Obavijesti

Potrošač

Komentari 3

Crne masline su najzrelije, daju više ulja i odlične su za salate

Crne masline su najzrelije, daju više ulja i odlične su za salate
2

Zelena i crna maslina rastu na istom drvetu, samo što crna na njemu dozrijeva dulje pa daje više ulja, manje je gorka, a bere se čak nekoliko mjeseci nakon zelene...

VIDEO

Mnogi ne znaju, ali crne masline su dozrele zelene masline. Beru se u studenom i prosincu, za razliku od zelenih koje se beru mjesec, dva ranije. Masline i maslinovo ulje ljudi koriste tisućama godina. Na škrtome mediteranskom tlu plod masline bio je pravo blago. Značile su život, u prenesenom, ali i u doslovnom značenju. 

U određenim povijesnim razdobljima masline su se koristile kao novac, a bile su prisutne u brojnim religijskim obredima. Masline se često spominju u “Bibliji”, a plod, list i samo drvo u kršćanstvu su simbol mira i Božje brige za ljude. U novije doba, s popularizacijom cijele mediteranske kuhinje, masline i tekuće zlato, kako često tepaju maslinovu ulju, našle su svoje mjesto u kuhinjama diljem svijeta. 

Masline, i crne i zelene, sadrže brojne antioksidanse. Neka istraživanja potvrdila su da imaju i svojstva koja sprječavaju razvoj određenih vrsta tumora. Imaju puno vitamina, naročito vitamina E, a i tvari koja čuvaju krvožilni sustav. Crne masline, malo zapostavljenje u odnosu na zelene, daju ulje zlatnije boje, s nešto manje gorčine, no sam plod, kad je sazrio, ima manje antioksidansa. 

Dojmovi gastrožirija

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Kolege iz gastrožirija 24sata kušali su sedam crnih maslina. Najviše su im se svidjele masline Agro Sevilla. Članovi žirija malo su kukali da im nedostaje svježine. Neki kolege rekli su da nemaju baš neki okus, a drugima su opet bile “pregorke”. No nitko se nije pretjerano žalio. Mogle bi, baš kao što nutricionisti preporučuju, poslužiti i kao zdrave grickalice te međuobrok. A hvalili su i njihov izgled. 

Sparove masline su se probile na vrlo dobro drugo mjesto. Kolega ih je pohvalio rekavši da bi fino odgovarale uz pršut i sir. Malo su razočarale Zvijezdine. Njihovu svježinu kolege u žiriju su pohvalile, ali misle da je nekome tijekom prerade pobjeglo malo previše soli. A i dosta su gorke.

Test ‘naslijepo’. U testu su sudjelovali zaljubljenici u hranu koji nisu znali čiji proizvod kušaju. Stavovi i ocjene nisu plaćeni, cenzurirani niti zlonamjerni. Nisu ni službeni stav redakcije, nego dojam kušača. Cijene smo prikupili 14. srpnja.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Tko je Ivana Habazin? Izgubila je oca kao beba i prošla pakao, bila u samostanu. Sad je u vrhu
TEŠKA ŽIVOTNA PRIČA

Tko je Ivana Habazin? Izgubila je oca kao beba i prošla pakao, bila u samostanu. Sad je u vrhu

Najbolja hrvatska boksačica Ivana Habazin (34) prošla je trnovit put do svjetskih pojaseva, a 'odustala' je samo jednom u životu...

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...
Što je najčudnije što vas može uzbuditi? Ovo su razlozi zašto neki ljudi imaju neobične fetiše
NASTRANE SKLONOSTI

Što je najčudnije što vas može uzbuditi? Ovo su razlozi zašto neki ljudi imaju neobične fetiše

Što se više 'borite' protiv fetiša, to ga više želite. Fetiši postaju moćni jer ih društvo označava kao 'izvrnute', 'nastrane' i 'pogrešne' - što ih čini još privlačnijima