Obavijesti

Kolumne

Komentari 535

Znamo da Kolinda ne poznaje Ustav. Sad vidimo da ne mari

Znamo da Kolinda ne poznaje Ustav. Sad vidimo da ne mari
2

"Kakvi zakoni? Pa to su branitelji", kazao je nedavno Tomislav Karamarko. "Kakav Ustav? Pa ja sam predsjednica", neizravno je poručila Kolinda Grabar Kitarović

VIDEO

Prvo je tim putem krenuo Tomislav Karamarko.

"Ma kakav zakon? Pa to su branitelji!", poručio je javnosti nakon što su šatoraši prekršili zakon o okupljanju na Markovu trgu.

A sada mu se pridružila Kolinda Grabar Kitarović.

"Imam razumijevanje za Vaš stav kojim pokazujete osobnu nesklonost načinu i stilu mog rada", napisala je prekjučer predsjedniku Sabora Josipu Leki. "U tom duhu, očekujem da ćete onda razumjeti i moj stav kako je Hrvatskoj uistinu nužno potrebna smjena generacija u politici koja bi napokon zadovoljila zahtjeve građana za sadržajem, a ne formom".

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

To što je "forma" u toj polemici podrazumijevala hrvatski Ustav na koji se Leko pozvao kad je odbio zahtjev predsjednice Republike da govori u parlamentu, Kolindu nije previše zabrinulo.

Kakvi zakoni? Kakav Ustav?

Kao što se Karamarko nije osvrtao na zakone kad su branitelji prosvjedovali tamo gdje nisu smjeli i udarali na pripadnike specijalne policije ("Nemojmo o njima pričati kao o kršiteljima zakona, oni su dali ruke i za ovu Hrvatsku").

Dakle, bitan je sadržaj. 

Čak i onda kad se pod taj sadržaj moglo svrstati i ignoriranje hrvatskog Sabora, kao obične "forme".

Jer, jedna od ustavnih ovlasti predsjednice države jest upravo skrb o "usklađenom djelovanju i stabilnosti državne vlasti". To je najvažniji zadatak. To je pravi sadržaj njezina mandata. 

Umjesto toga, predsjednica Republike željela je doći na sjednicu parlamenta, iako na to po Ustavu nema pravo. Željela je na sjednici održati govor povodom raskida arbitraže sa Slovenijom, ponašajući se kao britanska kraljica, iako čak i kraljica u britanskom parlamentu čita ono što joj napišu sami zastupnici.

I konačno, željela je prisustvovati sjednici Sabora, iako je prije samo tjedan dana rekla da neće dolaziti kako se ne bi stvorio dojam izvanrednog stanja.

Izvanredno stanje

Kao da predsjedničino ignoriranje Ustava, trodiobe vlasti i zakonske procedure zapravo ne graniči s izvanrednim stanjem. I može biti pogubnije od svega što je Grabar Kitarović dosad napravila ili izjavila.

Umjesto da prouči Ustav i njezine ovlasti prema parlamentu, a koje uključuju mogućnost sazivanja izvanredne sjednice Sabora, Kitarović je naprosto željela preskočiti cijelu tu proceduru, kao izlišnu i nepotrebnu, gotovo kao smetnju koju valja ignorirati.

Kao što je u kampanji ignorirala ustavnu odredbu o sazivanju izvanredne sjednice Vlade. Ili kad je na funkciji kritizirala ustavnu odredbu prema kojoj premijer ne odgovara šefu države, nego samo parlamentu. Kao što je ignorirala ustavnu poziciju šefa države, zajedno s bazičnom pristojnošću, kad je prije koji tjedan provalila u Ministarstvo poljoprivrede ne bi li ministra Jakovinu pozvala na red zbog prosvjeda braće Markić.

Kakav Ustav, kakvi zakoni, kakva trodioba vlasti, kakva pišljiva procedura?

Predsjednici je od svega toga važan sadržaj.

Ali kakav to sadržaj ona nudi?

Pauni i donatori

Najnovija afera s Vesnom Balenović dobar je primjer za Kolindin odnos prema formi i sadržaju. 

Kad je pobijedila na predsjedničkim izborima odmah je angažirala Balenovićku za svoju savjetnicu za zviždače, ponajviše zato što je to Ivo Josipović uporno odbijao.Otada je, kako se žalila sama Balenović, nije pozvala ni na jedan kolegij ili sastanak.

"Zadnji puta sam razgovarala s predsjednicom 19. ožujka", kazala je Balenović u nedavnom intervjuu, dodavši kako se na Pantovčaku druži s paunima i vukovima.

Ali Kolinda je svejedno ispunila formu: imenovala je povjerenicu za zviždače. U sadržaj se nije miješala.

A vidjet ćemo hoće li se miješati u sadržaj otvorenog pisma Vesne Balenović nakon što je otpuštena s Pantovčaka zbog donacije Ine od 500 tisuća kuna: o Kolindinim donacijama i donatorima i donatorskim večerama po ekskluzivnim hotelima, o donatorima pod istragama policije i Uskoka, o eventualnim protuuslugama tim donatorima i tako dalje.

"Umjesto razrješnice koju mi je priopćila jučer", napisala je Balenović, "bi li onda bilo moralnije da sama podnese ostavku već danas?".

Sadržaja nema

Kako se u ovom slučaju slažu forma i sadržaj Kolindina mandata?

Kako izgleda formalno dodvoravanje zviždačima i sadržajan odnos s donatorima?

I koji to sadržaj Kolinda uopće nudi biračima, da je zbog njega spremna pregaziti ili ignorirati formu, pa makar se radilo o hrvatskom Ustavu?

Naravno da sadržaja nema, jer ga ni ne može biti. Zbog ustavne pozicije predsjednice Republike, ali još više zbog njezinih političkih kapaciteta.

Predsjednica Kitarović dosad je u nekoliko navrata pokazala da ne poznaje Ustav, zakone, svoje ovlasti, niti se obazire na ustavnopravni poredak Republike Hrvatske. 

Sada je, nažalost, otkrila da za to uopće ne mari. 

Tomislava Klauškog pratite i na Facebooku

Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 535
VIDEO

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!
DAMIR MIŠKOVIĆ ZA 24SATA

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!

Plus+ Naslov iz 2017. nas je financijski unazadio dvije godine, a vjerojatno će i ovaj. Ali ovaj put imamo puno ponuda za sve naše igrače, ali najviše za jednog. Uvjeren sam da će Rijeka biti prvak, kaže Damir Mišković
Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'
'BRAK NA PRVU'

Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'

Filip i Tamara prvo su gledali kako on govori da se ne bi okrenuo za djevojkom kao što je Tamara jer nije njegov rang