Obavijesti

Potrošač

Komentari 42

Šokirani klijenti: Tisuće kuna odjednom su nestale s računa

Šokirani klijenti: Tisuće kuna odjednom su nestale s računa
1

Cijeli dan klijenti Splitske banke nisu mogli doznati pravo stanje na računu. U banci kažu da nitko nije ostao ni bez lipe te kako u pitanju nije bio hakerski napad...

VIDEO

U 9.30 sam doznao da sam u minusu 2000 kuna. Nisam ih potrošio, a nikad nisam ni tražio minus, počeo je svoju priču čitatelj o cjelodnevnoj agoniji koju je prošao kao klijent Splitske banke u kojoj ima tekući račun.

- Pokušao sam doznati što se događa, ali internet-bankarstvo nije radilo. Na bankomat iste banke također se nije moglo. Navratio sam i u poslovnicu gdje je na vratima stajala obavijest da je došlo do tehničkih problema. Tamo je već prije mene stiglo mnogo ljudi. Očito nisam bio jedini kojem je novac nestao - objašnjava čitatelj iz Biograda na Moru. Stanje na računu normaliziralo se tek u 19.30. A nije bio jedini.

- Baš sam se šokirao. U petak mi je iz vedra neba stigla obavijest da mi je s računa skinuto 600 kuna - ispričao je čitatelj iz Zagreba. I on je cijeli dan pokušavao doznati što se događa i tko mu je uzeo novac. Objasnili su mu da je riječ o tehničkim teškoćama.

- Novac mi je na račun sjeo nakon nekoliko sati, no izgubio sam dosta živaca. Tko zna što se u banci dogodilo, a brinem se i hoće li se opet dogoditi - pita se klijent Splitske banke.

U banci smiruju klijente i tvrde da nikome ni na trenutak nije skinut novac s računa.

- Zbog tehničkih teškoća, sustav nije bio dostupan i prikazi stanja po računima nisu odgovarali stvarnom stanju. Nije riječ ni o kakvom nekontroliranom priljevu ili odljevu sredstva s računa. Računi su imali svoja stvarna stanja, ali klijenti to nisu mogli vidjeti - objasnili su u Splitskoj banci.

Onima koji su cijeli dan bili uvjereni da su otišli u nedopušteni minus na koji se plaća kamata, banka poručuje da nikakvih troškova neće imati.

- Naravno da klijentima nećemo naplaćivati kamate ili naknade za stanja koja se realno nisu ni dogodila. Također, cijeli dan klijenti su mogli obavljati transakcije u suženom obimu u poslovnicama, kao i koristiti kartice na bankomatima i POS-ovima - zaključili su u banci. I stručnjak za financije Zoran Balija objašnjava da su ovakve pogreške moguće, ali da ih velik sustavi kao što su banke često detektiraju i prije korisnika pa čine sve kako bi ublažili štetu.     

1. Banka će sama vratiti novac

Ako je s računa nestao novac, odmah nazovite banku koja ima telefon za takve slučajeve. Oni će pozvati policiju. Ako je riječ o pogrešci u sustavu, reagirat će i prije samih klijenata. U praksi banka brzo vraća nestali novac.     

2. Karticu i račun treba blokirati

Ukradu li vam karticu, treba zvati i policiju i banku. Pod materijalnom odgovornošću klijent tvrdi da nije kriv za nestanak što je banci dokaz da je tako te blokira i karticu i račun, kaže stručnjak za financije Zoran Balija.     

3. Oprezno s PIN-om i svim podacima

Ne držite karticu i PIN-u na istome mjestu. Ne dajte olako ni svoje podatke. Ne nasjedajte na lažne mailove o dobicima. Osim jednokratnog gubitka, time riskirate da vaše računalo bude ranjivo, upozorava Balija.     

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 42
VIDEO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno
Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?
OBLJETNICA VELIKOG USPJEHA

Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?

Finale Lige prvaka mladih najveći je uspjeh Hajdukove akademije, ali malo je igrača dobilo priliku u seniorima. Dijelom zbog odluke čelnika kluba da jure naslov prvaka, dijelom jer se sami nisu izborili za minutažu