Obavijesti

Potrošač

Komentari 4

Polica dopunskog moguća je već od tek 30 kuna na mjesec

Dopunsko zdravstveno u Allianzu je 30 kuna za osobe od 18 do 25 godina. Za starije osiguranike police su obično skuplje. Jedino je u HZZO-u cijena ista za sve

VIDEO

24sata

Prije dvije godine iz dopunskog osiguranja u HZZO-u prešla sam u Croatia osiguranje. Nedavno sam saznala da za osam dana trebam platiti štetu koju sam HZZO-u napravila prelaskom.

Na pritužbu čitateljice u HZZO-u kažu da ugovor o dopunskom zdravstvenom osiguranju može prestati kad ga osiguranik sam otkaže ili ga HZZO može otkazati zbog neplaćanja premije.

- Ugovor se otkazuje pisanim putem, uz otkazni rok od tri mjeseca, a u tom periodu osiguranik mora plaćati premiju - objasnili su u HZZO-u. Dodaju da ugovaratelj mora podmiriti i štetu ako je prilikom korištenja zdravstvene zaštite napravio trošak koji prelazi iznos premije iz razdoblja osiguranja do dana raskida ugovora, odnosno razliku troška i iznosa pripadajuće premije.

- Naknade štete nema kad istekne razdoblje od godine, a ugovor o polici nije produljen jer se ugovaratelj prethodno pisano izjasnio da ne želi produljenje - dodaju u HZZO-u. Pravna savjetnica Potrošačkog foruma Dunja Mak objašnjava da se ugovor sklapa na temelju police i Općih uvjeta kojih se osiguranik, ako mu ih je HZZO prilikom sklapanja ugovora predočio, mora pridržavati. U HZZO-u dodaju da su prošli mjesec analizirali zaostatke plaćanja za osiguranike koji imaju ugovoreno plaćanje putem administrativne zabrane na mirovinu za dugovanja.

- Opomene su opravdane jer smo uvidom u analitičke kartice svake osigurane osobe shvatili da je riječ o dugovanju koje se odnosi na mjesec prije nego što je počela isplata putem administrativne zabrane - kažu u HZZO-u. To znači da je riječ o mjesecu u kojem su građani morali ratu police platiti osobno. Čitateljicu je zanimalo i je li dug u zastari. Mak kaže da nije.

- Zastara za navedeno potraživanje iznosi tri godine računajući od prvog dana poslije proteka kalendarske godine u kojoj je tražbina nastala - objašnjava mag. iur. Mak.

Osim u HZZO-u, dopunsko zdravstveno može se dogovoriti i u osiguravajućim kućama. Croatia osiguranje ima dvije vrsta polica dopunskog osiguranja koje podrazumijevaju pokriće participacije. Za građane od 18 do 60 godina cijena je 67 kuna mjesečno bez pokrića za listu B lijekova. S tim pokrićem mjesečna rata je 97 kuna. Iznad 60 godina cijena je 150 kuna. U Uniqua osobe mlađe od 65 godina policu mogu dogovoriti već za 65 kuna. To podrazumijeva troškove liječenja u obveznom osiguranju bez participacije te troškove doplate za lijekove s B liste. U Allianzu imaju dopunsko osiguranje za mlade od 18 do 25 godina već od 30 kuna mjesečno. No ta polica pokriva samo lijekove s A liste.      

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno
Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode