Obavijesti

Potrošač

Komentari 2

Konzumacija mekanih biskvita ne preporučuje se 'bebačima'

Konzumacija mekanih biskvita ne preporučuje se 'bebačima'
7

Ove poslastice imaju puno šećera, a mogu sadržavati i med s bakterijom koja kod beba može uzrokovati zatvor, otežano gutanje i slabost mišića...

VIDEO

Čokoladni punjeni biskviti često se reklamiraju kao zdrav međuobrok kojim djeca dobivaju hranjive tvari, odnosno ugljikohidrate iz brašna, masti iz biljnih ulja i masti te proteine, kalcij i vitamin D iz mlijeka i jaja. Sve to čini ih boljim izborom od drugih vrsta slatkiša, no i oni imaju svoje nedostatke.

U mekim čokoladnim biskvitima, kako se službeno zovu, ima dosta jednostavnih šećera i dodataka za održavanje strukture tijesta, kao i za aromu proizvoda. Iako djetetu povremena konzumacija ovih emulgatora i ostalih aditiva neće naškoditi, bolje je i zdravije dijete navikavati na cjelovitu hranu i njene okuse, a ne na industrijske prerađevine.

Djeci do prvog rođendana treba izbjegavati davati ove proizvode jer imaju puno šećera, a neki od njih sadrže i med. Njega bebe ne bi trebale jesti jer može sadržavati bakteriju koja uzrokuje bolest botulizam. Bakterija Clostridium botulinum u tijelu luči otrov koji može izazvati zatvor, otežano gutanje i slabost mišića. Kod dojenčadi je opasna jer im probavni i imunološki sustavi nisu dovoljno razvijeni za borbu protiv te bakterije. Zato je preporuka je da se bebama ne daje med dok ne navrše godinu dana.

No, bez obzira na med, davanje slatkiša djeci i dodavanje šećera u njihovu prehranu poželjno je odgoditi što je dulje moguće. Jedna pločica, odnosno jedno serviranje ovih mekih biskvita, sadrži oko 125 kalorija, od čega oko 35 kalorija dolazi iz šećera.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Jedna pločica sadrži nešto manje od dvije čajne žličice šećera. Iako to ne zvuči puno, trebamo uzeti u obzir cjelodnevni unos hrane i preporuke Svjetske zdravstvene organizacije koja za djecu od tri godine savjetuje dvije do četiri čajne žličice šećera na dan. Osim toga, 125 kalorija iz slatkiša za trogodišnje dijete znači i 12,5 posto njegovih dnevnih potreba za energijom. To znači da će davanjem ovog deserta umjesto nekog kvalitetnijeg međuobroka, dijete ostati zakinuto za neke potrebne hranjive tvari, ili da će, u slučaju konzumacije oba međuobroka unijeti previše kalorija, što vodi do danas sve češće debljine kod djece.

Stoga, sa slatkišima, pa čak i mliječnim biskvitima, treba umjereno. Međuobroci su i za odrasle i za djecu vrlo važni kako bi zadovoljili sve potrebe za hranjivim tvarima. Zato je bitno obratiti pažnju na to da i oni budu kvalitetan izvor hranjivih tvari pa se kao međuobrok preporučaju voćne salate, integralni krekeri sa svježim sirom i povrćem, suho voće...     

Monte

Uz šećer, Monte ima i glukozno-fruktozni sirup. Među dodacima za dobru teksturu nema fosfata, koji mogu oslabiti kosti. Ima 22 posto mlijeka i nešto lješnjaka.     

Latteria

Zbog šećera, meda, glukozno-fruktoznog sirupa, soli i difosfata koji mogu oslabiti kosti, razlozi su zašto Latteria nije za bebe. Ima 11 posto mlijeka i 7,5 posto jogurta.     

Milch Schnitte

Milch Schnitte sadrži i med, kojeg bebe ne trebaju izbjegavati, baš kao i sol, koju ovaj biskvit sadrži. Među brojnim aditivima su fosfati, koji mogu oslabiti kosti.     

Pingui

Pingui nema glukozno-fruktoznog sirupa, ali ima stolnog šećera i dekstroze. Nema puno aditiva pa ni potencijalno štetnih fosfata. Ima 24 posto mlijeka.     

K Plus

Ne piše koliko K Plus ima mlijeka. Sadrži šećer, med, ali i glukozno-fruktozni sirup, jeftiniju verziju šećera. Sadrži i fosfate, koji mogu oslabiti kosti. Sadrži škrob tapioke i krumpir za gustoću.     

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'
EKSKLUZIVNO: ISPOVIJEST IZ DVORCA

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'

Cijela estrada zna koliko sam radila u braku, ali to sam i htjela. Mogla sam se udati za bogataša da ne radim ništa, ali to me nije privlačilo. Ja sam bila ta 'lokomotiva', rekla nam je Dragana Mirković u svom dvorcu

Prvi put nakon dugo vremena Dinamovi će navijači do Poljuda morati doći u svojim vozilima!
NOVI IZAZOV ZA POLICIJU

Prvi put nakon dugo vremena Dinamovi će navijači do Poljuda morati doći u svojim vozilima!

U Split dolazi više od 1400 gostujućih navijača, koje ovaj put neće prebacivati u autobuse pa tako pratiti do stadiona, jer navodno gradska prijevoznička tvrtka nije htjela ustupiti autobuse
Luka Modrić koristi drevnu metodu liječenja - hidžamu: Evo za što se sve ona primjenjuje
Terapija vakuumskim čašicama

Luka Modrić koristi drevnu metodu liječenja - hidžamu: Evo za što se sve ona primjenjuje

Cupping blagotvorno djeluje na bolove koštano-mišićnog sustava. Vlastite obrambene snage koje tijelo izlučuje u pripremi za ozljedu djeluju lokalno na posljedicu bolesti tako da se tegobe smanje