Obavijesti

Potrošač

Komentari 1

Obnovljivi izvori energije: Oni režije plaćaju 500 kn godišnje

Obnovljivi izvori energije: Oni režije plaćaju 500 kn godišnje
1

ŠTEDNJA ENERGIJE Fond za zaštitu okoliša vraćat će do 80 posto troškova za povećanje energetske učinkovitosti kuća

VIDEO

Mi račune za režije ne dobivamo. Imamo izvorsku vodu, odvoza smeća nema, struja je iz solarnih ćelija, a drva za grijanje iz vlastite šume, kaže Mileva Desnica.

Ona s obitelji živi u selu Ajderovac kraj Gračaca. Solarne ćelije na kuću su stavili 2012. godine jer selo nema HEP-ovu mrežu od 1995. kad je sve pokradeno. Solarni sustav jačine pet kilovata donirale su im privatne tvrtke.

Kako bi što više iskoristili solarnu energiju, uređaje koji troše više struje, primjerice perilicu, glačalo ili muzilicu za krave, uključuju danju, posebno tijekom sunčanih dana. Zimi kad je snijeg ili magla moraju uključiti agregat i tada na mjesec potroše oko 100 kuna na naftu.

- Razmišljamo da tražimo subvenciju i pojačamo tu energiju, možda većim brojem solarnih ploča ili vjetrenjačom - govori Mileva.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Natječaj za sufinanciranje energetske obnove kuća i podizanje energetske učinkovitosti bit će objavljen u sljedećih nekoliko tjedana. Od ove godine sredstva će se tražiti direktno od Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

- Prošle godine su natječaje provodili gradovi i općine. Oni su se javili na javni poziv Fonda i odobrena su im sredstva za obnovu. Lani se javilo njih 180, a to je rezultiralo time da mnogi građani nisu mogli ostvariti subvencije jer njihov grad ili općina nije bio među njima - objašnjavaju u Fondu i dodaju da još ne znaju detalje javnog natječaja za ovu godinu.

Znaju da će dijeliti između 40 i 80 posto od vrijednosti investicije. Što se tiče subvencija za vjetroturbine, kažu kako još ne znaju hoće li ih sufinancirati ove godine kao što su lani jer je interes bio vrlo malen.

- U tekstu javnog poziva detaljno će biti pojašnjena procedura, uvjeti i dokumentacija potrebna za prijavu. Tada će se znati i maksimalni iznosi sufinanciranja po pojedinoj mjeri - dodaju u Fondu.

Građani će moći tražiti novac za više radova na kući, npr. stavljanje solarnih ćelija i fasade. Izvođači radova neće biti određeni, nego će ih građani birati sami. Jedan od uvjeta za dobivanje subvencije bit će da je kuća legalno sagrađena. Vlasnici kuća kod kojih je postupak legalizacije u tijeku neće imati pravo javiti se na natječaj.     

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'
EKSKLUZIVNO: ISPOVIJEST IZ DVORCA

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'

Cijela estrada zna koliko sam radila u braku, ali to sam i htjela. Mogla sam se udati za bogataša da ne radim ništa, ali to me nije privlačilo. Ja sam bila ta 'lokomotiva', rekla nam je Dragana Mirković u svom dvorcu

Luka Modrić koristi drevnu metodu liječenja - hidžamu: Evo za što se sve ona primjenjuje
Terapija vakuumskim čašicama

Luka Modrić koristi drevnu metodu liječenja - hidžamu: Evo za što se sve ona primjenjuje

Cupping blagotvorno djeluje na bolove koštano-mišićnog sustava. Vlastite obrambene snage koje tijelo izlučuje u pripremi za ozljedu djeluju lokalno na posljedicu bolesti tako da se tegobe smanje
Moletu jedite umjesto bakalara, a trlju frigajte za 'fritto misto'
FINA RIBA ZA SVAČIJI DŽEP

Moletu jedite umjesto bakalara, a trlju frigajte za 'fritto misto'

Manje popularna riba je jeftinija, a dostojna je zamjena za bakalar i lignje. Isprobajte frigane trlje, paštetu od molete i 'fritto misto' - neće vas 'udariti po džepu'