Za 25 kuna u Puli se dobije četrdesetak komada. Za isti novac u Zadru možete kupiti trećinu više - šezdesetak stabiljki divlje, prave samonikle šparoge...
Na tržnice stigle prve šparoge, ali upravo su sada najskuplje
Na zagrebačkoj tržnici Trešnjevka stručak šparoga koje su stigle iz Trogira, Splita ili Šibenika, teži između 300 i 400 grama, stoji 40 do 50 kuna, a na riječkoj je vezica s oko 100 grama te samonikle biljke 20 kuna.
Na Šibenskoj tržnici stručak šparoga težak između 150 i 300 grama prodaje
se od 20 do 35 kuna.
- Slabo se prodaje. Ali u početku sezone je dobro išlo. Stručak smo
prodavale i po 50, 60 kuna - kazala je Ružica Kalik (58). Nabrala ih je,
kaže, u svom polju u Bilicama.
Manji, poprilično tanak stručak šparoga na zadarskoj pjaci stajao je 20
kuna, a za 25 smo kupili svežanj od 62 srednje do mršave šparoge. Od njih
se, uz tri jaja, može spremiti obrok za dvoje. Žene koje ih prodaju na
tržnici, nisu nam htjele reći gdje su ih točno brale, ali šparoga najviše
ih ima u opožarenim dijelovima zadarskog zaleđa kao i na površinama koje
su najviše na suncu.
- Još je rano i šparoga je malo. Zato su po 25 kuna - kaže prodavačica. Na
riječkoj tržnici prodavale su se šparoge iz Biograda po 20 kuna za oko 100
grama. One koje su opisale kao dalmatinske stajale su 25 kuna. A 250 grama
šparoga iz Brseća kraj Moščenićke Drage bilo je 50 kuna.
Šparoge su proljetna delikatesa i čistač organizma. Divlje rastu u
priobalnom dijelu Hrvatske, uglavnom na rubnim područjima šuma. Za branje
treba imati dozvolu vlasnika šume ili Hrvatskih šuma. Dnevna dozvola je 10
kuna, za vikend 20, tjedna 70, a mjesečna 150 kuna. S tim dozvolama
šparoge se smiju brati za privatne potrebe, a dozvoljeno je do dva
kilograma po osobi i po danu. Oni koji prodaju na tržnicama trebaju
dozvolu Ministarstva zaštite okoliša uz koju s Hrvatskim šumama sklapaju
ugovor. Kazne za branje bez dozvole mogu biti i do 7000 kuna, a ovise o
ubranoj količini i namjeni za koju se bere.
Uz šparoge se na splitskoj pijaci prodaju i vezice bljušta ili kuke
(kukovine), također samonikle biljke.
- Bljušt je svjetliji i ima male listiće, a ne iglice kao šparoga. Mekan
je i vodenast - pojasnio je Željko Peran, agronom iz Savjetodavne službe,
a prodavačica na splitskom pazaru kaže da je kukovina manje gorka od
šparoga i da se sprema na isti način.
U Konzumu smo pronašli uzgojene španjolske šparoge, iz Malage, a vezica od
500 grama stoji 34,99 kuna.
Staroj šparogi vene vrh
Ako nije svježa, vrh šparoge se povene i počne se svijati. Prevozi li se, mora biti u vodi da ne povene. One koje dulje stoje na tržnici imaju više drvenastu stabljiku.