Obavijesti

Potrošač

Komentari 112

Ne mogu dobiti otpis duga jer se razvodim od 2013. godine

Ne mogu dobiti otpis duga jer se razvodim od 2013. godine
1

Marina čeka 120 tisuća kuna alimentacije od dva bivša supruga. S troje djece živi u neimaštini, s tek 1400 kuna pomoći. Rata kredita joj iznosi neizdrživih 1600 kuna...

VIDEO

Ne mogu više ovako živjeti. Kad su najavili oprost dugova provjerila sam u koju kategoriju spadam. S obzirom na to da primam socijalnu pomoć i da sam samohrana majka troje djece, predala sam papire za takozvanu A kategoriju, priča nam Marina Šmit iz Nove Gradiške.

Ponadala se da će barem djelomično riješiti svoje probleme, no razočarala se. Stigla joj je obavijest da spada u B kategoriju jer još nije službeno rastavljena.

- To je nastavak agonije. U blokadi sam do predaje dokumenata bila 1001 dan. Bivša dva supruga mi duguju za alimentacije više od 120.000 kuna, a djeca i ja jedva preživljavamo. Nadala sam se da će mi odblokirati račun i kartice i oprostiti dugove koji su malo veći od 10.000 kuna, no ništa od toga - rekla je majka troje maloljetne djece koja će na bolje dane morati pričekati najmanje do travnja.

Bivši ne želi plaćati kredit

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Nije mi jasno kako su me odbili, a i ta prijava u travnju nije garancija da će mi odblokirati račun i oprostiti dug. Do sada sam imala milijun problema, a ovo znači da će se tako i nastaviti. Umorna sam i ogorčena od svega - kaže Marina. Uz blokirani račun, živi u kući za koju kaže bivši suprug ne želi plaćati kredit. U Ministarstvu socijalne politike i mladih misle da je riječ o pogrešci.

- Prema statusu primatelja zajamčene minimalne naknade, odnosno socijalne pomoći, gospođa Šmit nepobitno spada u kategoriju A dužnika. To što još nije službeno rastavljena ne utječe na njezin status. Treba otići do prve ispostave Fine i vidjeti je li u Registru otpisa duga. Drugo je pitanje koja je struktura tog duga i prelazi li kumulativno zadane kriterije visine duga - objasnili su.

Nema za kartu do porezne

Oprostu dugova ponadala se i Biserka Frketić iz Maletića pokraj Novigrada. S četvero djece i bolesnim suprugom živi u trošnoj kućici, a preživljavaju od 1200 socijalne pomoći.- Za telefon sam dužna još oko 500 kuna, a Poreznoj upravi oko 150.000 kuna za mirovinsko kao poljoprivrednica. U ovom trenutku nemam novca ni za autobusnu kartu da odem u Poreznu i predam zahtjev za otpis - ispričala je Biserka početkom veljače za Večernji list.     

Dogovor za obrtnike

Njezina priča ganula je ministra financija Borisa Lalovca koji je odmah odlučio da se oprosti dugova prošire na obrtnike i OPG-ove odnosno da se i za njih nađe neki model. 

- Dogovaramo s obrtnicima i OPG-ovima te ministrima Marasom i Jakovinom da se nađe model i za njih jer jedni mogu ući u predstečajnu nagodbu, a drugi ne mogu. Tražimo mogućnost na koji način ih rasteretiti - rekao je ministar Lalovac. 

Ujedno je za 24sata rekao da će, bez obzira na modele, gospođi Biserki oprostiti dugove. Oprost dugova krenuo je početkom veljače. Prema podacima Fine u Registru je evidentiran 2001 zahtjev, a odobreno je njih 1075.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 112
VIDEO

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'
EKSKLUZIVNO: ISPOVIJEST IZ DVORCA

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'

Cijela estrada zna koliko sam radila u braku, ali to sam i htjela. Mogla sam se udati za bogataša da ne radim ništa, ali to me nije privlačilo. Ja sam bila ta 'lokomotiva', rekla nam je Dragana Mirković u svom dvorcu

Prvi put nakon dugo vremena Dinamovi će navijači do Poljuda morati doći u svojim vozilima!
NOVI IZAZOV ZA POLICIJU

Prvi put nakon dugo vremena Dinamovi će navijači do Poljuda morati doći u svojim vozilima!

U Split dolazi više od 1400 gostujućih navijača, koje ovaj put neće prebacivati u autobuse pa tako pratiti do stadiona, jer navodno gradska prijevoznička tvrtka nije htjela ustupiti autobuse
Luka Modrić koristi drevnu metodu liječenja - hidžamu: Evo za što se sve ona primjenjuje
Terapija vakuumskim čašicama

Luka Modrić koristi drevnu metodu liječenja - hidžamu: Evo za što se sve ona primjenjuje

Cupping blagotvorno djeluje na bolove koštano-mišićnog sustava. Vlastite obrambene snage koje tijelo izlučuje u pripremi za ozljedu djeluju lokalno na posljedicu bolesti tako da se tegobe smanje