Obavijesti

Potrošač

Komentari 45

Tajni sastojak omiljenog jela mnogih: Ćevapi s vinobranom

NEJASNI PROPISI Dopušten je u mesu za burger, tj. začinjenom svježem mesu, ali neki stručnjaci tvrde da ćevapi to nisu. To je spoj koji vinu osigurava trajnost

VIDEO

Na svoje oči vidio sam kako u jednoj mesnici na 12 kilograma ćevapa stavljaju vrećicu vinobrana, koja se inače stavlja u 200 litara vina. Je li to štetno, pitao nas je čitatelj kojeg zanima i zašto se vinobran uopće stavlja u meso.

Vinobran ili kalijev metabisulfit je poznati konzervans koji u hrani sprečava rast bakterija pa se hrana sporije kvari. U mesu nema tu funkciju već se stavlja kako bi ono izgledalo što ljepše i svježije.

- Meso, naročito mljeveno, u doticaju sa zrakom oksidira, a crvena boja prelazi u smeđu. Vinobran sprečava oksidaciju - kaže nutricionistica Leta Pilić.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
24sata

No vinobran kao konzervans nije učinkovit u sirovom voću, povrću i sirovome mesu, a poznat je i kao alergen i uzročnik astme, pa je u EU u svježemu mesu i zabranjen. Osim toga, Pilić objašnjava i da svježe meso ima vitamine iz skupine B, čiju bi djelotvornost vinobran mogao uništiti. 

Različita su tumačenja smije li se stavljati u ćevape. Naime, europska lista aditiva krajem prošle godine je dopunjena, a vinobran je dopušten u takozvanom burger meatu, odnosno mesu koje sadrži začine. Neki tumače da se to odnosi na ćevape, no dr. sc. Dario Lasić, dipl. ing., voditelj Laboratorija za kemijske analize hrane pri Nastavnom zavodu za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar, tvrdi da nije tako.

- Europska uredba precizno definira što je burger meat a što su ćevapi. Hrvatski proizvođači nisu se izborili da se na popisu mesa u kojem je vinobran dopušten nađu i ćevapi i pljeskavice - objasnio je dr. Lasić.

Nutricionistica Pilić objašnjava da se i u burger meat smije dodavati mala količina vinobrana.

- Količina se izražava kao količina sumporova dioksida koji nastaje iz kalijeva metabisulfita. Ovdje je to 450 miligrama sumporova dioksida na kilogram mesa. Inače, jedan gram vinobrana daje pet miligrama sumporova dioksida - kaže Pilić. Pretpostavlja da je u ovom slučaju mesar u 12 kilograma ćevapa stavio 20 grama vinobrana.

- To je onda 100 miligrama sumporova dioksida na 12 kg mesa. Riječ je o dopuštenim količinama. No svi proizvodi koji sadrže više od 10 miligrama po kilogramu ili litri moraju imati jasno istaknutu količinu - zaključuje Pilić.     

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 45
VIDEO

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle

Svi su ludi za Renatom! Sada je i Alan želi: 'Mijenjao bih Danijelu za nju. S Filipom me provocira'
'BRAK NA PRVU'

Svi su ludi za Renatom! Sada je i Alan želi: 'Mijenjao bih Danijelu za nju. S Filipom me provocira'

Novi je tjedan i novi zanimljivi zadaci u showu 'Brak na prvu' su pred parovima, a neke od njih posjetila je i stručnjakinja Iva…
Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'
'BRAK NA PRVU'

Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'

Filip i Tamara prvo su gledali kako on govori da se ne bi okrenuo za djevojkom kao što je Tamara jer nije njegov rang