Gotovo i nismo našli loš mliječni namaz. Mnogo je finih, a čak i najlošije ocijenjen namaz Abcela ima solidnih 2,6, a neki članovi žirija su ga unatoč svemu pohvalili
Kušali smo ih: Mliječni namazi sadrže guar gumu za čvrstoću
Za one koji ne obraćaju pozornost, postoje mliječni i sirni namazi. Ambalaža im je vrlo slična, na polici stoje jedni pored drugih, ali nije im ista osnovna sirovina.
Mlijeko je rjeđe od sira pa je mliječnom namazu potrebno više zgušnjivača. Čest zgušnjivač je karagenan. To je biljni zgušnjivač iz crvenih algi. Neka istraživanja povezuju ga s rakom probavnog trakta i Chronovom bolesti. U EU je zabranjeno dodavati ga u formule za dojenčad, no u proizvodima za odrasle smije ga biti neograničeno. Osim karagenana, mliječne namaze učvršćuje brašno sjemenki rogača ili guar guma, također iz biljaka.
Nutricionisti savjetuju da se pri kupnji mliječnih namaza pozornost obrati
na to je li fermentiran jer su fermentirani proizvodi, osim što također
učvršćuju namaz, lakše probavljivi, boljeg okusa, ali i dulje traju, a
pomažu i organizmu da bolje iskoristi za kosti nužan kalcij. Stručnjaci
upozoravaju i da ne bi trebalo kupovati light proizvode, one s manje
masnoće. No mliječna mast nije tako štetna za zdravlje kao biljna, a kako
se oduzimanjem masnoće gubi okus, u namaz proizvođači dodaju sol ili
aditive. No njima unatoč, mliječni namazi su zdravi jer sadrže proteine,
kalcij, fosfor, vitamine...
Gastrožiri 24sata kušao je sedam mliječnih namaza. Premoćno je pobijedio
Vindijin ‘z bregov. Kušači su hvalili njegov blag okus, ali i dobru
mazivost. Iznenađenje testiranja je namaz K Classic, koji smo kupili u
Kauflandu.Tekstura mu je u redu i lako se maže. Nekima je bio vrlo dobar,
no drugima se nije svidjela nota kiselkastog u okusu. Dukatela je
standardno dobra. Neki su na prvu zaključili da je tekstura zrnasta i
posumnjali da će se teško mazati, ali su na kraju ipak hvalili mazivost.
Najlošiji je Abcela namaz. Tekstura mu je u redu, ali nešto u okusu, nisu
znali definirati što, nije se svidjelo žiriju.
Za uvećanu tablicu kliknite ovdje.