Obavijesti

Potrošač

Komentari 53

Pazite, hakeri kradu novac pa čak i podatke s tekućih računa

Pazite, hakeri kradu novac pa čak i podatke s tekućih računa
1

Opasnost vreba i na internetskim oglasnicima. Npr. prevaranti nazovu nekoga tko nešto prodaje ili mu pošalju poruku. Predstave se kao kupci i traže presliku kartice

VIDEO

Prevare kod plaćanja na internetu sve su češće. Ako netko prilikom plaćanja zatraži presliku kartice, PIN ili bilo koji podatak poput broja kartice, datuma važenja kartice ili kontrolnog broja, razlog tih upita može biti zlouporaba, upozoravaju u RBA.

Jedan on načina prikupljanja takvih informacija zove se phishing. Ta riječ dolazi od engleske riječi fishing, što znači pecanje. Prevarant zasipa gomilu ljudi porukama u kojima ih pokušava namamiti da upišu svoje osobne podatke u formular na nekoj internetskoj stranici.

- Tipičan phishing započinje porukom koja izgleda kao da je stigla od banke ili internetske stranice čije usluge koristimo. U toj poruci se objašnjava da je zbog sigurnosne provjere potrebno prijaviti se na njihovu web stranicu i upisati svoje podatke. Stranica na koju ta poruka odvodi izgledom će imitirati servis koji koristimo, no upisani podaci završit će u rukama prevaranta. 

Razlog popularnosti phishinga kao metode prikupljanja povjerljivih osobnih podataka je taj što se prevaranti ne moraju truditi pronaći propuste u sigurnosnoj zaštiti vašeg računala. Korisnik svojevoljno upisuje informacije - upozoravaju u Ravnateljstvu policije.

Dodaju da se phishingom kradu različiti osobni podaci. To mogu biti korisnička imena i lozinke za pristup servisima, kao što su primjerice e-mail, Facebook ili PayPal, pa PIN-ovi kreditnih i debitnih kartica te ostalo.

Osim na internetu, prevaranti do podataka o računu u banci pokušavaju doći i telefonom. Ponekad nakon takvih poziva uslijedi i kućni posjet. Npr. odglume da zovu iz banke i kažu da će doći po karticu jer s njom nešto nije u redu. Potom dođu, upitaju za PIN i udalje se s karticom u rukama. Nakon toga nema prepreke da otiđu do bankomata i žrtvi isprazne račun.

- Upozoravamo sve klijente da svoje kartične podatke ne otkrivaju nepoznatim osobama putem telefona ili na bilo koji drugi način jer naši djelatnici prilikom kontaktiranja klijenata nikad ne traže navedene podatke - napominju u Splitskoj banci.

Uz to, klijentima svoje i drugih banaka savjetuju da, ako zaprime sumnjivi poziv ili budu kontaktirani na bilo koji drugi način, odmah o tome obavijeste policiju i banku kod koje imaju otvoren račun.

Opasnost vreba i na internetskim oglasnicima. Npr. prevaranti nazovu nekoga tko nešto prodaje ili mu pošalju poruku. Predstave se kao kupci i traže fotografiju bankovne kartice. Izgovor za to je lakša uplata novca, a znaju reći i da su tako sigurniji da neće biti žrtva prevare, odnosno da će nakon uplate dobiti ono što su platili. Kad im žrtva pošalje fotografiju kartice, tada njome mogu kupovati na internetu dok ima novca na računu.

- Danas se gotovo sve transakcije mogu obaviti predočavanjem određenih osobnih informacija. Te su informacije modernim kriminalcima iznimno zanimljive. Kad ih prikupe, mogu u naše ime naručivati proizvode i usluge ili upravljati našim bankovnim računima - kažu u Ravnateljstvu policije i pozivaju građane da budu vrlo oprezni.     

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 53
VIDEO

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno
Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode