Obavijesti

Potrošač

Komentari 29

Nemate za legalizaciju? U tom je slučaju moguć gubitak kuće

Nemate za legalizaciju? U tom je slučaju moguć gubitak kuće
1

Rušenje prijeti građevinama koje nisu u skladu s prostornim planom, objasnili su nam u ministarstvu i dodaju da se sad ruše kuće koje nisu jedine za stanovanje...

VIDEO

Što je s nama koji ne možemo skupiti golem novac potreban za legalizaciju? Siromašni smo, ali zar ćemo zbog toga ostati i bez tog malo što imamo, bez doma...?

Tako nam se požalila čitateljica koja tvrdi da joj zbog besparice prijeti rješenje o rušenju kuće u kojoj stanuje.

- Naša država navodno je socijalna, ali bacit će nas na cestu samo zato što je zakon pisan za bogate, za vlasnike vikendica i apartmana na moru - nastavlja dalje ogorčena čitateljica.

Dunja Mak iz osječkog Potrošačkog foruma kaže da je krajnja sankcija za nelegalizirani objekt rušenje. To bi, prema nalogu građevinske inspekcije, trebao učiniti sam vlasnik.

- Ne postupi li vlasnik nekretnine prema rješenju, izvršenje će se provesti prisilno, putem treće osobe, na odgovornost i trošak vlasnika nekretnine - pojašnjava Mak. Dodaje da zakon ne navodi kako su jedine nekretnine, odnosno nečiji domovi, izuzeti od rušenja.

- Već sama predodžba scenarija u kojem se egzistencijalno ugroženoj obitelji pred očima ruši jedina nekretnina, nakon čega njezini članovi, uključujući i djecu, doslovce ostaju bez krova nad glavom, nameće zaključak da bi državna i lokalna tijela trebala imati sluha i naći rješenje za takve situacije. Naime, ekstenzivno tumačeći odredbu iz članka 30. Zakona o građevinskoj inspekciji, ovakva situacija može predstavljati opasnost za život ljudi pogođenih uklanjanjem nekretnine u kojoj stanuju - upozorava Dunja Mak.

U nadležnom Ministarstvu graditeljstva kažu da se rješenje o rušenju donosi nakon što se utvrdi da neka građevina nema potrebne dozvole za gradnju.

- Hoće li se ta građevina morati ukloniti ili ne ovisi prije svega o tome je li moguće naknadno regulirati njen status, a on se može regulirati ako je građena u skladu s prostornim planom - tvrde u Ministarstvu graditeljstva.

Zasad se ruše građevine koje nisu jedine za stanovanje, no socijalna osjetljivost nije propisana zakonom i ne može se znati kad će se ta odluka promijeniti.

U Ministarstvu kažu da su građani koji su sad pokrenuli legalizacije u povoljnijem položaju od onih koji su gradili u skladu sa zakonom ili su svoje nekretnine legalizirali prije.

- To je prilika vlasnicima bespravnih građevina da pravni status građevine riješe jeftinije i jednostavnije nego što su to mogli napraviti prije. Ministarstvo je zbog pojednostavljenih uvjeta za legalizaciju bilo izloženo pritisku građana koji su gradili zakonito i prošli složenu i skuplju proceduru - kažu u Ministarstvu.

Vjeruju da su to shvatili i brojni građani koji su podnijeli neočekivano mnogo zahtjeva, više od 800.000. No mnogi koji su predali zahtjev nisu znali da će ukupni troškovi legalizacije doseći i nekoliko tisuća kuna. Najveća stavka su vodni i komunalni doprinosi, a mora se platiti naknada i za godine kad objekt nije bio legaliziran, odnosno barem dio tih naknada koji nije otišao u zastaru.     

24sata

24sata

24sata

24sata

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 29
VIDEO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...

Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?
OBLJETNICA VELIKOG USPJEHA

Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?

Finale Lige prvaka mladih najveći je uspjeh Hajdukove akademije, ali malo je igrača dobilo priliku u seniorima. Dijelom zbog odluke čelnika kluba da jure naslov prvaka, dijelom jer se sami nisu izborili za minutažu
Ružičasti Mjesec utjecat će na svaki znak Zodijaka - kod jednih na financije, drugih na ljubav...
SAZNAJTE ŠTO VAS ČEKA

Ružičasti Mjesec utjecat će na svaki znak Zodijaka - kod jednih na financije, drugih na ljubav...

Škorpionom vlada Pluton, planet koji upravlja i uništenjem i transformacijom, tako da ovaj Mjesec naglašava potrebu za suočavanjem s tim skrivenim problemima, kaže astrologinja Rose Smith