. Lokacija Kupari I. uključuje pet hotela sa pripadajućim objektima koji trenutno nisu u funkciji. Ukupni smještajni kapaciteti hotela iznosili su 1626 kreveta, a svi objekti su u vrlo lošem stanju i zahtijevaju znatna ulaganja.

Nekretnine nisu čiste - tko će se javiti na natječaj?

Ulaganje u cjelokupan projekt procjenjuje se između 100 i 250 milijuna eura. Svi podržavaju odluku, ali upozoravaju da se u taj posao ušlo šlampavo te da je pristup vrlo površan i loš. Vesna Škare Ožbolt (DC) neugodno se iznenadila podatkom da su nekretnine koje su predmet ove koncesije, posebno kada je riječ o pomorskom dobru, imaju zabilježbe, a sudu treba barem 7 mjeseci da skine jednu zabilježbu. Napomenula je i da su nekretninama koje su u suvlasništvu države i 51 suvlasnika te da nije ni započeo postupak izvlaštenja. Zanima je tko će se javiti na natječaj, a da nekretnine nisu čiste. Posjetila je da je 2011. godine Vlada počela vući poteze vezane za Kupare, a danas je 2015. a mi se još vrtimo oko imovinsko-pravnih odnosa.

- Mislim da smo čudnovati kljunaš na ovoj planeti, kao zemlja, kao državna administracija koja nije u stanju riješiti u pet godina imovinsko pravne odnose - poručila je Škare Ožbolt.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Linić: Projekt koji nije moguće provesti

Nezavisnog Slavka Linića zašto se umjesto raspisivanja natječaja ne koristi Zakon o strateškim investicijama. Smatra da će se raspisivanjem natječaja opet zavlačiti ozbiljne investitore i poslati im poruku da smo nepripremljeni za ovako velike natječaje.

- Koliko god je zadovoljstvo da napokon možemo prići ovako jednom velikom projektu, toliko smo uvjereni da je to projekt koji nije moguće provesti, da je to natječaj koji nije pametno raspisati. Nije pametno jer ga nismo pripremili, a bojimo se da u ovih godinu dana ga ni nećemo - izjavio je Linić.

Šuker: Za investicije potreban ekipan rad

Ivan Šuker (HDZ) upozorava da je naš najveći problem to što nikako da shvatimo da je za uspješne investicije potreban ekipan rad.

- Ne može stalno netko nekome u državnim institucijama podmetati noge iz ovog ili onog razloga pa da dođemo do investicija - kazao je.

Navodi da tema o koncesijama otvara pitanje zašto u Hrvatskoj nema investicija. Problem su kaže neriješeni imovinsko-pravni odnosi te poručuje da je potrebno natjerati institucije da slože papire.

- Pitanje je da li će Hrvatska imati ikad složene papire. Ali ponavljam, prošlo je nezapaženo da samo 18% vlasnika je evidentirano putem OIB-a - zaključio je Šuker.

Odluke o odgodi plaćanja, otpisu potraživanja moraju se objaviti

Vlada, ministarstva, gradovi i općine obvezni su objaviti sve odluke o odgodi plaćanja, obročnoj otplati ili  otpisu potraživanja poreznim dužnicima, odlučio je Sabor koji je većinom glasova prihvatio amandman Laburista na koji je prethodno Vlada dala suglasnost. Amandman je usvojen u sklopu izmjene Zakona o proračunu, koje bi trebale unaprijediti proračunsko planiranje i osigurati bolju kontrolu trošenja proračunskog novca.

- Bitno je da smo uspjeli da sve odluke vezane za otpis potraživanja poreznim dužnicima kao i ostale navedene odluke budu transparentno objavljene. Do sada nije postojala ta obveza i drago nam je da će po istim elementima biti objavljeni i da ćemo na jednom mjestu moći vidjeti sve te odluke kao što je to slučaj sa listom poreznih dužnika - rekao nam je Dragutin Lesar (Laburisti).  

Sabor je većinom od 85 glasova za, šest suzdržanih i 20 protiv prihvatio izvješće o provedbi Zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji za 2013. godinu. Glasovima većine je prihvaćeno i izvješće premijera o sastancima Europskog vijeća u 2014.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 37
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a