Obavijesti

News

Komentari 64

Branko Vukšić: Hrvatska nema vanjsku politiku, već je pudlica

Branko Vukšić: Hrvatska nema vanjsku politiku, već je pudlica
14

Mimo dnevnog reda u Saboru je započela rasprava o Vojislavu Šešelju. Stazić je odredio stanku kako bi se sastavio zajednički prijedlog deklaracije za raspravu

VIDEO

Na početku današnje sjednice Sabora Jadranka Kosor i još nekolicina klubova zatražili su stanku kako bi se osvrnuli na slučaj ratnog zločinca Vojislava Šešelja i prijedlog Kluba Europske pučke stranke o uvrštavanju na dnevni red Europskog parlamenta hitne rezolucije "Srbija: slučaj optuženog ratnog zločinca Šešelja".

- Smatram da smo kao članica EU trebali reagirati u najmanju ruku prema glavnom tužitelju, gospodinu Brammertzu, koji se nije žalio na odluku suda o puštanju ratnog zločinca Vojislava Šešelja - rekla je Kosor te ukazala na to da je izostala reakcija srbijanskih vlasti.

- Šešelj i dalje talambasa, a što radi srbijanska vlada? Šuti i nemoćno se smješka. Zašto šute? Pa vjerojatno je jedan od razloga strah, ali sasvim sigurno ne treba smetnuti s uma i činjenicu da su oni njegova politička djeca - rekla je Kosor.

Patrik Macek/PIXSELL

Nezavisni Branko Vukšić problem vidi u domaćoj diplomaciji.

- Ova tema je priča o vanjskoj politici Hrvatske, koje nema. Hrvatska je američko-berlinsko-briselska pudlica u vanjskoj politici - poručio je Vukšić te kaže kako je državni vrh reagirao tek nakon javnosti.

- Javili su se na Facebooku, u pismima, u uzgrednim izjavama. Ali moramo raspravljati u Hrvatskom saboru - kaže Vukšić.

Boro Grubišić (HDSSB) bio je oštar.

- Imamo nakaradnu pojavu jednog ratnog zločinca kojemu se, prema navodima Haškog suda, bliži smrt s obzirom na metastaze. Najvjerojatnije ima i metastaze u mozgu. Ne bih u to ulazio, jer nisam vidio liječničku dokumentaciju. Možda je i ona tajna, ali retorika je potpuno ista, s metastazama ili bez metastaza - rekao je Grubišić. 

Patrik Macek/PIXSELL

Gordan Jandroković (HDZ) podsjetio je kako je Klub HDZ-a još prije osam dana na konferenciji za novinare ukazao na mlaku reakciju hrvatske strane. 

- Dužni smo ukazivati što današnja politika u Beogradu čini, poput izjava Ivice Dačića o tome da Srbija sanja izlaz na more. To su teritorijalne pretenzije prema Hrvatskoj. Istodobno, održavaju se vojne vježbe s Rusijom, Srbija se ne odriče bliskih veza s Moskvom. Mi moramo reagirati. HDZ traži raspravu o hrvatskoj vanjskoj politici, prešućeno je i da smo bili za odmrzavanje imovine obitelji Slobodana Miloševića. To je čitav niz gafova - rekao je.

Vesna Škare Ožbolt (DC) kaže da je Haški sud kapitulirao puštanjem Šešelja na slobodu.

- Raspravno vijeće nije obvezalo Šešelja ni na što na što se obvezivalo druge optuženike koji su bili puštani na slobodu. To je potpuni presedan! Podržavamo konkretnu deklaraciju s konkretnim osudama - kaže Škare Ožbolt.

Javili su se i SDP-ovci. Podržali su i pridružili se, kako je rekla Ingrid Antičević Marinović, oštrom pismu predsjednika Josipovića.

- Ovakvo postupanje Haškog suda dovodi u pitanje sve što je postignuto, šteti žrtvama, šteti zdravo mislećim ljudima u Srbiji, šteti Europi. Tom čovjeku mjesto je u haškom pritvoru. U klubu SDP-a pridružujemo se predsjedniku Josipoviću koji je napisao oštro pismo sudu, kao i europarlamentarcima koji su pokrenuli donošenje rezolucije. Podržavamo i deklaraciju u kojoj ćemo govoriti o ovakvom sramotnom činu Haškog suda. 

Inicijativi Jadranke Kosor pridružio se i Klub zastupnika DC-a, Novog vala i Narodne stranke - reformista.

Predsjedavajući Nenad Stazić predložio je klubovima da sjednu i sastave nekakav zajednički prijedlog deklaracije o kojem bi se moglo raspravljati. Zastupnici bi se mogli sastati već u ponedjeljak, a u srijedu bi se o ovome moglo raspravljati i u sabornici. 

Reuters

Saborski zastupnici u petak su se prije 13 sati raštrkali kao rakova djeca. Nakon što su raspravili zakone o investicijskim fondovima te Zakon o poreznoj upravi, dobili su raspust.

- Odmorite se. Bit će naporno - poručila im je potpredsjednica Sabora Dragica Zgrebec. 

Naime, u utorak u 9.30 sati je glasovanje, između ostalog o rebalansu proračuna. Tada će dnevni red dopuniti proračunom za 2015. godinu, a potom slijedi rasprava o područjima posebne državne skrbi i financiranju jedinica lokalne i područne samouprave. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 64
VIDEO

Potvrđeno za 24sata: Plenković ide u Europski parlament? Nosit će listu. Ovo su ostala imena...
EU IZBORI

Potvrđeno za 24sata: Plenković ide u Europski parlament? Nosit će listu. Ovo su ostala imena...

Po snazi HDZ-a, Plenković sigurno osvaja petogodišnji mandat na izborima 9. lipnja. To će opet otvoriti raspravu o tome hoće li uopće ostati u Hrvatskoj ako mu ponude pozicije unutar europskih institucija

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'
SASTAO SE VRH HDZ-A

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'

Nakon sastanka vrha HDZ-a, šef stranke Plenković obratio se javnosti
Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u