Obavijesti

Kolumne

Komentari 102

Rugali se Vasi plagijatoru, pa onda plagirali izborni slogan

Rugali se Vasi plagijatoru, pa onda plagirali izborni slogan
2

"Naprijed, a ne nazad" bit će predizborni slogan SDP-a, a to nije bio samo slogan britanskih laburista, nego i makedonskih socijaldemokrata, pa i Baracka Obame

VIDEO

Toplo se nadamo da Zoran Milanović nije još platio svom češkom stručnjaku iz američke PR kompanije predizborni slogan "Naprijed, a ne nazad", s kojim su se ovih dana pohvalili u medijima.

Jer, još ga stigne kupiti na Amazonu za 25 funti, tvrdi uvez.

Tako se, naime, zvao manifesto britanske Laburističke stranke iz 2005. godine, koji se može naručiti preko interneta, a s tim sloganom nastupili su i na parlamentarnim izborima.

internet

I to se moglo zguglati besplatno.

Dakle, SDP je mogao barem na tom sloganu kojim će pokušati izboriti drugi mandat mogao uštedjeti nešto dragocjenog novca.

Ne zamara se previše

A mogao je barem, prije nego što je slogan usvoje, promisliti je li možda malo izlizan. Recimo, "Macedonija forward, not backward" bio je slogan makedonskih socijaldemokrata na parlamentarnim izborima u toj zemlji 2006. godine, a poruka "Naprijed" bila je glavna poruka i Baracka Obame na prošlim predsjedničkim izborima u SAD.

Naravno, ne treba se previše opterećivati time, bitno je paše li neki slogan za pojedine izbore u pojedinoj zemlji.

Nije se time zamarao ni Ivo Sanader kad se 2007. godine inspirirao kampanjom Tonyja Blaira, ali ipak nije doslovno prepisao slogan. Laburisti su imali slogan "Work Goes On" (ili Radimo dalje), dok je on to mrvicu promijenio u kampanju "Idemo dalje" i njome osvojio drugi mandat.

Tada mu je Zoran Milanović, kao nesuđeni izborni pobjednik, nabio na nos činjenicu da se sloganom "Idemo dalje" svojedobno poslužio i Slobodan Milošević, uz opasku kako to "govore oni koji nemaju ništa za reći".

No zato Milanović sada želi laburističkim sloganom "Naprijed, a ne nazad" reći sve. U prvom redu da nas HDZ vuče unazad, u devedesete, ako nas SDP već ne vuče naprijed. Barem ne brže od puževa koraka.

Stare ideje

Ali želi reći i još nešto: SDP nema novih ideja, pa prepisuje one stare.

Ono što bi se u nekim drugim okolnostima sigurno nazvalo plagijatom, Milanović je navodno kupio od svojih američkih PR savjetnika. Je li se možda prije toga, kao strastveni pratitelj strane literature i britanske politike, prethodno raspitao je li slogan prepisan i prekopiran?

Je li ga možda netko ubacio u Google pa da vidi što će ispasti?

I onda još važnije pitanje, je li za ovakvu izlizanu umotvorinu baš morao nužno angažirati strane PR stručnjake?

Zoka plagijator

Slogan je samo dio kampanje, ali njezin veoma bitan dio koji utjelovljuje strategiju stranke ili kandidata. Međutim, u ovom slučaju korištenje vjerojatno najizlizanijeg slogana, koji se može naći u svakom "self help" udžbeniku iz političkog marketinga, govori da današnji SDP nema svježih, originalnih ideja, već koristi one prežvakane.

Ne samo da ih koristi, nego ih brutalno prepisuje.

A smije se Vasi plagijatoru.

Zato se samo nadamo kako Milanović još nije platio Aleksa Brauna, barem ne onih dva milijuna kuna, već da je investirao 250 kuna i preko Amazona naručio izborni manifest Laburista.

Kad već nema svoj vlastiti. 

Tomislava Klauškog pratite i na Facebooku

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 102
VIDEO

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno
Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode