Obavijesti

Potrošač

Komentari 2

Plati "obavijest": Tvrtke pronašle rupu u Zakonu

Plati "obavijest": Tvrtke pronašle rupu u Zakonu
1

Iako po Zakonu o zaštiti potrošača, po kojem tvrtke ne smiju naplaćivati slanje opomena, građani opomene ne bi smjeli primati neki i dalje primaju “obavijesti”

VIDEO

Iako je prije nekoliko mjeseci na snagu stupio Zakon o zaštiti potrošača, po kojem tvrtke ne smiju naplaćivati slanje opomena, građani i dalje primaju “obavijesti”, koje ih stoje od 20-ak do 200-tinjak kuna. Opomene stižu i tvrtkama, najčešće od banaka, teleoperatera ili pružatelja kabelskih usluga. No promjenom imena nisu zaobišli zakon. Građani te opomene ili obavijesti ne moraju platiti.

- Građani moraju platiti nesporni dio računa i napisati prigovor za sporni dio, odnosno ‘troškove opomene’, i to poslati tvrtki koja od njih traži da to plate. Kopiju originalnog računa i prigovora neka pošalju Državnom inspektoratu - kaže Tomislav Lončar, tajnik Hrvatske udruge za zaštitu potrošača. U Državnom inspektoratu potvrdili su nam kako su već primili prijave građana te da ih rješavaju po mjesnim ispostavama, u kojima je prijavljena tvrtka koja ih šalje.

- Građani mogu i dalje prijaviti svaku opomenu koju su dobili, a mi ćemo ih obavijestiti o ishodu inspekcije - kažu u Državnom inspektoratu. Ako nađu nepravilnosti, pošiljatelji opomene kažnjeni su prema zakonu.

Opomene dobivaju i pravne osobe. - Ni pravne osobe ne moraju platiti opomenu. Na njih se ne odnosi Zakon o zaštiti potrošača nego Zakon o obveznim odnosima, u kojem nigdje nije propisano da moraju platiti troškove opomene - kaže Lončar.

Što kada dobijete "obavijest"?

1. Platite nesporni dio računa (dug) i kopirajte račun.

2. Pošaljite prigovor tvrtki koja vam je naplatila trošak.

3. Državnom inspektoratu pošaljite kopiju računa i prigovor.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno
Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?
OBLJETNICA VELIKOG USPJEHA

Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?

Finale Lige prvaka mladih najveći je uspjeh Hajdukove akademije, ali malo je igrača dobilo priliku u seniorima. Dijelom zbog odluke čelnika kluba da jure naslov prvaka, dijelom jer se sami nisu izborili za minutažu