Obavijesti

Potrošač

Komentari 1

Inspekcija s polica miče sapune i kamenčiće koji nalikuju hrani

Inspekcija s polica miče sapune i kamenčiće  koji nalikuju hrani
1

PRIVLAČNI DJECI Sapuni koji liče voću, povrću i slatkišima ne smiju se prodavati jer mogu zbuniti djecu. Pazite i na igračke koje mogu sadržavati otrove

VIDEO

Dječak (4) našao je bocu ledenog čaja u automobilu. Popio je nešto tekućine, no u njoj nije bio čaj već insekticid pripremljen za prskanje lisnih ušiju. Zbog teškog trovanja završio je na respiratoru. Ovaj slučaj iz Dalmacije je prije godinu dana zgrozio javnost. 

Opasnost od opeklina

Da mališani svašta stavljaju u usta, dokazuje i podatak da se više od 16.000 djece u svijetu otrovalo tekućim deterdžentima za pranje rublja u kapsulama. Progutali su ga nakon što je, zbog vlage u ustima, puknula ovojnica.

- Posljedice mogu biti jako povraćanje, kašalj, respiratorne bolesti, mučnina, pospanost i osip. U slučaju dodira s očima mogući su konjunktivitis, bol u oku, iritacije očiju, a u slučaju dodira s kožom osip, iritacija i kemijske opekline - objasnili su u Ministarstvu gospodarstva i pozvali roditelje da paze gdje skladište kapsule.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Kapsule nisu jedina opasnost. Svakog tjedna RAPEX, europski sustav za brzo uzbunjivanje, s polica trgovina povlači opasne proizvode. Na listi su sapuni koji izgledaju kao hrana, odjeća s vezicama kojima se djeca mogu ugušiti, igračke s magnetićima ili sitnim dijelovima koje mogu progutati... Opasne su i tzv. button baterije. One nalikuju na male kovanice.

- Osobito su opasne za djecu jer lako dospijevaju u ždrijelo. 

Igračke s formaldehidom

Slina tad aktivira elektricitet, što izaziva kemijsku reakciju koja može izazvati za život opasne opekline jednjaka u samo dva sata. Ozbiljnost opeklina može se pogoršati čak i nakon što je uklonjena baterija. Liječenje može uključivati hranjenje i disanje uz pomoć cjevčica te više operacija – kažu u ministarstvu.

Dodaju da, sumnjate li da je dijete progutalo bateriju, odvedite ga na Hitnu. Ne dajte mu da jede i pije te ne pokušavajte izazvati povraćanje.

I nekvalitetne igračke mogu biti opasne. RAPEX je lani upozorio na oko 700 igračaka. Između ostalog, u njima su pronašli ftalate, kemikalije koje ulaze u krvotok i oponašaju ženski hormon estrogen, te remete hormonalnu ravnotežu. Našli su i nikal, koji može izazvati alergijske reakcije. Bilo je i formaldehida, otrovne tekućine u kojoj se čuvaju mrtvaci, otrovnih boja kojima su obojene itd. Većina tih igračaka došla je iz Kine.     

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!
DAMIR MIŠKOVIĆ ZA 24SATA

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!

Plus+ Naslov iz 2017. nas je financijski unazadio dvije godine, a vjerojatno će i ovaj. Ali ovaj put imamo puno ponuda za sve naše igrače, ali najviše za jednog. Uvjeren sam da će Rijeka biti prvak, kaže Damir Mišković
Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'
'BRAK NA PRVU'

Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'

Filip i Tamara prvo su gledali kako on govori da se ne bi okrenuo za djevojkom kao što je Tamara jer nije njegov rang