Obavijesti

Potrošač

Komentari 1

Rotkvice i mladi luk: Na tržnicu po prvo domaće povrće

Rotkvice i mladi luk: Na tržnicu po prvo domaće povrće
2

Očisti i uživaj: U trgovačkom centru je mladi luk talijanski, a na tržnici domaći. U njemu ima puno vitamina C, a u rotkvicama antioksidansa

VIDEO

Osim što su zdravi, rotkvice i mladi luk obogatit će mnoga jela. Mladog luka nikad dosta uz pečeno meso ili kuhanu šunku. Rotkvice će “obojiti” razne salate, a mogu se gricnuti i same. “Crvene kuglice” nas zovu da ih kušamo. Tako je u petak bilo i na zagrebačkoj tržnici Utrina. 

Rotkvice su uglavnom stigle iz okolice Zagreba. Vezicu prodaju po četiri kune, a na tri daju popust. Stoje 10 kuna. Kilogram velikih rotkvica očišćenih od lišća prodavali su na jednom štandu po 15 kuna. - Pogledajte, kao jabuke su - hvalila je prodavačica rotkvice. Na susjednom su štandu pozornost privlačile rajčice. Prodavačica je rekla da su iz Dalmacije, a uzgojene su u stakleniku. Kilogram “običnih” stoji 25 kuna, a grapolo 16 kuna. Mladi luk su prodavali za tri do pet kuna po vezici. Kako prepoznati je li luk dobar? Treba pripaziti da nije prestar. Kad odlazi u sjeme, zeleni dio postaje drvenast i nije više ukusan za jelo. 

Za rotkvice kažu da moraju imati male “brkove”, odnosno dlačice. Ako su veliki, rotkvica nije imala dovoljno vode i može biti ljuta. Na tržnici se može cjenkati i pri kupovini više komada kupiti povoljnije. Te čari nema u dućanima. No za one koji ne stižu “kod kumica”, ostaju trgovački centri. I ondje ima svega, a povrće ima i deklaraciju pa možemo pročitati odakle je. Povrća bi na našem jelovniku trebalo biti najviše. - Zeleno povrće ima klorofila koji je izvrstan čistač krvi. Ima ga i u zelenom dijelu mladog luka. U bijelom dijelu ima sumpora koji je dobar za prevenciju srčano-žilnih bolesti, kod artritisa i upalnih stanja. U luku ima puno C vitamina i puno kroma koji je dobar za one s povišenim šećerom - rekla je nutricionistica Jasna Ćerić. 

Mladi luk uglavnom nema jak okus pa djecu odmalena možemo na njega navikavati. Sigurno će im se svidjeti i rotkvice - “crvene loptice”. - Rotkvice su crvene od biljnih antioksidansa flavonoida. Smanjuju razinu slobodnih radikala u organizmu pa usporavaju starenje i dobre su protiv upala - dodala je nutricionistica.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Cijene pogledajte u tablici koja se nalazi u galeriji iznad članka.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!
DAMIR MIŠKOVIĆ ZA 24SATA

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!

Plus+ Naslov iz 2017. nas je financijski unazadio dvije godine, a vjerojatno će i ovaj. Ali ovaj put imamo puno ponuda za sve naše igrače, ali najviše za jednog. Uvjeren sam da će Rijeka biti prvak, kaže Damir Mišković
ANKETA Ove djevojke bore se za titulu Miss Universe Hrvatske: Što mislite, koja će pobijediti?
UPOZNAJTE 15 FINALISTICA

ANKETA Ove djevojke bore se za titulu Miss Universe Hrvatske: Što mislite, koja će pobijediti?

Tek će jedna od nekoliko tisuća djevojaka, koje se godišnje diljem svijeta prijavljuju na najprestižnije natjecanje na svijetu, Miss Universe, ima priliku za svjetski mandat i krunu.