Obavijesti

Potrošač

Komentari 0

Plodovi mora: Zamrznuti su skuplji i puni raznih aditiva

Plodovi mora: Zamrznuti su skuplji i puni raznih aditiva
1

Pakiranja morskih plodova iz Kine, Španjolske i Čilea tek su par kuna jeftinija nego da kupite domaće i svježe na placu. Također, valja izbjegavati surimi štapiće...

VIDEO

S vremena na vrijeme posegnemo za paketima plodova mora i na brzinu pripremimo rižoto. To je praktičnija verzija od odlaska u ribarnicu, kupnje i čišćenja, no unatoč uvriježenom mišljenju smrznuti plodovi nisu puno jeftiniji.

 Ali su puno manje kvalitetni, natrpani aditivima i gotovo nikad nisu iz Jadrana. Analizirali smo pet pakiranja zamrznutih moskih plodova. Vagali smo ih nakon kupnje, a zatim ih odmrznuli da vidimo ima li odstupanja. Gotovo svi su prije odmrzavanja pokazivali više grama nego što je pisalo da je neto težina pa ni nakon odmrzavanja nije nedostajalo. Potom smo se pozabavili sadržajem.

 Uglavnom sadrže lignjun ili krakove lignje, dagnje i gambere. No u većini pakiranja u oči upadaju surimi štapići, kojih negdje ima i do 35 posto. Prema jednoj deklaraciji, surimi štapići se najvećim djelom sastoje od vode, raznih vrsta škroba, a jedina dva sastojka koja ih povezuje s morem su aroma i ekstrakt rakovice. Nutricionisti objašnjavaju kako surimi štapići imaju malu nutritivnu vrijednost.

 - Tek se djelomično rade iz usitnjene ribe, a većinom se sastoje od aroma, boja, zgušnjivača, soli, ulja, vode te drugih dodataka za bolji okus i strukturu. Iako mogu biti ukusan zalogaj, nisu zamjena za ribu - kaže nutricionistica Jasna Ćerić. I oni koji se ribarstvom bave godinama misle da surimi štapići nemaju što raditi među plodovima mora.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

 - To nema veze s ribom. Uvijek treba kupovati svježe plodove - objasnio nam je Stjepan Nedoklan, predsjednik Ceha za ribarstvo, marikulturu i poljodjeljstvo u Obrtničkoj komori Primorsko-goranske županije. No, Nedoklan dodaje da je upitna i kvaliteta zamrznutih proizvoda jer nikad nije riječ o plodovima iz našeg mora, nego dolaze iz svih krajeva svijeta.

 U to se lako možete uvjerili i sami. Na jednom paketu piše da su dagnje iz Čilea, repovi kozica iz Kine, krakovi lignje iz Španjolske... Osim što ćete u ribarnici kupiti svježije namirnice, nećete platiti ni puno više. Na tržnici biste 300 grama miješanih lignji, dagnji i kozica platili 30-ak kuna, a kupovno pakiranje stoji 25 kuna. Znači razlika je samo pet kuna i manje posla oko čišćenja, no za tu razliku na tržnici možete dobiti domaće, bitno svježije i zdravije.     

Dagnje

Na tržnici kila stoji 25 kuna, od čega dobivate 200 grama mesa, a 100 grama, koliko ih ima u pakiranju, na tržnici plaćate 12,5 kuna.     

Surimi štapići

Surimi štapići nekad ni nemaju ribe i oni su prevara među plodovima mora. Riječ je o spoju aroma i škroba.     

Kozice

I njima je cijena na placu oko 150 kuna. Za količinu iz pakiranja platit ćete do 10 kuna.     

Lignje

Jadranske lignje su na placu 150 kuna. Naš paket od 300 grama smrznutih plodova ima 15 posto lignje, odnosno 45 grama koje biste u ribarnici platili 6,75 kn.     

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!
DAMIR MIŠKOVIĆ ZA 24SATA

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!

Plus+ Naslov iz 2017. nas je financijski unazadio dvije godine, a vjerojatno će i ovaj. Ali ovaj put imamo puno ponuda za sve naše igrače, ali najviše za jednog. Uvjeren sam da će Rijeka biti prvak, kaže Damir Mišković
ANKETA Ove djevojke bore se za titulu Miss Universe Hrvatske: Što mislite, koja će pobijediti?
UPOZNAJTE 15 FINALISTICA

ANKETA Ove djevojke bore se za titulu Miss Universe Hrvatske: Što mislite, koja će pobijediti?

Tek će jedna od nekoliko tisuća djevojaka, koje se godišnje diljem svijeta prijavljuju na najprestižnije natjecanje na svijetu, Miss Universe, ima priliku za svjetski mandat i krunu.