Obavijesti

Potrošač

Komentari 56

S krivotvorene motorne pile otpao lanac i porezao kupca

S krivotvorene motorne pile otpao lanac i porezao kupca

Falsifikati se danas najčešće prodaju preko raznih Facebook grupa. To je najrizičnija internet-kupnja zato što je vrlo teško doći do stvarnog prodavača

VIDEO

Povoljna cijena bila je dovoljna da se kupac odluči na kupnju Stihlove motorne pile preko jedne Facebook grupe. Bar je mislio da kupuje originalnu pilu tvrtke čija povijest seže u daleku 1927. godinu, kad je u Stuttgartu otvorena prva Stihl tvornica.

Kad je pila stigla na njegovu adresu, ne samo da nije bila prepoznatljivo narančaste, već crvenkaste boje, nego je i naziv na njoj bio Still a ne Stihl.

- Kad su s pile prilikom korištenja otpali i lanci te ozlijedili kupca, odlučio je o svemu obavijestiti policiju i prijaviti prodavatelja - ispričala nam je Kristina Posavec, voditeljica Odjela za visokotehnološki kriminal pri MUP-u. Dodala je da policija ima sve više prijava o kupnji krivotvorene robe.

Da bi utvrdili je li riječ o lažnjacima, policija sumnjive proizvode šalje na vještačenje originalnom proizvođaču...

Nema kazne za kupca

- Nekad se takva roba prodavala uglavnom na tržnicama i štandovima na moru, pa je bilo lakše ući u trag prodavačima. Danas se prodaja u većini slučajeva oglašava Facebookom, a grupe kroz koje se reklamira osnovane su pod lažnim imenom i na stranim domenama.

- Kad kupci shvate da su prevareni, često od nas traže da ugasimo Facebook grupu na kojoj su kupovali, no mi za to nemamo ovlasti. To mogu napraviti samo Ministarstvo pravouđa i Državno odvjetništvo, no to su procedure koje traju mjesecima - tvrdi Posavec savjetujući kupcima da se u situacijama kad su prevareni osim policiji jave i samom Facebooku i prijave svoje iskustvo. Dođu li nadležni do prodavača, za prodaju krivotvorene robe može ga se kazniti, no ne i kupca koji takvu robu kupi.

- Zakon ne predviđa kaznu za kupca koji je u dobroj vjeri i greškom internetom naručio i kupio krivotvorinu - tvrde u Carinskoj upravi pri Ministarstvu financija. Dodaju kako je internetska kupnja rizična i često se događa da kupci ni ne dobiju robu koju su naručili i platili. Nažalost, to im je iskustvo samo po sebi dovoljna kazna, a to je veća što nemaju ni pravo na povrat uplaćenog novca.

- Ako prodavatelj nije registrirani subjekt, već fizička osoba, tad se ne može primijeniti Zakon o zaštiti potrošača pa kupac ne može tražiti povrat novca - pojašnjava Dunja Mak, pravna savjetnica osječkog Savjetovališta za potrošače.

Ima i krivotvorenih lijekova

Svaki proizvođač na internet stranici ima popis ovlaštenih distributera i web trgovina pa se tako lako može provjeriti kupuje li njegov originalni proizvod ili ne. Također, proizvođači na tim stranicama imaju i popis proizvoda koje proizvode, pa se, primjerice, ne može dogoditi da kupite Nike štikle jer Nike ne proizvodi tu vrstu obuće. Na crnom tržištu danas se prodaju i lijekovi za potenciju kao i oni za liječenje zloćudnih bolesti.

- Kupac mora znati da se lijekovi poput Viagre ne mogu kupiti bez liječničkog recepta. Osim toga, nikad se ne zna kakve tvari ti lijekovi sadrže i koliko su opasni - upozorila je Posavec.

Prvi znak koji upućuje na lažnjak je preniska cijena

Kristina Posavec, voditeljica Odjela za visokotehnološki kriminalitet pri MUP-u, objašnjava kako kupci mogu najlakše prepoznati je li proizvod krivotvoren ili je riječ o originalu

Sunčane naočale

Najčešće se krivotvore ray ban sunčane naočale. Da kupujete original, znat ćete ako je na staklima ugravirano ime proizvođača. Krivotvorine tu gravuru nemaju, a i ambalaža u kojoj se prodaju je plastična i loše kvalitete.

Fotolia

Sportska obuća i cipele

U unutrašnjosti originalne markirane cipele mora biti 3d markica koja se presijava u različitim bojama. Na poleđini jezika kod tenisica mora biti i etiketa koja označava veličinu cipele. Kod krivotvorina te etikete u pravilu nema.

ShoeBeDo

Parfemi

Kopiju skupocjenog parfema prepoznat ćete ako cjevčica u unutrašnjosti bočice ne doseže njezino dno ili je preduga pa se u bočici savija. Na dnu bočice i kutije otisnut je tzv. LOT broj i on je na oba mjesta u originalnog prozvoda jednak.

PR fotografije

Skupe torbice

Kupite li louis vuitton torbicu po cijeni od nekoliko stotina kuna, sigurno ste kupili lažnjak. Originalne torbe tog proizvođača izrađene su od kože. Lažnjak često ima neuredne šavove i niti koje vire u unutrašnjosti torbe.

Reuters/Pixsell

Majice kratkih rukava

Česta su meta krivotvoritelja Lacoste majice kratkih rukava jer su tražene među kupcima. Kod originala simbol krokodila je uvijek našiven na lijevoj strani majice, rep mu je okrenut prema gore i nikad nije posve zaobljen.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 56
VIDEO

Tko je Ivana Habazin? Izgubila je oca kao beba i prošla pakao, bila u samostanu. Sad je u vrhu
TEŠKA ŽIVOTNA PRIČA

Tko je Ivana Habazin? Izgubila je oca kao beba i prošla pakao, bila u samostanu. Sad je u vrhu

Najbolja hrvatska boksačica Ivana Habazin (34) prošla je trnovit put do svjetskih pojaseva, a 'odustala' je samo jednom u životu...

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...
Ružičasti Mjesec utjecat će na svaki znak Zodijaka - kod jednih na financije, drugih na ljubav...
SAZNAJTE ŠTO VAS ČEKA

Ružičasti Mjesec utjecat će na svaki znak Zodijaka - kod jednih na financije, drugih na ljubav...

Škorpionom vlada Pluton, planet koji upravlja i uništenjem i transformacijom, tako da ovaj Mjesec naglašava potrebu za suočavanjem s tim skrivenim problemima, kaže astrologinja Rose Smith