Obavijesti

Potrošač

Komentari 3

Rad na određeno vrijeme znači i život bez minusa ili kredita?

Rad na određeno vrijeme znači i život bez minusa ili kredita?
1

Novi Zakon o radu ne ograničava ugovore na određeno vrijeme, dakle do mirovine se može raditi bez stalnog posla. Nekim bankama to nije neki problem, no nekima je

VIDEO

Neke banke kreditnu sposobnost klijenta procjenjuju po tome je li zaposlen na određeno ili na neodređeno vrijeme. Građanima koji rade na određeno ne žele odobriti kredit, bio on stambeni, kredit za kupnju automobila, gotovinski... Ili ako ga i odobre, to će učiniti samo prema posebnim uvjetima.

Novi Zakon o radu stupio je na snagu 7. kolovoza ove godine. Novost je da nakon isteka ugovora o radu poslodavac radniku ponovno može ponuditi rad na određeno vrijeme, i tako u beskonačnost.

Pojedine banke taj problem su uvidjele i prije stupanja novog Zakona o radu na snagu.

- Banka ne radi razliku između klijenta koji radi na određeno i klijenta koji radi na neodređeno u dijelu izračuna kreditne sposobnosti niti uvjeta kreditiranja osim što klijent koji radi na određeno vrijeme treba banci donijeti dokaz da je zaposlen najmanje 12 mjeseci u kontinuitetu kod istog poslodavca - kaže Dražen Dumančić, glasnogovornik Privredne banke.

U Sberbanci klijenti zaposleni na određeno mogu dobiti kredit ako im je ugovor o radu produljen najmanje dva puta, i to na rok od najmanje godinu dana, te ako uz to kao sudužnika imaju supružnika ili roditelja koji ima stalna mjesečna primanja. U Zagrebačkoj banci tvrde da zaposleni na određeno mogu dobiti dopušteni minus ili kredit ako su im prihodi uredni.

- Sagledavamo sve informacije o klijentu, uključujući trajanje zaposlenja kod poslodavca. Moguće je odobriti kredit i bez sudužnika ili jamca - kazali su u Zabi.

Zbog novog zakona građani bi mogli imati problema pri dobivanju kredita i u slučaju u kojem banka pod nekim uvjetima odobrava kredit kod rada na određeno. Naime, novi zakon dopušta poslodavcu koji ima više poduzeća da radnika seli iz jedne tvrtke u drugu, i to na šest mjeseci. Takvom radniku moglo bi se dogoditi da bude odbijen jer će u dokumentaciji pisati da u poduzeću radi manje od godinu dana, iako je kod vlasnika poduzeća možda zaposlen nekoliko godina. U Hrvatskoj poštanskoj banci kredite odobravaju isključivo građanima koji su zaposleni na neodređeno.

- Hrvatska poštanska banka, sukladno novom Zakonu o radu, pripremit će odgovarajuću ponudu za građane zaposlene na određeno vrijeme kako bi svojim klijentima s takvim ugovorom o radu omogućila korištenje bankarskih proizvoda, prioritetno kredita i dopuštenih prekoračenja - objašnjavaju u Hrvatskoj poštanskoj banci.

Gotovinski kredit za zaposlene u turizmu

U Erste banci radnici zaposleni u turizmu mogu dobiti kredit.

- Mogu dobiti gotovinski kredit ako rade na određeno vrijeme kod istog poslodavca u zadnje tri godine, minimalno šest mjeseci godišnje - kažu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno
Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode