Obavijesti

Potrošač

Komentari 66

Istražili smo tko u Hrvatskoj danas nudi najjeftiniju struju

Šest opskrbljivača nudi 14 paketa i razne akcije, najpovoljniji se često mijenjaju. Razlikuju se i prema trajanju ugovorne obveze. Što je dulja, popusti su sve veći

VIDEO

24sata

Najjeftinija struja trenutačno je u Hrvatskom telekomu. Imaju pet posto nižu cijenu od HEP-a, a daju dodatni popust od 15 kuna na mjesec i popust dobrodošlice. Jeftiniji su od HEP-a čak i s ugovorom na godinu dana, objasnila je Dubravka Mirić, voditeljica razvoja u kompare.hr.

- U kalkulatoru ušteda na portalu kompare.hr smo, osim cijene same energije, uračunali sve naknade, pa i za mrežarinu, koja se plaća HEP-u. Cijene se često mijenjaju i ovise o raznim akcijama. Sve više ljudi traži povoljnije uvjete, a ne drže se više tradicije - dodala je Dubravka Mirić.

Liberalizacija tržišta opskrbe električnom energijom počela je prije dvije godine kad su nižim cijenama HEP-u konkurirali RWE i GEN-I. Ubrzo je i HEP potrošačima ponudio jeftinije tarife.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Oduševljenje mnogih bilo je veliko zbog najavljivanjih ušteda, pa su odlučili prijeći novim opskrbljivačima. No dio njih se iznenadio što mora plaćati dva računa.

Bez obzira od koga ćete kupovati struju, sve priključke na nove građevine i dalje radi HEP. Njima svi moraju plaćati naknadu za mrežarinu i zato stižu dva računa. Jedan šalje opskrbljivač, a drugi HEP Distribucija. Samo jedan račun će dolaziti jedino ako imate osnovni HEP-ov model, a dva čak i ako imate HEP-ov jeftiniji model Hepi. No uskoro bi se to trebalo promijeniti.

- Hrvatska energetska regulatorna agencija (HERA) priprema nova pravila. Pravilnikom o promjeni opskrbe električnom energijom bit će definirani tipski ugovori kako bi se smanjile mogućnosti prevara. Općim uvjetima za korištenje mreže HERA će propisati da potrošači moraju dobivati jedan račun - rekao je Nenad Kurtović iz Saveza udruga za zaštitu potrošača.

24sata


24sata


24sata


24sata

Danas je na tržištu šest opskrbljivača električnom energijom. Uz HEP, RWE i GEN-I, od lani posluje Hrvatski telekom, a ove godine pridružili su im se 220V i ProEnergy. Svi nude više tarifnih modela. Razlikuju se i prema trajanju ugovorne obveze. Što je ona dulja, popust je veći, pa i uštede.

- Samo HEP i HT imaju poslovnice u kojima se može ugovoriti nova usluga. Ostali nemaju razgranatu mrežu ureda nego samo sjedišta u Zagrebu. Pojedini opskrbljivači imaju akvizitere koji obilaze po kućama i imali smo pritužbi na njihov rad - rekla je Dubravka Mirić.

Napominje da se na promjenu opskrbljivača odlučuju uglavnom mlađi ljudi. Većina ugovora sklapa se na internetu, a ako je to preko stranice kompare.hr, dobiju se i dodatni popusti.

- Usluge za 220V i ProEnergy mogu se zatražiti samo preko njihovih internetskih stranica. Preko naše stranice kompare.hr može se poslati upit za RWE i GEN-I. Odluči li se netko za Hrvatski telekom, s naše stranice preusmjerit će ih na online obrazac na njihovim stranicama. Po ugovaranju će im primjerak ugovora doći na kućnu adresu. Pripremamo i suradnju s HEP-om za njihovu tarifu Hepi - dodaje D. Mirić.     

24sata

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 66
VIDEO

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'
EKSKLUZIVNO: ISPOVIJEST IZ DVORCA

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'

Cijela estrada zna koliko sam radila u braku, ali to sam i htjela. Mogla sam se udati za bogataša da ne radim ništa, ali to me nije privlačilo. Ja sam bila ta 'lokomotiva', rekla nam je Dragana Mirković u svom dvorcu

Luka Modrić koristi drevnu metodu liječenja - hidžamu: Evo za što se sve ona primjenjuje
Terapija vakuumskim čašicama

Luka Modrić koristi drevnu metodu liječenja - hidžamu: Evo za što se sve ona primjenjuje

Cupping blagotvorno djeluje na bolove koštano-mišićnog sustava. Vlastite obrambene snage koje tijelo izlučuje u pripremi za ozljedu djeluju lokalno na posljedicu bolesti tako da se tegobe smanje
Ana i Matija žive pedesete: Otvorili su i svoj vintage kafić
ROCKABILY ŽIVOT

Ana i Matija žive pedesete: Otvorili su i svoj vintage kafić

Bračni par je staru krojačku radionicu u centru Vinkovaca pretvorio u klub koji nalikuje na holivudski filmski set. Obožavaju sakupljati stare stvari, restaurirati ih....