Obavijesti

Potrošač

Komentari 53

Lice čiste plastika, vulkanski kamen te čak koštice marelice

Pilinzi uklanjaju odumrle stanice i tako pomažu njenoj obnovi. Biljne tvari u njima vlaže kožu i sprečavaju upale nakon ‘struganja’, a donosimo i prirodni recept

VIDEO

Abrazivne tvari, koje struganjem ili trljanjem mogu odstraniti sitne čestice, u kozmetici su najčešće su mineralne, poput kuhinjske soli i riolita, te biljni materijali. Riolit je tvar koja se dobiva mljevenjem vulkanskih stijena. Od biljnih materijala često su u upotrebi čvrsti dijelovi biljaka, na primjer, koštice. Često se koriste pilinzi koji sadržavaju mljevene koštice badema i marelice.

Prirodne mješavine ponekad zamjenjuju i umjetne tvari. Kao abrazivno sredstvo čest je u upotrebi i polietilen, plastična tvar od koje se rade vrećice.

Plastične tvari služe i za povećanje volumena, sjaj proizvoda, kontrolu viskoznosti te smanjenje prozirnosti proizvoda. Takva je primjerice najlon 11.

24sata

Čestice su i stotinu puta manje od milimetra pa jednostavno nađu put do rijeka i mora. Većina svjetskih proizvođača kozmetike zato više ne rabi plastične mikrogranule.

Da “struganje” ne bi izazvalo upalu, pilinzi sadrže tvari za nježnije klizanje abraziva po koži i hrane je, njeguju i vlaže. To su tvari iz biljaka poput aloje, ulja suncokreta, repice ili koštica marelice i shea maslac.

24sata

Pilinzi sadrže i mirise, kako bi bili privlačniji, i konzervanse protiv razvoja mikroorganizama. Sadrže i pigmente boja koji će dodatno privući kupce.

Pilinzi s krupnijim česticama abrazivna sredstva, oko milimetra, služe za njegu stopala, sitnije čestice za lice, a najsitnije za mikrodermoabraziju.

Cijenjeni su biljni pilinzi od u ulju ili vodi otopljenih ljekovitih tvari poput cvjetova kamilice ili žitarica. Za optimalan učinak, treba poznavati vlastitu kožu, jer nije nevažno kakve je teksture piling. Ako su čestice prevelike, mogu dodatno iritirati kožu i uzrokovati upalu. Masnu kožu treba češće čistiti da ne dođe do začepljenja pora i upalnih stanja.    

24sata
 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 53
VIDEO

Tko je Ivana Habazin? Izgubila je oca kao beba i prošla pakao, bila u samostanu. Sad je u vrhu
TEŠKA ŽIVOTNA PRIČA

Tko je Ivana Habazin? Izgubila je oca kao beba i prošla pakao, bila u samostanu. Sad je u vrhu

Najbolja hrvatska boksačica Ivana Habazin (34) prošla je trnovit put do svjetskih pojaseva, a 'odustala' je samo jednom u životu...

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...
Ružičasti Mjesec utjecat će na svaki znak Zodijaka - kod jednih na financije, drugih na ljubav...
SAZNAJTE ŠTO VAS ČEKA

Ružičasti Mjesec utjecat će na svaki znak Zodijaka - kod jednih na financije, drugih na ljubav...

Škorpionom vlada Pluton, planet koji upravlja i uništenjem i transformacijom, tako da ovaj Mjesec naglašava potrebu za suočavanjem s tim skrivenim problemima, kaže astrologinja Rose Smith