Obavijesti

News

Komentari 510

Jednoglasna odluka: Hrvatska napušta ugovor sa Slovenijom

Jednoglasna odluka: Hrvatska napušta ugovor sa Slovenijom
22

Čak i da izostavimo suce, predmet je kontaminiran s dodacima i dokumentima koji tamo ne bi trebali biti, a koje su umetnuli Sekolec i Drenik, kazala je Vesna Pusić

VIDEO

Saborski zastupnici jednoglasno su odlučili da Hrvatska treba napustiti sporazum o arbitraži sa Slovenijom. Za donošenje zaključka bile su potrebne dvije trećine zastupnika, no svi zastupnici glasovali su za izlazak Hrvatske iz arbitražnog sporazuma. Na temelju odluke Sabora Vlada će sutra na sjednici započeti proces izlaska iz ugovora.

POGLEDAJTE VIDEO : Trenutak glasanja, Sabor izglasao zaključak o izlasku iz arbitražnog sporazuma

Pokretanje videa...

24sata 00:30

Podsjetimo, na zahtjev Vlade, predsjednik Sabora Josip Leko je izvanrednu sjednicu Sabora sazvao za srijedu i četvrtak, ali se ona je već danas završila.

POGLEDAJTE VIDEO : Rasprava o istupanju Hrvatske iz arbitražnog sporazuma sa Slovenijom na izvanrednoj sjednici Sabora

Pokretanje videa...

24sata 00:29

13.35 Saborski zastupnici jednoglasno su odlučili da Hrvatska treba napustiti sporazum o arbitraži sa Slovenijom.

12.53 Vesna Pusić se zahvalila svima koji su sudjelovali u raspravi.

- Čak i da izostavimo suce, sam predmet je kontaminiran s dodacima i dokumentima koji tamo ne bi trebali biti, a koje su umetnuli Sekolec i Drenik - kazala je Pusić.

Ponovila je da je za rješavanje predmeta na Međunarodnom sudu potrebna suglasnost obje strane.

Hrvatska Vlada sutra će na sjednici početi proceduru izlaska iz Ugovora i o tome obavijestiti slovensku stranu, najavila je Pusić.

POGLEDAJTE VIDEO : Izjava Vesne Pusić nakon izvanredne sjednice Sabora

Pokretanje videa...

24sata 00:58

12.47 Josip Kregar kazao je da se u ovom slučaju radi o potrebi da pokažemo jedinstvo, te da treba isticati da hrvatska strana nije učinila pogrešku niti narušila dobru vjeru.

- Slobodan sam podsjetiti na činjenicu da se nije dogodio ni jedan incident s obzirom na zaoštenu situaciju - rekao je.

12.43 Svih 13 klubova zastupnika izjasnilo se da su za to da Vlada pokrene postupak izlaska iz Ugovora o arbitraži. Sjednica se nastavlja pojedinačnom raspravom.

12.33 Silvano Hrelja iz HSU-a istaknuo je da trebamo govoriti o susjedskim odnosima, a ne o dobrosusjedskim odnosima jer ipak moramo svoje interese staviti na prvo mjesto.

- Nisu susjedski odnosi tako idilični na osobnoj razini, kao ni između država. Ali ako imaju tu negativnu stranu, imaju i pozitivnu. Od susjeda uvijek možemo očekivati solidarnost u nevolji. Možemo očekivati provođenje zajedničkih projekata, ako nam se interesi poklapaju - rekao je.

12.20 SDP-ov Nenad Stazić istaknuo je da se problemu treba pristupiti odgovorno, bez prevelike galame i skupljanja političkih poena.

- Nama ovdje preostaju dva cilja - čuvati nacionalne interese, odmjereno, pažljivo, pametno, i drugo - postići u tome jedinstvo. Danas ovdje nismo ni vlast, ni oporba, ni nezavisni, danas smo ovdje da demonstriramo jedinstvo u obrani interesa - rekao je Stazić i pozvao sve da podrže Vladu Zorana Milanovića.

12.05 Predstavnik Nezavisnih zastupnika Damir Kajin kazao je da je uvrijeđen što Istra nije bila uključena u raspravu kada se dogovarao sporazum o arbitraži.

- Hrvatska mora odmah van iz arbitraže - rekao je.

- Ja bih svojoj braći iz Slovenije i krv dao, ali zemlju nikada - istaknuo je.

Kajin kaže da ne vjeruje da su hrvatske službe prisluškivale Slovence.

- Naše službe nisu sposobne za nešto tako suptilno - rekao je i dodao da možda iza toga stoje sami Slovenci koji na taj način pokušavaju rušiti vlast.

11.55 HDZ-ov predsjednik Tomislav Karamarko još jednom je ponovio u čemu je problem i pozvao: " Suočimo se, naučili smo to još devedesetih".

POGLEDAJTE VIDEO : Izjava Tomislava Karamarka nakon sjednice

Pokretanje videa...

24sata 00:51

11.40 Jadranka Kosor koja govori u ime Kluba nezavisne z astupnice Jadranke Kosor i zastupnika Hrvatske građanske stranke - HGS-a, prisjetila se kako je Slovenija blokirala pregovore Hrvatske s EU zbog nerješenog pitanja granice te pregovora o arbitražnom sporazumu s Borutom Pahorom koje je ona vodila.

Slovenija je narušila i dobrosusjedske odnose i međunarodno pravo, rekla je.

- Ono što sada možemo konstatirati nakon svih činjenica koje su poznate, sud nema razloga da vjerujemo u bilo kakvu odluku takvog suda jer iza svega stoje nečasne, nedopuštene radnje. To su potvrdili i svojim ostavkama, ali je osobitno to potvrdio slovenski ministar vanjskih poslova koji je još prije par mjeseci rekao u kojem smjeru bi to moglo ići - rekla je Kosor.

11.29 Nama iz Istre ovo pitanje je jako bitno. Bitno je da se sačuva interes ljudi iz Istre i Republike Hrvatske, rekao je IDS-ov Valter Boljunčić.

Smatramo da je jedini izlaz raskid arbitražnog sporazuma te da se pitanje granice mora riješiti na drugim instancama. Hrvatska i Slovenija nisu ni prve ni zadnje države koje imaju nesuglasica. Hrvatska sigurno ne može dopustiti da se nepravičnim postupkom oduzme dio njezinih teritorijalnih voda - rekao je.

11.18 Branko Vukšić poetično je iznio stavove Kluba zastupnika Nezavisni ljevičari i ponavio kako je do problema došlo.

- Oni žele naš zaljev i točka. E, pa ne može - rekao je.

- Da smo Tarantinu rekli da izrežira situacije koje nam idu u prilog ne bi ih tako dobro izrežirao kao što su to u zbilji napravili Slovenci - kazao je.

11.04 Igor Kolman iz HNS-a nabrojao je sve razloge zbog kojih se jutros osjeća dobro, a to je, između ostalog, stoga što imamo državu koja funkcionira i što zastupnici mogu mirno raspravljati o temamam ovog kalibra.

Stajalište HNS-a je da je priča s arbitražom gotova.

10.52 Kao što smo u najboljoj vjeri ušli u postupak, tako u dobroj vjeri Republika Hrvatska treba postupiti sa zaključkom koji nam je Vlada danas predložila, rekao je Milorad Pupovac u ime zastupnika SDSS-a.

- Primarni interes nam je da sa Slovenijom ne produbljujemo sporenje jer je to opasno i za nas i za njih. Taj zaljev i to more je zajedničko nasljeđe, stekli smo ga kao obitelj u jednom historijskom trenutku - rekao je i dodao ga ga moramo štititi i čuvati.

10.40 Petar Baranović nastavio je govoriti nakon Ožbolt u ime istog kluba. Pozdravio je istarske ribare koji su došli pratiti raspravu u Saboru.

Ne treba biti ljutnje od strane Slovenije jer i oni štite svoje interese, rekao je Baranović.

- Interes je vječan, sve ostalo je prolazno - kazao je.

- U ovakvim situacijama Sabor ne treba čekati Vladu. U ovakvim situacijama sjednica se saziva u tri ujutro ako treba - rekao je.

POGLEDAJTE VIDEO : Izjava istarskog ribara Danila Latina

Pokretanje videa...

24sata 01:16

10.35 Vesna Škare Ožbolt u ime Kluba zastupnika DC-a, Novog vala i Narodne stranke - reformista kazala je da sporazum nije sporan, no ponovila je kako je narušeno povjerenje u rad arbitražnog suda.

10.32 Riječ je zatražila i Vesna Pusić. Rekla je da bi bili najsretniji da smo spor mogli riješiti arbitražom, ali to je nažalost sada nemoguće. Rješavanje problema na Međunarodnom sudu pravde nije bio moguć jer nije bilo volje obje strane, istaknula je.

10.20 Arbitražni sud moralno je diskreditiran i narušeno povjerenje, rekao je Dragutin Lesar iz Hrvatskih Laburista.

Istaknuo je da je 2009. bio konstruktivno protiv tog sporazuma jer značajka nije samo u definiranju granice. Izrazio je strah što se iz objavljenih razgovora može zaključiti da Slovenija ima pretenzije i prema hrvatskom teritoriju u Međimurju.

- Arbitri nisu stručni, nepristrani i neovisni - dva puta je ponovio Lesar. Kaže kako Hrvatska ima priliku da prvi put u vanjskim odnosima kaže da ima hrabrost.

- Hrvatska će rješavati sporove s još tri države. Neka vam ovo bude pouka da Hrvatska buduće sporove rješava pred Međunarodnim sudištima - zaključio je.

10.15 Prvi u raspravi govori Josip Salapić iz HDSSB-a koji je kazao kako naš stav o arbitraži neće utjecati na prijateljske odnose sa Slovenijom koje Hrvatska gradi godinama.

Istaknuo je da se nisu zadovoljni potezom službene Slovenije koja je u utorak izjavila da je zadala šah-mat potez Hrvatskoj imenujući novog suca, predsjednika Međunarodnog suda pravde.

Rekao je i kako je Hrvatska arbitraži prišla 'u dobroj vjeri' nakon što je Slovenija njime uvjetovala njezin ulazak u EU.

- Radi se o zaštiti naših nacionalnih interesa i HDSSB ovaj potez Vlade, Sabora i ministarstva pohvaljuje - kazao je.

10.06 Na izlasku iz sabornice Milanović i Mlakar su se porječkali. Leko ih je opomenuo. Na sjednici će umjesto premijera ostati Vesna Pusić.

10.00 Davorin Mlakar predložio je osnivanje radne grupe koja bi doradila tekst predloženih zaključaka zajedno s obrazloženjem. Premijer mu je odgovorio da ne zna što bi ta grupa radila dok oni raspravljaju.

Leko je kazao da se može formirati uobičajena radna grupa kada se donesu zaključci.

9:54 Hrvatska se povlači iz postupka i sve njezine obaveze prema njemu prestaju. Arbitražni sud može nastaviti raditi i donijeti neke odluke, ali mi ih ne priznajemo, odgovorio je Milanović na pitanje Vesne Škare Ožbolt znači li prekid Ugovora i povlačenje iz postupka.

9.45 Na sjednici sudjeluju i premijer Zoran Milanović i potpredsjednica Vlade Vesna Pusić .

POGLEDAJTE VIDEO: Izvanredna sjednica Sabora

Pokretanje videa...

24sata 00:15

Milanović je u uvodnom obraćanju zastupnicima kazao kako će nakon potpore Sabora Vlada u skladu s hrvatskim zakonom i međunarodnim pravom početi postupak izlaska iz Ugovora o arbitraži zbog teške povrede sporazuma.

- Ugovor o arbitraži nije bio loš, problem je u ljudima. Dogovor oko granica trebao je biti riješen Međunarodnim pravom, ali druga strana je inzistirala na arbitraži - rekao je.

Premijer je istaknuo kako s arbitrom u procesu iz Hrvatske nitko nije bio ni u kakvom kontaktu, pogotovo ne u nedopuštenom, iako je on nekima bio profesor pa čak i mentor.

- Hrvatska nema svog arbitra. Svaki ima svoje dužnosti. Kada postaje dio arbitraže on prestaje biti Hrvat. Ako se povuče dobro, ako se ne povuće možda će tako dokazati da je neovisan - rekao je Milanović.

- Ako Sabor podrži Vladu, odnosno da joj nalog, da pokrene postupak okončanja ugovora, Vlada bi na sutrašnjoj sjednici donijela odluku prema kojoj se prema nalogu Sabora pokreće postupak prekida sporazuma - kazao je.

- Igrali smo po pravilima, igrat ćemo po pravilima i dalje, takva smo momčad - zaključio je.

Podsjetimo, u ponedjeljak su se sastali premijer Zoran Milanović i šefovi klubova parlamentarnih stranaka. Jednoglasno su odlučili da Hrvatska izlazi iz arbitraže. Skandal je izbio prošle srijede nakon što su u hrvatskim medijima objavljeni transkript i audiozapis koji pokazuju da su se slovenski član arbitražnog suda Jernej Sekolec i slovenska diplomatkinja, opunomoćena predstavnica za praćenje arbitraže, Simona Drenik dogovarali o lobiranju kod drugih sudaca Stalnog arbitražnog suda u Haagu u postupku o granici između Slovenije i Hrvatske.

U međuvremenu se oglasila Europska komisija koja je rekla da, bez obzira na to što se dogodilo, podupire arbitražu dok je Arbitražni sud rekao kako će saslušati slovensku i hrvatsku stranu i odlučiti o hrvatskom raskidu.

Drenik i Sekolec su dali ostavke, a slovenska je strana izabrala novog suca pri Arbitražnom sudu, francuskog pravnika i stručnjaka za međunarodno pravo Ronnyja Abrahama kako bi pokušala vratiti vjerodostojnost postupku arbitraže.

Slovenija: Hrvatska ne može jednostrano raskinuti ugovor

Slovenija također tvrdi da Hrvatska ne može jednostrano raskinuti ugovor o arbitraži. Danilo Türk, bivši predsjednik Slovenije te  profesor međunarodnog prava i slovenski kandidat za mjesto glavnog tajnika UN-a, tvrdi da  bi Hrvatska, ako ovako nastavi, mogla biti izolirana u međunarodnoj zajednici i u Europi.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 510
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca