Obavijesti

Potrošač

Komentari 86

‘Prah za mršavljenje ne radi, a sad mi ne žele vratiti novac’

‘Prah za mršavljenje ne radi, a sad mi ne žele vratiti novac’
2

O povratu novca ‘diskutira’ centrala u SAD-u, pa to može trajati oko 10 dana, kažu iz tvrtke koja je prodala preparat u travnju. Kolovoz je, a oni još uvijek ‘diskutiraju’

VIDEO

Naručila sam sredstvo za mršavljenje još proljetos i vjerovala da ću se riješiti viška kilograma do ljeta. Koristila sam ga točno po uputama, no glad nije prestajala, a obline nisu nestale. Tražila sam da mi vrate koliko sam platila, što su obećali, no mjeseci prolaze, a novca nema.

Poput svih prodavača čarobnih preparata, i ovi jamče da će bez pitanja vratiti novac “svakome tko ne izgubi značajnu količinu težine u razumnom roku s obzirom na zdrava predviđanja, ili ostane nezadovoljan proizvodom iz bilo kojeg drugog razloga”.

- Budući da tvrtka koja uvozi i distribuira proizvod se nalazi u SAD-u gdje ispituju slučajeve iz cijelog svijeta vraćanje novca može potrajati oko 10 radnih dana. Kad budemo imali više informacije o povratu sredstava hoćemo se Vama javiti s detaljima - doslovce prenosimo odgovor čitateljici koji je stigao brzo nakon zahtjeva za povratom novca, na hrvatskom kao s internetskog prevoditelja. Sljedeći put su se javili za tri mjeseca.

- Vaš slučaj se još diskutira. Kad se odluka donese, mi ćemo Vama poslati adresu na koju možete poslati proizvod, a mi ćemo vratiti Vaš novac. Sve slučajeve iz Europe se diskutiraju u našem uredu u SAD-u tako da moglo bi potrajati dok Vaš slučaj bude riješen - objasnili su.

Na naš upit stigao je samo automatski odgovor elektroničkom poštom da se javimo na adresu na koju smo upit i poslali.

Sensilab

Dunja Mak, pravna savjetnica osječkog Savjetovališta za potrošače, kaže kako čitateljica ima pravo smatrati da je riječ o materijalnom nedostatku proizvoda, to više što trgovac i u reklami jamči da će nezadovoljnom kupcu vratiti novac.

- Čitateljica se može pozvati na čl. 410. st. 1. Zakona o obveznim odnosima, po kojemu, u slučaju materijalnog nedostatka, kupac ima pravo na zamjenu za neki drugi proizvod, sniženje cijene ili raskid ugovora, odnosno povrat novca - kaže Dunja Mak. 

Ako trgovac osporava ili odugovlači povrat novca, dodaje, to se može smatrati zavaravajućom poslovnom praksom iz čl. 33. Zakona o zaštiti potrošača, jer je oglašavao mogućnost povrata novca u slučaju nezadovoljstva, a sad ga ne želi vratiti.

- Savjetujem joj da se pisanim prigovorom e-mailom ili poštom pozove na gore navedene članke i zatraži povrat novca u naknadnom roku od 15 dana. Ogluši li se trgovac i na to, preostaje joj prijava tržišnoj inspekciji Ministarstva gospodarstva - kaže pravna savjetnica Dunja Mak.     

Preparat podiže šećer u krvi i njegov višak 'pretvara' u masti

Glavni sastojak ovog “čarobnog” sredstva za mršavljenje je maltodekstrin, polisaharid visokoga glikemijskog indeksa, što znači da vrlo brzo podiže razinu šećera u krvi te samim time i inzulina, kaže nutricionistica Leta Pilić i dodaje da velike količine inzulina djeluju tako da se suvišni šećer pohranjuje u obliku masti, pa po toj logici ovo sredstvo ne bi trebalo djelovati na gubljenje kilograma već upravo suprotno. Istraživanjima se većinom ispituje učinak maltodekstrina na dobivanje težine, a ne mršavljenje. Budući da se posipa po hrani, maltodekstrin može uzrokovati gubitak teka, odnosno postizanje bržeg osjećaja sitosti. Sadrži i kalcijev fosfat, koji isto može uzrokovati gubitak apetita, a treći sastojak je sojin lecitin, koji može djelovati na brzu eliminaciju masti iz tijela, ali ni ovo nije sto posto potvrđeno.     

Za internetsku prodaju nema strogih testiranja

Ovaj se proizvod, za sada, može kupiti samo na internetu, ne i u ljekarnama, što znači da njegov sastav nije provjeren kao ni sanitarna ispravnost, kaže nutricionistica Leta Pilić i dodaje da bi ga zato trebalo izbjegavati. Upozorava i da je metabolizam svakog od nas različit pa na manji unos hrane neće svi ljudi reagirati gubitkom kilograma. Savjetuje da se svakako izbjegavaju bilo kakva “čudotovorna” sredstva za mršavljenje, a umjesto toga da se jedu umjerene količine uz redovitu tjelesnu aktivnost.     

Nekad ih bacali u katran i perje

Ovaj proizvod za mršavljenje na internetskoj stranici hvali navodni američki nutricionist koji sigurno zna da su na Divljem zapadu prodavače lijekova za sve bolesti i čarobnih preparata poput ovoga bacali u katran i perje.

Nema čarolije za mršavljenje

Tko želi smršavjeti, mora smanjiti unos šećera i jednostavnih ugljikohidrata, jesti više proteina i svježeg voća i povrća te vježbati. Jednom na tjedan može si priuštiti slatkiše, ako bez njih ne može, ali ne češće.     

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 86
VIDEO

Tko je Ivana Habazin? Izgubila je oca kao beba i prošla pakao, bila u samostanu. Sad je u vrhu
TEŠKA ŽIVOTNA PRIČA

Tko je Ivana Habazin? Izgubila je oca kao beba i prošla pakao, bila u samostanu. Sad je u vrhu

Najbolja hrvatska boksačica Ivana Habazin (34) prošla je trnovit put do svjetskih pojaseva, a 'odustala' je samo jednom u životu...

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...
Ružičasti Mjesec utjecat će na svaki znak Zodijaka - kod jednih na financije, drugih na ljubav...
SAZNAJTE ŠTO VAS ČEKA

Ružičasti Mjesec utjecat će na svaki znak Zodijaka - kod jednih na financije, drugih na ljubav...

Škorpionom vlada Pluton, planet koji upravlja i uništenjem i transformacijom, tako da ovaj Mjesec naglašava potrebu za suočavanjem s tim skrivenim problemima, kaže astrologinja Rose Smith