Obavijesti

Potrošač

Komentari 1

Cijena banana viša 50 posto, cijene dosežu i 14 kn po kili

Cijena banana viša 50 posto, cijene dosežu i 14 kn po kili
1

Zbog jačanja dolara cijena banane se povisila i na 14 kuna po kilogramu. Stručnjaci kažu da će banane pojeftiniti. Cijena ovisi o sezoni, a zimi su banane skuplje...

VIDEO

Osim na rast goriva, jačanje dolara utjecalo je i na poskupljuje i banane. Prije godinu dana kilogram tog voća u trgovačkim centrima mogli smo kupiti za osam kuna, a cijena u trgovačkim centrima danas je uglavnom 12 kuna. Na nekim zagrebačkim tržnicama kilogram banana stoji i 14 kuna.

- Cijena banana se veže uz dolar jer one uglavnom dolaze iz Južne Amerike. Dogodilo se da je dolar porastao 20 posto u odnosu prema kuni pa je i cijena banana viša – objasnio je Miljenko Preložnjak, direktor tvrtke Pacific Fruit Limited koja na naše tržište uvozi Bonita banane. Dodaje i da cijena ovisi o sezoni te da su zimi banane jednostavno skuplje. Navodi da je prijašnjih godina cijena banana zimi bila 10, a ljeti šest do sedam kuna. Preložnjak kaže da panamska bolest, koju mnogi okrivljuju za višu cijenu, ne utječe na poskupljenje ovog voća.

- Panamska bolest nije napala vodeće izvoznike, odnosno zemlje iz Južne Amerike nego s njom zasad imaju problema u Australiji - objasnio je Preložnjak. Prisjetio se kako je 70­-ih godina zbog biljnih bolesti nestalo banana na tržištu. Međutim, današnje sorte su vrlo otporne. Preložnjak kaže da se dok su buntovi banana mali, na njih navlači najlon vrećica koja ih štiti od insekata i oštećenja. U njoj rastu. Trinaest tjedana od cvatnje, banane se još zelene beru. Vade se iz vrećica, peru, pakiraju u kutije, vakumiraju i stavljaju u kontejnere. Banane na temperaturi nižoj od 16 stupnjeva prestaju dozrijevati pa se zbog toga u kontejnerima temperatura spušta na 13,2 stupnja. 

- Putovanje brodom traje tri do četiri tjedna. ­Kad ih iskrcamo u skladište, stavljamo ih u posebne komore za dozrijevanje, kako bi postale žute. U njima se temperatura podiže na do 20 stupnjeva, i nakon pet dana banane odlaze na police prodavaonica – dodaje Preložnjak.

Kaže da su banane najprodavanije voće u supermarketima. Proda ih se više od svih agruma zajedno. Prema podacima Hrvatske gospodarske komore, Hrvatska je 2014. uvezla više od 54.000 tona banana, od čega najviše iz Ekvadora i Kostarike. Ukupna vrijednost uvoza je 51,5 milijuna dolara. No na popisu zemalja iz kojih uvozimo banane su i Češka, iz koje je došla 55 tona. Iz Njemačke smo uvezli 107 tona, a iz Austrije 61 tonu banana. Trgovačke centre pitali smo zašto su banane poskupjele. Nisu nam odgovorili.

Najprodavaniji 

Banane su među najprodavanijim artiklima u svim prodavaonicama pa su na vaganju pod šifrom broj jedan.

Blistave cipele 

Unutarnja strana kore od banane odlično će ispolirati cipele, a izglancat će i srebrni pribor za jelo ili nakit. Kora banane često se koristi i za poliranje listova biljaka.

Pregršt 

Mnogi štede na pripravcima za prihranu biljaka tako da ne bacaju koru od banane. Vodom u kojoj je kora stajala zalijevaju kućne biljke.

Dobri minerali 

Mnogi umjetni izbjeljivači zuba stoje pravo bogatstvo, a sadrže i abrazive koji uništavaju caklinu zuba. Kora banane ima minerale magnezij i mangan koji izbjeljuju zube, a ne sadrži abrazive. Ako na zubima imate mrlje, ostavite komad unutarnje kore banane da djeluje nekoliko minuta.

Protiv bora 

Korom banane koja djeluje protuupalno mogu se liječiti akne, ali i smanjiti svrbež ili crvenilo od uboda insekata. Navodno liječi i hemoroide, a hranjive tvari iz kore zatežu kožu pa je mnogi preporučuju za smanjivanje bora oko očiju.

Komarci je ne podnose 

Umjesto skupih insekticida koji sadrže mnoge kemikalije, ruke i noge namažite korom od banane koja će otjerati komarce.

Bez panike 

Neki mediji kažu da bi zbog bolesti cijena mogla višestruko rasti, no uvoznici kažu da ona pogađa zemlje koje ne izvoze banane.

Vole ih u Ugandi 

U svijetu se godišnje pojede oko stotinu milijardi banana. Najviše ih pojedu u Ugandi, čak 200 kilograma godišnje.

Najviše u Sloveniju 

Prema podacima HGK-a, Hrvatska je 2014. izvezla čak 3,4 tona banana u vrijednosti 3,6 milijuna dolara.

Veza 

Ako su jabuke skuplje, povećava se uvoz banana. Jeftinije poljske jabuke koje zbog embarga Rusiji, završe kod nas, smanjit će količinu banana kod nas, piše Večernji list.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...

Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?
OBLJETNICA VELIKOG USPJEHA

Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?

Finale Lige prvaka mladih najveći je uspjeh Hajdukove akademije, ali malo je igrača dobilo priliku u seniorima. Dijelom zbog odluke čelnika kluba da jure naslov prvaka, dijelom jer se sami nisu izborili za minutažu
Ružičasti Mjesec utjecat će na svaki znak Zodijaka - kod jednih na financije, drugih na ljubav...
SAZNAJTE ŠTO VAS ČEKA

Ružičasti Mjesec utjecat će na svaki znak Zodijaka - kod jednih na financije, drugih na ljubav...

Škorpionom vlada Pluton, planet koji upravlja i uništenjem i transformacijom, tako da ovaj Mjesec naglašava potrebu za suočavanjem s tim skrivenim problemima, kaže astrologinja Rose Smith