Obavijesti

Potrošač

Komentari 130

Pametna brojila: Plaćat ćemo struju prema pravoj potrošnji

Pametna brojila: Plaćat ćemo struju prema pravoj potrošnji
2

Prema novim pravilima za naplatu električne energije, HEP pametna brojila mora ugraditi o svom trošku. No, loša vijest je da za to imaju rok od čak 15 godina

VIDEO

Novi Opći uvjeti za korištenje mreže i opskrbu električnom energijom stupaju na snagu 1. listopada . Dobra je vijest da će HEP napokon naplaćivati struju po stvarnoj potrošnji . Loša je što imaju 15 godina da nam to omoguće.

- Tek se sad pripremaju? Pa što su radili sve ove silne godine kada su nepošteno naplaćivali struju? Uostalom, tko zna kako ćemo primati energiju 2030. godine - neki su od komentara čitatelja koji prate što se događa na tržištu električne energije.

- Pametna brojila očitavat će stvarnu potrošnju i HEP-u slati podatke. Oni će u svakom trenutku znati koliko je neki kupac potrošio, a koliko platio te isključivati struju ima li duga - objašnjava Nenad Kurtović iz udruge Splitski potrošač.

Još se ne zna kojim redoslijedom će se pametna brojila ugrađivati. Kurtović kaže da će ići redom kako ističe baždarenost starih brojila.

- Rok za zamjenu je tako dug zbog brojila koja su baždarena ove godine. Njima baždarenje istječe tek 2030. i tad će se mijenjati pametnim brojilima. Kućanstva kojima je brojilo baždareno 2001. , mogu već iduće godine očekivati pametno brojilo i plaćanje struje po stvarnoj potrošnji. Dakle, rok za ugradnju je 15 godina, ali vjerujem da će sve ići mnogo brže - pojašnjava Kurtović.

POGLEDAJTE VIDEO: Napokon ćemo plaćati struju koju smo stvarno potrošili

Pokretanje videa...

24sata Video 00:19

U HEP-u kažu kako prema Općim uvjetima imaju rok od godinu dana za donošenje plana zamjene najmanje 95 posto postojećih brojila brojilima s daljinskim očitanjem. U planu moraju biti i rokovi. Misle da oni koji će na red doći tek 2013. nisu zakinuti jer kupac i sad ima pravo na izradu jednog besplatnog izvanrednog obračuna u jednom obračunskom razdoblju. U HERA-i kažu da HEP tek mora odlučiti na koja će se brojila odlučiti, s više ili manje funkcija, te napraviti analizu troškova.

Iako se u javnosti nagađalo tko će platiti ugradnju uređaja koji stoje najmanje 2000 kuna po kućanstvu, HERA je odlučila da će to ipak biti HEP.

Na njihov trošak ide i ugradnja limitatora. Oni stoje oko 100 kuna. Limitator je uređaj koji ograničava strujno opterećenje priključka te time limitira snagu potrošnje na dopuštenu, odnosno zakupljenu snagu. Rok za njihovu ugradnju je deset godina. Mnogi čitatelji zbunjeni su i pitaju što će im čak dvije novotarije u stanu i hoće li morati skidati jednu kad im postave drugu.

U HEP-u kažu da ako je ugradnja limitatora prethodila ugradnji brojila s daljinskim obračunom, limitator ostaje na mjernom mjestu kako bi ograničio strujno opterećenje i dodaju da novi Opći uvjeti bolje definiraju odnos opskrbljivača i korisnika. I Kurtović misli da su nova pravila bolja.

- U javnoj raspravi uvažili su neke naše prijedloge. Pravila su sad jasnija. No moramo vidjeti kako će se provoditi - oprezno zaključuje Kurtović.

Čuvajte se akvizitera bez odore i iskaznice

Lažni prodajni predstavnici predstavljaju se kao radnici HEP-a, traže račune za struju i gledaju brojilo. Nude potpisivanje ugovora za opskrbu električnom energijom s drugim opskrbljivačima, upozorili su u HEP-u. Dodaju da HEP ne angažira prodajne terenske radnike. Njihovi radnici u domove ulaze radi očitanja brojila. Svi oni imaju odoru i iskaznicu koju moraju pokazati. Gornja iskaznica na slici lijevo je za djelatnike HEP-a koji dolaze popravljati brojilo ili infrastrukturu, a donju moraju pokazati radnici koji očitavaju brojila.

Tesla je još 1897. slao struju bez žice, a danas ne mogu poslati ni očitanje

Gospodine, pa vi niste normalni, govorili su mnogi geniju rodom iz Hrvatske kad im je objašnjavao svoj Wardenclyffeov toranj, odnosno sustav koji omogućavao prijenos električne energije bežičnim putem. Bilo je to 1897. godine, a genij je bio Nikola Tesla koji je električnu energiju htio slati s jednog na drugi kraj svijeta. Danas, 118 godina poslije, u svijetu se mobiteli bez problema pune bežično. Na sustavu bežičnog prijenosa električne energije radi i Hrvat Marin Soljačić, profesor slavnog američkog sveučilišta MIT.

U međuvremenu, u Hrvatskoj su se dosjetili tehnologije koja će električnu energiju naplaćivati prema stvarnoj potrošnji. I to one koja putuje žicom. Ako smo sada zaostali, za 15 godina vrijeme će nas pregaziti. Tko zna iz kojih izvora ćemo crpiti energiju i na koji način će se prenositi kad HEP 2030. ugradi pametno brojilo u posljednji hrvatski dom.

24sata


24sata
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 130
VIDEO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno
Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?
OBLJETNICA VELIKOG USPJEHA

Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?

Finale Lige prvaka mladih najveći je uspjeh Hajdukove akademije, ali malo je igrača dobilo priliku u seniorima. Dijelom zbog odluke čelnika kluba da jure naslov prvaka, dijelom jer se sami nisu izborili za minutažu