Obavijesti

Potrošač

Komentari 23

Na tržnice stigle prve šparoge, ali upravo su sada najskuplje

Na tržnice stigle prve šparoge, ali upravo su sada najskuplje
1

Za 25 kuna u Puli se dobije četrdesetak komada. Za isti novac u Zadru možete kupiti trećinu više - šezdesetak stabiljki divlje, prave samonikle šparoge...

VIDEO

Na zagrebačkoj tržnici Trešnjevka stručak šparoga koje su stigle iz Trogira, Splita ili Šibenika, teži između 300 i 400 grama, stoji 40 do 50 kuna, a na riječkoj je vezica s oko 100 grama te samonikle biljke 20 kuna.

Na Šibenskoj tržnici stručak šparoga težak između 150 i 300 grama prodaje se od 20 do 35 kuna.

- Slabo se prodaje. Ali u početku sezone je dobro išlo. Stručak smo prodavale i po 50, 60 kuna - kazala je Ružica Kalik (58). Nabrala ih je, kaže, u svom polju u Bilicama.

Manji, poprilično tanak stručak šparoga na zadarskoj pjaci stajao je 20 kuna, a za 25 smo kupili svežanj od 62 srednje do mršave šparoge. Od njih se, uz tri jaja, može spremiti obrok za dvoje. Žene koje ih prodaju na tržnici, nisu nam htjele reći gdje su ih točno brale, ali šparoga najviše ih ima u opožarenim dijelovima zadarskog zaleđa kao i na površinama koje su najviše na suncu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Još je rano i šparoga je malo. Zato su po 25 kuna - kaže prodavačica. Na riječkoj tržnici prodavale su se šparoge iz Biograda po 20 kuna za oko 100 grama. One koje su opisale kao dalmatinske stajale su 25 kuna. A 250 grama šparoga iz Brseća kraj Moščenićke Drage bilo je 50 kuna.

Šparoge su proljetna delikatesa i čistač organizma. Divlje rastu u priobalnom dijelu Hrvatske, uglavnom na rubnim područjima šuma. Za branje treba imati dozvolu vlasnika šume ili Hrvatskih šuma. Dnevna dozvola je 10 kuna, za vikend 20, tjedna 70, a mjesečna 150 kuna. S tim dozvolama šparoge se smiju brati za privatne potrebe, a dozvoljeno je do dva kilograma po osobi i po danu. Oni koji prodaju na tržnicama trebaju dozvolu Ministarstva zaštite okoliša uz koju s Hrvatskim šumama sklapaju ugovor. Kazne za branje bez dozvole mogu biti i do 7000 kuna, a ovise o ubranoj količini i namjeni za koju se bere.

Uz šparoge se na splitskoj pijaci prodaju i vezice bljušta ili kuke (kukovine), također samonikle biljke.

- Bljušt je svjetliji i ima male listiće, a ne iglice kao šparoga. Mekan je i vodenast - pojasnio je Željko Peran, agronom iz Savjetodavne službe, a prodavačica na splitskom pazaru kaže da je kukovina manje gorka od šparoga i da se sprema na isti način.

U Konzumu smo pronašli uzgojene španjolske šparoge, iz Malage, a vezica od 500 grama stoji 34,99 kuna.      

Staroj šparogi vene vrh

Ako nije svježa, vrh šparoge se povene i počne se svijati. Prevozi li se, mora biti u vodi da ne povene. One koje dulje stoje na tržnici imaju više drvenastu stabljiku.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 23
VIDEO

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle

Svi su ludi za Renatom! Sada je i Alan želi: 'Mijenjao bih Danijelu za nju. S Filipom me provocira'
'BRAK NA PRVU'

Svi su ludi za Renatom! Sada je i Alan želi: 'Mijenjao bih Danijelu za nju. S Filipom me provocira'

Novi je tjedan i novi zanimljivi zadaci u showu 'Brak na prvu' su pred parovima, a neke od njih posjetila je i stručnjakinja Iva…
Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'
'BRAK NA PRVU'

Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'

Filip i Tamara prvo su gledali kako on govori da se ne bi okrenuo za djevojkom kao što je Tamara jer nije njegov rang