Obavijesti

Potrošač

Komentari 85

Ako je pala cijena nafte, zašto je cijena plina ostala jednaka?

Autoplin je jeftiniji, ali onaj za kućanstva nije. Plin za kućanstvo je prirodni plin metan, a ne kao onaj za automobile (propan butan), koji jest nusprodukt nafte...

VIDEO

Cijena nafte u svijetu se snižava, a mi plaćamo plin u kućanstvu isto. Zašto plin nije pojeftinio ako je nusprodukt nafte, a nafti je cijena niska, pita čitateljica iz Hrnjanca kraj Zagreba.

Ona je, kaže, prije nekoliko godina uvela centralno grijanje u kuću. Ali računi za plin su, nakon poskupljenja od 22 posto 2012., postali toliko visoki da ga je prestala koristiti i okrenula se drvima.

Stručnjaci smatraju da plin plaćamo povoljno.

- Cijena plina za kućanstva je fiksirana posljednjih godina. Ali ona je relativno niska, tako da promjene koje se događaju u Europi neće utjecati na tu cijenu. Inače, plin koji se koristi u kućanstvima vadi se iz bušotina i nije derivat nafte - kaže prof. dr. sc. Miljenko Šunić, predsjednik Hrvatske stručne udruge za plin.

Mnogi se pitaju “kako to da se autoplinu cijena osjetno snizila, a kućanstvima nije?”

Miljenko Šunić nam je pojasnio razliku.

- Plin u bocama i spremnicima za kućanstva, kao i onaj za aute, su isti plin. Riječ je o propan butanu koji nastaje kao nusprodukt nafte u rafineriji. Plin za kućanstva je prirodni plin metan. Vadi se iz bušotina, nije derivat nafte i može biti neovisan o nafti. Kod njega je i sustav transporta poseban - kaže.

Ukapljeni naftni plin propan butan za spremnike u kućanstvima danas je oko 30 posto skuplji nego prije sedam godina, a cijena barela nafte je dvostruko jeftinija. Iako se dobiva na isti način kao i plin za automobile, promjene u cijenama su različite. Pa je tako cijena autoplina danas neznatno viša nego 2008. godine.

- Autoplinu cijena obično linearno pada i raste kao i benzinu - napomenuo je Šunić.

U Gradskoj plinari Zagreb - Opskrba nisu znali hoće li se cijena prirodnog plina za kućanstva snižavati, ali kažu da je promjena u cijeni bilo. To su potvrdili i u Hrvatskoj energetskoj regulatornoj agenciji (HERA). Kažu da je od početka godine, zbog promjene cijene distribucije, nekima plin malo pojeftinio, a nekima poskupio, ovisno o opskrbljivaču.

- U prosjeku se cijena plina za kupce kategorije kućanstvo (tarifni modeli TM1 do TM4) povisila za 0,42 posto - objašnjavaju u HERA-i.     

U plin se dodaje miris kako bi se prepoznalo kad curi

U plinskim je bocama ukapljeni naftni plin propan butan. To je plin bez boje, okusa i mirisa. Međutim, u njega dodaju primjese zahvaljujući kojima ga možemo namirisati u zraku i tako prepoznati curi li iz boce.     

Gorivu je cijena niža, a hrani nije

Utjecaj energije na proizvode nije velik pa zato i nema nekih pojeftinjenja u trgovinama - prokomentirao je Miljenko Šunić to što se cijene u prodavaonicama ne snizuju iako je gorivo oko 20% jeftinije nego lani.     

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 85
VIDEO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno
Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode