Francuzi su ga prigrlili. Kroasan su napravili bečki pekari u znak sjećanja na veliku pobjedu protiv Turaka, a Francuzi su ga preuzeli za vrijeme Marije Antoanete...
Testirali smo ih: Kroasani koji su jeftini, bolji su od skupljih
Ovo je francuska poslastica, mnogi će spremno reći o podrijetlu kroasana. No prevarit će se. Kroasan je praktički naš, izumili su ga u Austriji za vrijeme turske opsade Beča, 1683.
Prema predaji, da se sprema opsada najprije su primijetili vrijedni pekari koji su rano ustajali. Uzbunili su grad i svi zajedno ga obranili. U znak sjećanja na veliku pobjedu napravili su posebno pecivo te ga, likujući, oblikovali kao turski polumjesec. Iako su Francuzi u to doba voljeli malo toga austrijskog, jer im je na prijestolju bila Austrijanka Marija Antoaneta, kroasan su prigrlili kao svoj. I nekako si ga svojataju i danas.
Gastrožiri 24sata kušao je osam kroasana. Uzimali smo ih po
trgovačkim centrima, a tri su bila iz pekara kojih možemo pronaći po
cijeloj Hrvatskoj. Oni iz prodavaonica gotovo su upola jeftiniji, a većina
je i ukusnija. Već dugo u nekom testu nismo imali toliko ocjena iznad
četiri.
Billin kroasan možda nije bio najljepši primjerak, ali je bio najukusniji.
Tijesto je fino, mekano i hrskavo u dobrim omjerima. Slični komentari
stizali su za kroasan iz Lidla, no najbolja ocjena skliznula mu je za
dlaku. Dobar je bio i onaj iz Konzuma. Najveće razočaranje bila je
Dubravica. Pecivo je bilo napuhnuto i pomalo masno. Najgori je bio kroasan
iz Interspara. Izgledao je kao da u njega nije bilo uloženo previše truda.
Po završetku kušanja smo vidjeli da taj kroasan nije ni među jeftinijima
pa je dojam bio još lošiji.
Test naslijepo: U testu su sudjelovali zaljubljenici u hranu koji nisu
znali čiji proizvod kušaju. stavovi i ocjene nisu plaćeni, cenzurirani,
zlonamjerni ni službeni stav redakcije nego osobni dojam kušača. cijene
smo prikupili 26. veljače