Obavijesti

Potrošač

Komentari 233

Istražili smo kako nam trgovci podvaljuju - pokvarenu hranu

ČETIRI DANA NA POLICAMA U Konzumu kažu da voće i povrće u prosjeku na policama stoji do četiri dana, ali i to će u najkraćem mogućem roku smanjiti na tri

VIDEO

Jednom sam pokvareno meso kupio u Billi, jednom u Intersparu, a jednom u NTL-u. Treba paziti što se kupuje, požalio se čitatelj.

Često nam se javljaju potrošači nezadovoljni kvalitetom hrane u trgovačkim centrima. Najčešće se žale na meso.

- Meso je mirisalo tako neugodno da ga je bilo nemoguće jesti. Bacila sam ga - žali se čitateljica. Čitatelji su nam slali fotografije trulog voća i povrća koje unatoč svemu uredno stoji na polici. I u potrošačkim udrugama kažu da im se građani žale na pokvareno meso, voće i povrće upitne starosti koje je prije toga očito bilo zamrznuto, pa odmrznuto, a žale se čak i na slučajeve špricanja voća i povrća insekticidima u samoj trgovini te na staru piletinu. Dunja Mak iz Potrošačkog foruma kaže da hrana kojoj je istekao rok trajanja ne smije biti na policama jer se smatra neprikladnom za prehranu ljudi i zdravstveno neispravnom.

- Ako trgovački lanac postupi drugačije, krši Uredbu br. 178/2002 i Zakon o hrani. Isto vrijedi i za prodaju voća i povrća s izmijenjenim svojstvima uslijed truljenja - kaže Mak. Dodaje da trgovci prodajom trulog voća krše i Zakon o obveznim odnosima.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Ako kupite ciklu koja je trula, onda ona nema svojstva za svoju redovitu uporabu, a to je definicija materijalnog nedostatka po Zakonu o obveznim odnosima - kaže Mak koja misli i da centri koriste akcije kako bi se riješili robe koju bi inače bacali. U Billi kažu da se njihove akcije nikad ne kreiraju za “rješavanje” proizvoda te se proizvodi na akciji i ne razlikuju u kvaliteti od proizvoda s redovitim cijenama.

- Za svaku akciju dogovaraju se dodatne količine svježih proizvoda te se na akcijama nalaze svježi, ispravni proizvodi s odgovarajućim rokom trajanja. Cijene proizvoda se mogu sniziti pred istek roka trajanja, no oni su posebno označeni te tada nije riječ o akciji - kažu u Billi, dok u Konzumu tvrde da se kod njih voće i povrće prosječno zadržava četiri dana. To planiraju smanjiti na tri dana.

- Uz to, Konzum garantira pravo na povrat ili zamjenu proizvoda kojim kupci nisu zadovoljni - kažu u Konzumu, dok u Kauflandu tvrde da akcije planiraju tjednima unaprijed te naručuju robu iste kvalitete i svježine kao za redovitu prodaju.

- Što se tiče dnevnih snižavanja, Kaufland poslovnice, ako za to ima potrebe, smanjuju cijene svježim proizvodima, voću, povrću ili pekarskim proizvodima. U pravilu se rasprodaju, a ako ne, pred kraj radnog vremena ih podijelimo kupcima - kažu u Kauflandu.

U Lidlu kažu da ne koriste akcije kako bi se riješili robe koju bi inače bacili te da kupcima garantiraju svježinu voća i povrća te kvalitetu svježeg mesa.     

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 233
VIDEO

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'
EKSKLUZIVNO: ISPOVIJEST IZ DVORCA

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'

Cijela estrada zna koliko sam radila u braku, ali to sam i htjela. Mogla sam se udati za bogataša da ne radim ništa, ali to me nije privlačilo. Ja sam bila ta 'lokomotiva', rekla nam je Dragana Mirković u svom dvorcu

Luka Modrić koristi drevnu metodu liječenja - hidžamu: Evo za što se sve ona primjenjuje
Terapija vakuumskim čašicama

Luka Modrić koristi drevnu metodu liječenja - hidžamu: Evo za što se sve ona primjenjuje

Cupping blagotvorno djeluje na bolove koštano-mišićnog sustava. Vlastite obrambene snage koje tijelo izlučuje u pripremi za ozljedu djeluju lokalno na posljedicu bolesti tako da se tegobe smanje
Ana i Matija žive pedesete: Otvorili su i svoj vintage kafić
ROCKABILY ŽIVOT

Ana i Matija žive pedesete: Otvorili su i svoj vintage kafić

Bračni par je staru krojačku radionicu u centru Vinkovaca pretvorio u klub koji nalikuje na holivudski filmski set. Obožavaju sakupljati stare stvari, restaurirati ih....