Obavijesti

Potrošač

Komentari 3

Kako pripremiti automobil za nadolazeće zimske uvjete?

Kako pripremiti automobil za nadolazeće zimske uvjete?
1

Zimski uvjeti na cesti traže od vozača da se pridržavaju određenih pravila u vezi upotrebe zimske opreme kako bi promet tekao bez poteškoća. Ovo su neka od njih

VIDEO

Ako ste i vi jedan od onih koji još nisu pripremili svoj auto za zimu, priznajte, vrijeme je da se pobrinete oko toga jer briga za auto je briga za vašu sigurnost, ali i sigurnost vaše obitelji i okoline. Možda ste i obavili redoviti servisni pregled, no s promjenom vremena vaš auto postaje osjetljiviji. Donosimo vam pregled 10 stvari kojima morate pripremiti svoj auto za zimske uvjete kako biste smanjili mogućnost da nešto pođe po zlu.

1. Zimske gume

Tijekom snježnog (ne)vremena jedan od glavnih uzroka prometnih nezgoda je korištenje neadekvatnih guma, bilo ljetnih ili tzv. univerzalnih - zbog čega stvaraju gužve u prometu. Ljetne gume gube elastičnost već pri temperaturi nižoj od 7 stupnjeva Celzijusa. Također tada gube i svojstvo prianjanja na podlogu te se zato automobil (pre)više skliže. To su razlozi zbog kojih biste trebali staviti zimske gume, a i ljetne gume će vam duže trajati ako ih koristite za vrijeme za koje su predviđene. Pritom morate na umu imati sljedeće vrijednosti: Utori zimskih guma ne smiju biti manji od 4mm jer takve gume boje prianjaju te su bolje upravljive po snijegu i ledu. 

2. Lanci za gume

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Uvijek ih trebate imati u autu za vrijeme zime, a pogotovo ako idete na duže putovanje. Ne možete znati kakvo vas vrijeme može zahvatiti, a u nekim zemljama postoji zakonsko određenje da ih morate imati na gumama. Kako biste kupili odgovarajuće lance, prvo provjerite koje su dimenzije vaše gume. Većina ljudi ipak nije dosad postavljala lance pa bi bilo korisno da barem jednom isprobate kako se lanci postavljaju na gumu kako bi bili spremni za scenarij kada ćete ih hitno morati staviti. Na ovom linku možete vidjeti kako ih treba postaviti.

3. Sredstva za odleđivanje stakla i brave

Vjerojatno ste se već našli u situaciji kada ste žurili na posao, a vjetrobransko staklo vam je zamagljeno ili "okovano" snijegom i ledom. Najvažniji savjet je: nikako ga nemojte zalijevati vrućom vodom jer zbog razlika u temperaturi može doći do pucanja stakla. Umjesto toga kupite sredstvo za odleđivanje stakla. Postoje i folije protiv zamrzavanja stakla pa odaberite što ćete koristiti. Također bi bilo korisno da u kući držite sredstvo za odmrzavanje brava ako vam se dogodi da ne možete otvoriti vrata. 

Hrvatski auto klub savjetuje kako je potrebno od smrzavanja zaštiti brave prije, a ne poslije smrzavanja. Također se prije niskih temperatura, zaštitnom tekućinom protiv smrzavanja, treba zaštititi gume oko vrata i prtljažnika.

4. Antifriz

Nužno je prije niskih temperatura provjeriti gustoću rashladne tekućine vozila (antifriz). Klasična je pogreška de se tijekom ljeta iz nekih razloga dolijeva voda u sustav, a onda se na to zaboravi. Ako je tekućina previše razrijeđena, na motoru vozila, kod niskih temperatura mogu nastati velika i skupa oštećenja. Zanimljivost je da se zbog toga, kod niskih temperatura, motori mogu i pregrijavati. Razlog je što zbog zaleđivanja hladnjaka izostane cirkulacija tekućine“, zaključio je Tomo Habljak, stručnjak iz HAK, kao jedan od važnijih savjeta za vozače tijekom zime.

Stoga je najbolje da provjerite na servisu njegova svojstva kako biste znali trebate li ga promijeniti, ali možete to učiniti i tako da kupite mjerač antifriza. 

5. Premažite karoseriju automobila voskom

Zimi se ceste posipaju solju kako bi se smanjila mogućnost za proklizavanje automobila. No, koliko god je ta sol dobra za vožnju ona čini loše vašem automobilskom limu i boji jer ih može oštetiti, stoga bi bilo korisno da karoseriju premažete voskom u autopraonici. 

6. Metlice i tekućina za brisanje stakla 

Metlice brisača vjetrobranskog stakla vozači često znaju zanemariti, no to je jedan od najvažnijih dijelova s obzirom na to da sigurnost vaše vožnje ovisi o vidnom polju. Pregledajte ih jer ako imaju kakve pukotine na sebi treba ih zamijeniti. Također je bitno da zimi zamijenite tekućinu za pranje vjetrobranskog stakla zimskom verzijom koja ima nižu temperaturu zamrzavanja.

7. Lopata i sol

U trenutku kada zapnete u dubokom snijegu s automobilom i nikako se ne možete izvući, bit ćete si veoma zahvalni ako u prtljažnik stavite dvije najpotrebnije stvari za takve situacije, a to su lopata i sol. Lopata nije skupa, a uvijek vas može izvući. Sol si također možete priuštiti, a pomoći će vam tako što je možete posipati pod kotače kako biste dobili podlogu koja se ne kliže pa ćete se lakše izvući.

8. Strugalica leda

Danas u trgovinama možete naći jeftine strugalice leda koje imaju i rukavicu ako ste zimogrozni, no mogu se kupiti i one dvostruke koje uz strugalicu na drugom nastavku imaju metlicu kojom možete pomesti snijeg s automobila. Ako snijeg ne maknete prijeti vam kazna od 700 kuna, odnosno 1000 kuna ako vam snijeg padne s automobila na cestu jer je prema Zakonu o sigurnosti prometa na cestama zabranjeno na nju nanositi tvari koje mogu ometati promet i ugroziti sigurnost prometa.

9. Automobilske cerade     

Ako nemate garažu bilo bi korisno da kupite ceradu koja će vaš automobil zaštititi od zimskih uvjeta, a i vi ćete lakše i brže očistiti snijeg s njega kako ne biste dobili kaznu.

10. Servis

Iz HAK-a napominju: potrebno je otići na servis prije zime, no nije kasno ni ako odete tijekom zime. Mehaničari trebaju provjeriti ispravnost grijača, a posebno trebaju doći oni koji posjeduju automobile s motorima starijih generacija jer su grijači čest problem kod njih. Sljedeći problem koji biste na servisu trebali riješiti jest pojava kondenzata vode u spremniku goriva zbog čega dolazi do zaleđivanja sustava dovoda goriva za motor. Kritične točke su i filteri goriva koje po potrebi treba zamijeniti i akumulatori. „Problem je što kod nižih temperatura pada izlazna snaga akumulatora, a potreba za njom je veća. Navika ¨posuđivanja¨ struje među vozačima ne daje uvijek dobre rezultate. Razlog su baterije premalih kapaciteta ili neadekvatni kablovi za pojačavanje. Pored toga, problem može nastati i na komunikacijskoj mreži računala vozila. Neadekvatan pristup pojačavanju tuđeg akumulatora, ponekad dovodi da raspada komunikacijske mreže“.

Na kraju valja napomenuti da je u zimskim uvjetima vašem automobilu najpotrebniji strpljivi vozač koji će smanjiti brzinu jer samo tako možete izbjeći prometne nesreće. Treba izbjegavati pretjecanje, nagla kočenja ili iznenadne promjene smjera zbog kojih lako možete proklizati i izgubiti nadzor za volanom. Također, držanje većeg razmaka između automobila vas može spasiti od nesreća s obzirom na to da je na snijegu i ledu duži zaustavni put. Bitno je naglasiti i da poštujete zakon kako ne biste ostali praznog novčanika.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!
DAMIR MIŠKOVIĆ ZA 24SATA

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!

Plus+ Naslov iz 2017. nas je financijski unazadio dvije godine, a vjerojatno će i ovaj. Ali ovaj put imamo puno ponuda za sve naše igrače, ali najviše za jednog. Uvjeren sam da će Rijeka biti prvak, kaže Damir Mišković
Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'
'BRAK NA PRVU'

Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'

Filip i Tamara prvo su gledali kako on govori da se ne bi okrenuo za djevojkom kao što je Tamara jer nije njegov rang