Obavijesti

Potrošač

Komentari 2

Novi ovršni zakon će ubrzati proceduru i štititi ovršenike

Novi ovršni zakon će ubrzati proceduru i štititi ovršenike
1

Odredbe zakona stupaju na snagu u rujnu 204. i siječnju 2015. Zaštićen će biti dio honorara, studentske zarade, stipendije, naknade za prijevoz, putni troškovi...

VIDEO

Hrvatski sabor je usvojio novi Ovršni zakon s 85 glasova za i 22 suzdržana. Po njemu bi građani pod ovrhom trebali biti bolje zaštićeni. U Ministarstvu pravosuđa kažu da velika većina novih odredbi na snagu stupa 1. rujna. 

Ovršenici će od tada morati paziti što pišu u žalbi i više neće moći računati na otezanje postupka. Na primjer, rok u kojem sud mora odlučiti o prijedlogu za ovrhu nad nekretninom bit će 15 dana. Isto tako, javni bilježnici će morati rješenje o ovrhi dostaviti ovršeniku u roku od 30 dana i to na pravu adresu ovršenika. 

Naime, stari zakon je tolerirao da adresu, kao i ostale podatke ovršenika, navodi ovrhovoditelj. Znači, ako je naveo krivu adresu ili staru, na kojoj više ne živi, rješenje o ovrhi ovršenik često nije ni dobio te se nije imao priliku žaliti, a tada je ovrha postajala pravomoćna. 

Na ovrhama će morati biti adresa iz evidencije MUP-a. Proširili su i popis primanja koja su zaštićena od ovrhe. Tako će od 1. rujna, osim redovne plaće, biti zaštićene stipendije, naknada za prijevoz, putni troškovi, razne nagrade, darovi za djecu, honorari, zarada preko studentskog servisa i drugi dohoci koji imaju karakter stalnih novčanih primanja. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Ali ovršenik će morati dokazati da mu je to jedino primanje. Manji dio zakona na snagu stupa početkom 2015., na primjer, dio koji se odnosi na uvođenje elektroničke dražbe na internetskoj stranici Fine. Produljuje se i rok u kojem se provodi prisilna naplata pred Finom s mjesec na dva mjeseca kako bi ovršenik imao dovoljno vremena za žalbu.

Vlasnik koji ostaje bez kuće moći će u njoj biti još godinu dana

Javni bilježnik mora dva puta slati obavijest o ovrhi. Po novom zakonu, između dvije obavijesti mora proći između 30 i 60 dana.

  1. Ovršenik će morati precizno objasniti na što se žali. Dosad je bilo kakva žalba odgađala ovrhu. 
  2. Ako u žalbi ne objasni na što se točno žali i ne priloži dokaze, sud će žalbu ovršenika odbaciti kao nepotpunu bez pozivanja ovršenika da je dopuni ili ispravi. 
  3. Ovršenik kojem su prodali nekretninu imat će pravo ostati u njoj kao podstanar godinu dana. Najam će plaćati novom vlasniku. 
  4. Sud će prijedlog za ovrhu odbaciti ako nema OIB ovršenika i nitko ga u osam dana ne dostavi. 
  5. Poslodavac će radniku koji traži izravnu naplatu za neisplaćenu plaću, naknadu iz plaće ili otpremninu morati platiti kamate. 
  6. Kod ovrhe nad nekretninom ovršenik će moći predložiti drugi predmet ovrhe iz kojeg je moguće isplatiti ovrhovoditelja (tada će dobiti rok za isplatu dugovanja). 
  7. Javni bilježnik će morati u roku od osam dana od primitka prijedloga za ovrhu tražiti od Porezne uprave dostavu osobnog identifikacijskog broja. Time bi se spriječile učestale greške da građani dobivaju tuđe ovrhe samo zato što nose isto ime i prezime. 
  8. Intervenciju policije zbog deložacije u kojoj ovršenik odbija izaći iz nekretnine morat će platiti taj ovršenik. 
  9. Prije podnošenja prigovora ovršenik će biti obaviješten kolike troškove mora platiti ako se na ovrhu ne žali nego dug plati u roku, a koliki mogu biti u kasnijoj proceduri. 
  10. Novi zakon definira i rokove dostave. Ako ovršenik ne preuzme rješenje kad mu ga prvi put dostave, morat će mu se dostaviti ponovno, ali ne drugi dan jer, npr., može biti na putu već od 30 do 60 dana.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!
DAMIR MIŠKOVIĆ ZA 24SATA

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!

Plus+ Naslov iz 2017. nas je financijski unazadio dvije godine, a vjerojatno će i ovaj. Ali ovaj put imamo puno ponuda za sve naše igrače, ali najviše za jednog. Uvjeren sam da će Rijeka biti prvak, kaže Damir Mišković
Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'
'BRAK NA PRVU'

Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'

Filip i Tamara prvo su gledali kako on govori da se ne bi okrenuo za djevojkom kao što je Tamara jer nije njegov rang