Obavijesti

Potrošač

Komentari 0

Crvene, slasne i vrlo sočne: Stigle su prve domaće trešnje

Crvene, slasne i vrlo sočne: Stigle su prve domaće trešnje
1

Sezona je tek počela i cijene prvih trešanja penju se i do 40 kuna. Kilogram onih sitnijih u Splitu se mogao kupiti i za 10 kn. Trgovački centri drže ih povremeno...

VIDEO

Već u travnju raskošne krošnje mirisnih bijelih i ružičastih cvjetova najavljuju sezonu mnogima omiljenog voća. Niti mjesec dana kasnije sočne i slasne trešnje već se beru i stižu na naše stolove.

Pretpostavlja se da su prve trešnje rasle u Turskoj. U stari Rim su dospjele u 1. stoljeću prije Krista, a ratoborni Rimljani su ih raširili. Svojim su osvajanjima omogućili njihov uzgoj diljem Europe. Osim zbog drveta lijepe crvenkaste nijanse, od kojeg se rade ukrasni predmeti, trešnju obožavamo ponajviše zbog njenog ploda. Sočno crveno meso bogato je vitaminima A, B i C, ali i antioksidansima, koji pomažu u borbi protiv raka, bolesti srca i krvožilnog sustava.

Pojedina istraživanja idu u prilog teoriji da je trešnja dobra i za ublažavanje bolova. Ovo voće sadrži i kalij, što znači da je dobro za izbacivanje vode iz organizma. Ne samo zbog tvari dobrih za zdravlje nego i zbog okusa, trešnja je nezaobilazan sastojak voćnih salata, kolača, fin je dodatak sladoledu, a nekima će sasvim dovoljan desert biti trešnja umočena u rastopljenu čokoladu...

Mnogima je najbolja kad je jedu samu, svježu. Osim u slatkim verzijama, trešnje možete iskoristiti u pripremi sočnih umaka za divljač ili svinjetinu. Kako god da je odlučili pojesti, sad je pravo vrijeme jer počinje sezona domaćih trešanja.

Prve mjerice razveselile su ljubitelje, pa bez obzira na nešto višu cijenu, mnogi ne mogu odoljeti da se ne počaste. Trešanja je na trešnjevačkoj tržnici u Zagrebu u petak bilo na više štandova.

- Stigle su iz Čeha pokraj Zagreba. To su prve, rane trešnje. Bit će ih sljedećih mjesec dana, kako dozrijeva koja sorta. Mislim da će ih biti dosta. Lani ih nije bilo zbog previše kiše, a preklani su obilno rodile. Kako koje godine - rekao nam je mladi prodavač koji ih trenutačno prodaje po 25 kuna. Kaže da će pojeftiniti kad ih bude više.

- No i po ovoj cijeni ih brzo prodam - priznaje nam zadovoljni prodavač. Trešnje smo našli i u drugim gradovima. Na zadarskoj tržnici trešnje iz zadarskog zaleđa u petak su prodavali po 30 kuna. Riječ je o krupnijim plodovima, dok su se sitnije mogle kupiti i za 20 kuna. Prodavači objašnjavaju da su to prve sezonske trešnje, koje često još nisu ni potpuno zrele, pa se očekuje da će cijena s vremenom padati.

Na splitskoj tržnici svaki prodavač ima svoju cijenu. Kilogram prodaju po 10, 12, 16, pa čak i 25 kuna. U Rijeci je ovo voće najskuplje. Kilogram se može naći za 24 kune, ali prošlog tjedna prodavali su ga i po 40 kuna po kilogramu. Trešnje smo tražili i u zagrebačkim trgovačkim centrima. Obišli smo ih četiri, no u petak ih nije bilo.

Iako ljubitelji ne mogu dočekati da trešanja bude u izobilju nego već sad hrle na štandove, možda ne bi bilo loše pričekati da im cijena još malo padne. Kako bismo im sezonu ‘‘produljili’’, trešnje možemo zamrznuti, ali i sušiti. Od trešanja možemo napraviti i slatki kompot u kojem ćemo uživati cijele godine. (atr, il, hp, rbo, žg, dm, mt, ze)     

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Tko je Ivana Habazin? Izgubila je oca kao beba i prošla pakao, bila u samostanu. Sad je u vrhu
TEŠKA ŽIVOTNA PRIČA

Tko je Ivana Habazin? Izgubila je oca kao beba i prošla pakao, bila u samostanu. Sad je u vrhu

Najbolja hrvatska boksačica Ivana Habazin (34) prošla je trnovit put do svjetskih pojaseva, a 'odustala' je samo jednom u životu...

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...
Ružičasti Mjesec utjecat će na svaki znak Zodijaka - kod jednih na financije, drugih na ljubav...
SAZNAJTE ŠTO VAS ČEKA

Ružičasti Mjesec utjecat će na svaki znak Zodijaka - kod jednih na financije, drugih na ljubav...

Škorpionom vlada Pluton, planet koji upravlja i uništenjem i transformacijom, tako da ovaj Mjesec naglašava potrebu za suočavanjem s tim skrivenim problemima, kaže astrologinja Rose Smith