Obavijesti

Potrošač

Komentari 0

Oprez: Lutrijskim prevarama kradu novac i tuđe identitete

Oprez: Lutrijskim prevarama kradu novac i tuđe identitete
1

Čitatelju iz Samobora su poslali poruku napisanu na ćirilici. Pisalo je da ga je Microsoft odabrao kao sretnog dobitnika 900.000 $. O čemu se radilo?

VIDEO

Zdravo, vaš e-mail je osvojio 900.000 dolara od Microsofta. Pošaljite ime, zemlju i broj telefona. Ovu poruku napisanu na ćirilici dobio je čitatelj iz Samobora. Ali, umjesto da zanesen srećom brže bolje pošalje svoje podatke, bio je mudar i provjerio je o čemu je riječ. Saznao je da je to jedna od više vrsti lutrijskih prevara. 

Lutrijske prevare su osmišljene za krađu osobnih podataka, tj. krađu identiteta, ali i novca s računa žrtava. Prevare se izvode na tri različita načina: telefonom, poštom ili e-poštom. Primjerice, prevaranti nazivaju žrtve telefonom i kažu im da su osvojili veliki dobitak te pritom pokušavaju zvučati ozbiljno i profesionalno. Potom traže osobne podatke, kao što su ime i prezime, adresa, datum rođenja i ostali važni bankovni podaci, poput broja kreditne odnosno debitne kartice. 

Telefonski prevaranti izmislit će razne razloge zašto su im potrebni određeni podaci bankovnog računa. Na primjer, mogu reći da trebaju podatke o kartici kao dokaz identiteta jer je potrebno platiti određene naknade prije isplate EuroJackpota i da će se dobitak isplatiti izravno na račun. Lutrijsku prevaru poštom osmislili su prevaranti kako bi mogli kontaktirati s većim brojem osoba istodobno. Slanjem pisama koja se čine vjerodostojna i službena, koliko je to moguće, prevaranti uvjeravaju osobe da im pošalju osobne podatke kako bi mogli primiti dobitak. Ova pisma mogu imati službene logotipe i mogu biti vrlo mudro sročena. Prevara e-poštom je najuobičajenija, a djeluje na isti način kao i prevara poštom jer dolazi do većeg broja ljudi istodobno. 

Međutim, lutrijska prevara e-poštom popularnija je među kriminalcima jer jednim pritiskom gumba mogu kontaktirati sa stotinama i tisućama osoba gotovo bez troškova. U poruci e-pošte žrtvama se kaže da su osvojili dobitak i upućuje ih se kako zatražiti isplatu. Također, ako vam kažu da ste dobitnik EuroJackpota, zapitajte se jeste li sudjelovali u igri, jer ako niste, niste mogli ni osvojiti dobitak. Prevaranti će vam reći da vas je netko odabrao ili da ste slučajno odabrani. Ali lutrije ne rade tako tako da ono što vam kažu ne može biti istina.

Poruke o velikim dobicima znaju biti pune pogrešaka

  • Prevarant će vas često tražiti naknadu prije preuzimanja nagrade (npr. za kurirske i bankarske troškove).
  • Lutrijske prevare će u većini slučajeva doći s e-mail adresa koje policija teže kontrolira. Mogu biti poslane s Yahooa, Hotmaila, Livea, MSN-a, Gmaila...
  • Pripazite na gramatičke pogreške, kao što je “Osvajali ste veliki novčane dobitak”, jer prevaranti koji ne govore hrvatski često rade takve pogreške.
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno
Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode